GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 14. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Novi potresi i previranja u vranjskoj "Novogradnji"

Zaboravili na plate

Sindikalci "Nezavisnosti" najavili generalni štrajk ukoliko rukovodstvo ne isplati građevinarima osam zaostalih zarada

VRANJE - Zbog neisplaćenih osam zarada i bezizlazne ekonomsko-finansijske situacije, nezadovoljstvo oko 450 radnika vranjske "Novogradnje" dovedeno je do usijanja.

Ukoliko rukovodstvo ovog građevinskog preduzeća, koje doživljava svoje najteže dane, nešto ne preduzme da se firma pokrene iz učmalosti i izbegne tužnu sudbinu "Koštane" i još nekih kolektiva, sindikat "Nezavisnost" najavio je generalni štrajk od iduće nedelje. Poverenik u UGS "Nezavisnost" za Pčinjski okrug Novica Mitić rekao je da su Pravnoj službi "Novogradnje" dostavljeni zahtevi ove radničke organizacije.

- Zahtevamo da poslovodstvo odmah promeni poslovnu politiku. Znamo da štrajk u ovom trenutku nije dobro rešenje, ali nesposobnom rukovodstvu hoćemo da stavimo do znanja da je politika koju vodi pogrešna. Radnici su na rubu egzistencije i ogorčeni su zbog izjave direktora Slavoljuba Cvetanovića da su oni najveći krivci za lošu situaciju u preduzeću. Od poslovodstva zahtevamo da što pe obezbedi sredstva za isplatu osam zaostalih zarada.

Upravni odbor nedavno je doneo odluku da se na plaćeno odsustvo pošalje sto radnika i to na početku građevinske sezone. da je rukovodstvo sposobno obezbedilo bi poslove, a ne da na plaćeno odsustvo pošalje radnike, a da na posao dolaze službenici u upravi. Situacija u firmi je katastrofalno loša, a zbog osionog ponašanja nesposobnog rukovodstva ispaštaju radnici - rekao je Mitić.

Mada štrajk još nije objavljen, Mitić tvrdi da se na većini gradilišta ne radi. Generalni direktor "Novogradnje" Slavoljub Cvetanović izjavio je da su na plaćeno odsustvo uglavnom upućeni neradnici i da najveću krivicu za lošu poslovnu situaciju u firmi snosi upavo sindikat "Nezavisnost".

- Zbog nemogućnosti poslovodstva da obezbedi sredstva za plate i zarade smanjenja troškova poslovanja, na plaćeno odsustvo upućeni su oni radnici koji žive u selima. Za lošu situaciju u firmi najvećim delom krivi su radnici, koje podbunjuje sindikat "Nezavisnost". Radnici i firma izgubili su poverenje kod investitora pa zato ne možemo da naplatimo izvedene radove i da dobijamo ugovorene avanse.

Jer, na gradilištima investitora radnici obećaju da će raditi, budu jedan dan, pa ih nema tri dana. Ili, umesto za osam časova da izmaleriše devet, naš radnik malterom pokrije svega jedan kvadrat. Mnogim radnicima, bar polovini, odgovara da firma tavori. U sadejstvu rukovodilaca gradilišta, poslovođa i vodećih majstora, mnogi obavljaju poslove kod privatnika. koriste bolovanje i za to vreme za dnevnicu od 25 do 30 evra grade objekte u opštinama Bujanovac i Preševo. Za to vreme firma im plaća poreze i doprinose, - rekao je Cvetanović.

Direktor Cvetanović je ipak optimista i ističe da "Novogradnja" može da se izbavi iz teškoća i stane na zelenu granu ukoliko se radnici vrate radu.
Mnogi u "Novogradnji" smatraju da jedino privatizacija može da spasi ovo posrnulo preduzeće. Drugi krug akcijske prodaje zakazan je za 26. novembar, a početna cena za većinski kapital je preko 57 miliona dinara. Novi vlasnik biće u obavezi da u razvoj investira 18,6 miliona dinara.

V. K.


vesti po rubrikama

^Srbija

Novi potresi i previranja u vranjskoj "Novogradnji"
ALARMANTNO U opštini Kraljevo ugroženo više hiljada hektara šuma
Dogovor o zaštiti životne sredine u Podrinju
Mali akcionari nekoliko čačanskih preduzeća ogorčeni novim vlasnikom
Novi Pazar: Tutin već duže vreme bez ispravne vode za piće
Pokrenuta inicijativa da Čačak dobije regionalnu privrednu komoru
Poziv "Zastavinim" radnicima
Kostolac: Za pošumljavanje 11. 000 sadnica
Leskovac: Ne žele bankrot
   
 


     


FastCounter by LinkExchange