GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 17. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kao višak u firmi pojedini radnici u Srbiji postali su milioneri

I na otpremnine se plaća porez

U Poreskoj upravi kažu da se najviše bune strani investitori koji moraju da na isplaćene otpremnine plate državi porez i doprinose

BEOGRAD - Jedna od bivših službenica Narodne banke Srbije prošle godine je dobrovoljno, uz otpremninu a u okviru programa smanjenja broja zaposlenih, napustila posle više decenija rada ovu instituciju. Međutim, tu nije bilo kraja iznenađenjima jer taman kada se ponadala da će joj nekoliko hiljada evra biti čista ušteđevina do penzije, ispostavilo se da će zbog gubitka posla morati da plati čak i porez na godišnji prihod građana.

Imajući u vidu da su plate u NBS-u veće od republičkog proseka, ova službenica je prošle godine uz redovne plate do jula meseca, sa dobijenih sedam i po bruto zarada na ime otpremnine, u 2004. godini imala prihode od preko milion dinara. Pošto ove godine limit za oporezivanje godišnjeg prihoda građana iznosi suma od preko 850.000 dinara, a naša sagovornica je ukupno prošle godine "zaradila" oko milion dinara, ušla je u grupu milionera u Srbiji.

Objašnjavajući ovaj slučaj u Poreskoj upravi Srbije i Konsultantsko revizorskoj kući KPGM su nam pojasnili da se ne plaća uvek porez na dobijenu otpremninu. Naime, otpremnine se u Srbiji isplaćuju u tri slučaja, a prvi i najčešći je kada je društvena firma pred privatizacijom i u postupku restrukturiranja. U ovom slučaju, poslodavac ne plaća državi porez od 14 odsto, koji se inače zajedno sa doprinosima, obračunava na zarade, a ni radnik koji je dobio otpremninu nije poreski obveznik. Ovo je logično jer radnik koji ostaje bez posla u ovakvim društvenim preduzećima najčešće dobija minimalnu otpremninu od 100 evra po godini staža ili neznatno više od toga.

Drugi slučaj kada se u Srbiji dobija otpremnina je kada firma želi da se oslobodi tehnološkog viška i tada je samo iznos do jedne bruto zarade iz prethodnog meseca neoporezovan, a na sumu iznad toga poslodavac plaća državi porez od oko 16 odsto.
Najređi oblik isplate otpremnina u cilju smanjenja broja zaposlenih je kod sporazumnog raskida radnog odnosa kao što se desilo našoj sugrađanki koja je radila u NBS-u.

Tada se otpremnina tretira kao plata i na nju poslodavac plaća poreze i doprinose. Radnik koji odlazi iz firme na ovaj način mora dobijeni iznos da uključi u svoj godišnji prihod. Ako otpremnina, uz prethodno dobijene plate u toj godini, prelazi 850.000 dinara, otpušteni radnik mora da prijavi porez na godišnji prihod građana.
U Poreskoj upravi kažu da se najviše bune strani investitori koji moraju da na isplaćene otpremnine plate državi porez i doprinose

Z. M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Kao višak u firmi pojedini radnici u Srbiji postali su milioneri
Violeta Josifova optužila državu i konkurenciju za štrajk u "Župi"
Za kupovinu "Vitala" zainteresovano šest kompanija
Dunav grupa prva u proizvodnji mleka i mlečnih proizvoda
 


     


FastCounter by LinkExchange