GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 18. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vremenske nepogode prekinule brojne manifestacije i upropastile slavlje u prestonici

Pokisao Dan Beograda

Održani Sajam starih zanata i viteški dvoboji.U Starom dvoru dodeljene Nagrade grada Beograda. Otkazani koncerti na Ušću i Kalemegdanu

Drugi dan u okviru manifestacije Dani Beograda započeo je suncem i u grad "izmamio" mnogobrojne Beograđane, kao i turiste. Mnogobrojne manifestacije okupile su više hiljada ljudi na Kalemegdanskoj tvrđavi, Adi Ciganliji, u Knez Mihailovoj ulici, Skadarskoj
Sajam starih zanata, koji se održava u Barutani na Kalemegdanu, bio je juče posećeniji nego prvog dana. Prolaznici su mogli da saznaju nešto o starim zanatima koji se prenose sa kolena na koleno. Grnčari, tkalje, vajari i crtači, voskari, gljivari, staklari? Svi oni su pokazivali svoja dela.
- Rezbarenjem se bavim od svoje 12. godine. Obučavao sam nekoliko mladića ovom zanatu, ali sve je manje zainteresovanih. Inače, na mom izložbenom štandu možete naći gusle, kašike za med, frule i ostale drvene predmete - priča Stevan Oluić, rezbar iz Dalmacije.

Nagrađeni

Nagrade grada Beograda za 2004. godinu dobili su:
- Duško Paunković
- Dejan Mijač
- Arsenije Jovanović
- Branimir Karanović
- Dalija Ivanić
- dr Marko Popović i dr Vesna Bikić
- Miroslav Pavlović
- dr Ljiljana Gajić-Krstajić, mr Nataša Trišović, prof. dr Nedeljko Krstajić i dr Tomislav Trišović,
- Blagota Pešić,
- Dragoslav Rančić
- dr Predrag Janičić
- Jasna Šekarić
- Kalina Kovačević
- Ljubiša Lakičević
- Vatrogasna jedinica PKB - Padinska skela
- Uredništvo studentskog časopisa THT

U Starom dvoru juče u podne počela je i dodela "Nagrada grada Beograda za 2004. godinu" koje je dobitnicima uručila Radmila Hrustanović, zamenik gradonačelnika.
- Ovogodišnji "Dani Beograda" organizuju se pod sloganom "Beograd zauvek". Vaše delo i vaša imena su ovim priznanjima zauvek postala deo Beograda - rekla je Hrustanovićeva u obraćanju nagrađenima.

Naposletku, Mića i Nenad Kostić podsetili su prisutne na poznatu numeru iz filma "Ko to tamo peva". "Za Beograd - svi su čuli" orilo se Starim dvorom.
Posle toga je od Starog dvora ka Kalemegdanu krenula svečana povorka nazvana "Beograd oduvek - Beograd zauvek". Povorka je oduševila Beograđane, koji su joj se priključivali dokazujući da "oduvek i zauvek" u sebi čuvaju poseban duh i energiju.

Kolonu su predvodili konjica i Orkestar policije, a za njima su gradom prošetali veliki vitezovi, moćni vladari sa svojim kraljicama, dvorske dame, ponosni vlastelini, otmena gospoda... Kostimirane glumačke trupe su, na ovaj način - kroz nošnje karakteristične za određene periode - predstavile različite modne stilove građanske istorije našeg naroda.

Posebnu pažnju prolaznika osvojili su i oldtajmeri kojima su se provozali dobitnici "Nagrada grada Beograda". Kolona je došla do Beogradske tvrđave, a s njom i veliki broj Beograđana. U okviru programa "Dani Beograda" bilo je organizovano otvaranje Sahat kule i galerijskog prostora Beogradska tvrđava, kao i otvaranje Rimskog bunara.

Međutim... Oko 14.40 sati kiša je pokvarila sve planove, a prisutni su se razbežali. Jedino su još vitezovi "Svibora" pokazivali svoje umeće ne obazirući se na vreme, ali malo ko ih je gledao. Otkazani su koncerti na Kalemegdanu i Ušću, kao i planirani vatromet.
Ipak, nisu svi odustali od zabave. Sinoć oko 19 sati Skadarlija je oživela, a sa njom i specifični boemski duh koji već vek i po inspiriše pesnike i slikare.

Na pokrivenoj terasi restorana "Dva jelena" nastupilo je Kulturno-umetničko društvo "Đoka Pavlović". Tamburaški orkestar je svirao a hor pevao. Onda je došlo vreme za ples. Dame i gospoda odeveni u frakove, stare oficirske uniforme i balske haljine pokazali su kako se nekada zabavljala elita u Beogradu. A mladići i devojke u narodnim nošnjama igrali su još uvek popularna kola.

E. B.


vesti po rubrikama

[an error occurred while processing this directive]


     


FastCounter by LinkExchange