GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 14. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Usvojena deca nisu drugačija

Mnoga psihološka istraživanja potvrđivala su prilično rašireno mišljenje da usvojena deca imaju više problema od one koja žive sa svojim biološkim roditeljima. Međutim, jedna nova američka studija pokazuje da to uopšte nije tačno. Njen autor je Dajana Borders, psiholog sa Univerziteta Severne Karoline u Grinsborou, koja je od velikog broja roditelja koji su usvojili decu, ali i onih koji podižu sopstvene sinove i kćeri, tražila da ocene razvoj svojih mališana.

Odgovori tih ljudi su u osnovi bili isti, odnosno ispostavilo se da i dečaci i devojčice koji nisu usvojeni znaju da budu nesrećni ili razdražljivi, da se veoma razljute, ili da tiranišu školske drugove. Usvojena deca su vesela, društvena i odgovorna koliko i njihovi vršnjaci koji rastu pored bioloških majki i očeva.

Dajana Borders kaže da su raniji istraživači "nalazili ono što su i tražili". Prema njenim rečima, oni su polazili od pretpostavke da u porodicama u kojima se odgajaju usvojena deca nešto nedostaje i postavljali pitanja koja su mogla da učvrste njihova predubeđenja. Povrh toga, celokupan pristup tih stručnjaka bio je pogrešan jer nije bitno kakva je "forma" porodice, već kako ona funkcioniše. Ova Amerikanka smatra da istraživači ne treba da se fokusiraju na probleme u porodicama sa usvojenom decom, već na identifikovanje načina da se ti problemi reše.

S. P.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za četvrtak
Roditeljstvo: Kako da se izborite sa besom
Usvojena deca nisu drugačija
 


     


FastCounter by LinkExchange