GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 14. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Međunarodna komisija za Balkan predstavila svoj predlog za Kosovo

Ozbiljne najave nezavisnosti

Džon Sojers iz Kontakt grupe rekao da opcija samostalnosti mora biti na stolu. Milan Nikolić: Kosovo će sigurno dobiti nezavisnost, ako ne formalnu, onda faktičku

BEOGRAD - Međunarodna komisija za Balkan predstavila je preksinoć u Vašingtonu preporuke o uključivanju balkanskog regiona u Evropsku uniju, u okviru kojih predlaže nezavisnost Kosova u četiri faze, prenele su agencije.

Izveštaj Komisije pod naslovom "Balkan u evropskoj budućnosti", poziva Evropsku uniju da ubrza pridruživanje balkanskih zemalja u cilju jačanja političke i ekonomske stabilnosti u Evropi.
Međunarodna komisija za Balkan predlaže i nezavisnost Kosova u četiri faze.

Predlog usvojen jednoglasno

Međunarodnu komisiju za Balkan su osnovali Fondacija Robert Boš, američki Džerman Maršal fond, Fondacija Kralja Boduena i Fondacija Čarls Stjuart Mot sa ciljem da se u regionu postigne "dugoročni mir na putu ka demokratiji, prosperitetu i dobrobiti". Na čelu Komisije koja treba da ponudi viziju zemalja jugoistočne Evrope integrisanih u EU je bivši italijanski premijer Amato. Komisija ima 17 članova, a čine je ugledni političari iz regiona i dobri poznavaoci prilika na Balkanu, kao što su Karl Bilt, bivši švedski premijer, Kiro Gligorov, bivši makedonski predsednik, kao i naš Goran Svilanović. On nije želeo da komentariše deo predloga koji se tiče Kosova, rekavši da je preporuka izglasana jednoglasno, i da će više detalja danas biti predočeno na zvaničnoj konferenciji za novinare. Takođe, rekao nam je i da Komisija sada očekuje reakciju Vašingtona i Brisela.

"U prvoj fazi, došlo bi do de fakto odvajanja Kosova od Srbije. To je faza koja je sadržana u Rezoluciji 1244 SB UN, kojom je Kosovo pretvoreno u protektorat Ujedinjenih nacija. Druga faza, nezavisnost bez punog suvereniteta, znači da je Kosovo i dalje protektorat UN i nezavisno, uz kontrolu međunarodne zajednice kada su u pitanju ljudska prava i zaštita manjina".

Sledeća faza, navodi se izveštaju predstavljenom u Džerman Maršal fondu, nazvana je "vođeni suverenitet", kada otpočinju pregovori o članstvu Kosova u EU. U četvrtoj i konačnoj fazi, Kosovo je članica EU, sa podeljenim suverenitetom u okviru ove evropske integracije, navodi se u studiji. Inače, taj tekst je samo nastavak sve češćih inicijativa iz veoma ozbiljnih institucija u svetu da Kosmet dobije nezavisnost i čini se da se taj proces ubrzava.

U prilog tome govori i prekjučerašnja izjava britanskog diplomate Džona Sojersa, inače člana Kontakt grupe, da "opcija nezavisnosti ima ogromnu podršku na Kosovu" i da stoga "ona mora biti na stolu" prilikom budućih pregovora Beograda i Prištine.
- Mislim da se ideja nezavisnosti već iskristalisala u svetu i da se predlog Međunarodne komisije za Balkan mora uzeti ozbiljno, jer je reč o veoma uglednoj organizaciji, kaže za Glas Milan Nikolić, politički analitičar. On kaže da je ova grupacija mnogo ozbiljnija od Međunarodne krizne grupe i da se njeni stavovi pažljivo prate u svetu.

- Komisija za Balkan praktično ima savetodavnu ulogu Kontakt grupi i ona im priprema predloge za rešenja. Što se tiče nezavisnosti, mislim da će je Kosovo gotovo sigurno dobiti, ako ne formalnu, onda faktičku, iz prostog razloga što Evropa mora da ima adresu s kim razgovara, a to Beograd za sada ne može biti. Što se nas tiče, moramo da nastavimo s insistiranjem na standardima i da preko Grka i Rusa učinimo što je više moguće na zaštiti naših interesa, kaže Nikolić.

M. Mijailović


vesti po rubrikama

^politika

Tanja Miščević, sekretar vladine Kancelarije za pridruživanje EU
Međunarodna komisija za Balkan predstavila svoj predlog za Kosovo
DHSS: Ratko Mladić u Beogradu
Prihvatljivo svako rešenje koje Kosovo i Metohiju vodi u Evropu
Podgorica: Studija afirmiše pravo na referendum
Dobričanin: U Račku nisu poginuli civili
D(r)amski: Srbija ćuti
Koštunica za politiku konsensuza
Fišer preneo Tadiću podršku
Labus: SCG u EU do 2012. godine
DHSS uznemirava javnost
 


     


FastCounter by LinkExchange