GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 14. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Tanja Miščević, sekretar vladine Kancelarije za pridruživanje EU

U Evropu ulazimo za sedam godina

Značaj pozitivne Studije ne treba potcenjivati jer je ona neophodna ulaznica za EU

BEOGRAD - Iako je komesar za proširenje EU Oli Ren Srbiji i Crnoj Gori jasno stavio do znanja da, bez obzira na pozitivnu Studiju o izvodljivosti, nećemo imati Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju EU dok se i Ratko Mladić i Radovan Karadžić ne nađu u Hagu, srpski zvaničnici su uvereni da ćemo ga overiti sledeće godine. Osim "uslova svih uslova", Ren je naglasio da "još krhke" reforme moramo ubrzano dovesti do kraja.

Optimističku ocenu srpskog ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom Milana Parivodića da bi SCG za godinu i tri meseca mogla da zaključi Ugovor, prevazilazi sekretar vladine Kancelarije za pridruživanje EU Tanja Miščević, koja smatra da to može i brže da se učini.

- Odluka Evropske komisije treba da nam bude zamajac, jer procena ekonomskih i političkih "troškova" približavanja EU pokazala bi da nam se najviše isplati ubrzano kretanje ka Uniji. Dobar primer je investiciona injekcija koju bismo dobili ugovornim odnosom sa EU. To bi dalo zeleno svetlo stranim kompanijama, koje samo čekaju garancije za ulaganja - kaže ona i naglašava da značaj Studije ne treba potcenjivati, jer je neophodna ulaznica za EU.

Ona, takođe, veruje da bismo 2012. godine mogli postati deo evropske porodice.
- Ako EU počnemo da gledamo kao sredstvo, a ne samo kao konačni cilj, jer je ona jedinstvena, razvijena i demokratska država, već 2012. možemo biti njen član - naglašava Miščevićeva.

Puna saradnja sa Hagom se i podrazumevala, jer je to, prema njenim rečima, međunarodna obaveza, a njih sve države moraju da ispune. Problem državne zajednice skinut je s dnevnog reda, pošto uz dvostruki kolosek, sada imamo i Sporazum o izmeni Ustavne povelje.
- Kosovo je, za sada, prema Studiji o izvodljivosti, definisano u skladu sa Rezolucijom 1244. Kada pregovori o Ugovoru budu intenzivirani, očekuje se i rešenje statusa Kosova, jer tim povodom do juna sledeće godine treba da se održi međunarodni forum - kaže ona i dodaje da je interes EU da SCG ne ostane "crna rupa u Evropi", pa zato na region moramo gledati kroz saradnju, a ne konkurenciju.

Kao bitan segment našeg zastoja, Ren je izdvojio reformu pravosuđa i javne uprave, za koje Miščevićeva tvrdi da moraju biti značajno odrađene do kraja ove godine. Mada je novim članicama EU trebala decenija za to, od nas se očekuju krupni koraci, pa ćemo do kraja godine usvojiti 41 zakon. EU traži liberalizaciju odnosa, a sređivanje trgovinskih sudova jedan je od prioriteta. Tu je i težak posao obuke administracije za rad po evropskim standardima.

Najbolje rezultate, tvrdi Miščevićeva, postigli smo u poljoprivredi, čija je strategija reforme izuzetno dobra.
- Međutim, biće izuzetno teško da preobratimo poljoprivrednike, naviknute na subvencije, koje će sada zameniti ulaganja u proizvodnju - zaključuje Miščević.

Milivojević: Možemo mi i brže

Realno je moguće da SCG za godinu, odnosno godinu i po dana dobije sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, izjavila je Ksenija Milivojević, predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije. "Pregovori bi mogli zvanično da počnu pre kraja godine, nadamo se i koji mesec pre decembra, a da se završe do marta, aprila sledeće godine. Sve to, međutim, u najvećoj meri zavisi od nas, što više budemo uradili, to će sporazum biti pre potpisan", rekla je Milivojevićeva novinarima juče u Skupštini. Ona je rekla da se do sada razgovaralo na terenu politike, a da se posle pozitivne ocene Studije ulazi na egzaktan teren. "Skupština će imati znatno jasniji raspored o tome koje zakone je neophodno doneti da bi sporazum mogao biti potpisan u što kraćem roku. U najvećoj meri će to biti ekonomski zakoni, pošto je i sam Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u 80 odsto sadržaja ekonomskog karaktera", objasnila je poslanik G17 plus.

M. D.

Čestitka patrijarha Pavla

Patrijarh Pavle čestitao je premijeru Vojislavu Koštunici na pozitivnoj oceni Studije o izvodljivosti. U pismu patrijarha navedeno je da "posle dugih godina nesreća, ratova i izolacije, zahvaljujući dugotrajnom i strpljivom radu da se prilike u zemlji normalizuju, dolazimo i do ovog događaja da je naša država uvažena od Evrope, i da je stupila na put evropskih integracija". Izražena je nada da će Studija doprineti da se poboljšaju prilike u našoj zemlji, i da će pružiti našoj državi još više mogućnosti da istrajno i mudro vodi politiku koja će sačuvati Kosovo i Metohiju u granicama naše otadžbine, i unaprediti državnu zajednicu SCG.

J. Jevremović


vesti po rubrikama

^politika

Tanja Miščević, sekretar vladine Kancelarije za pridruživanje EU
Međunarodna komisija za Balkan predstavila svoj predlog za Kosovo
DHSS: Ratko Mladić u Beogradu
Prihvatljivo svako rešenje koje Kosovo i Metohiju vodi u Evropu
Podgorica: Studija afirmiše pravo na referendum
Dobričanin: U Račku nisu poginuli civili
D(r)amski: Srbija ćuti
Koštunica za politiku konsensuza
Fišer preneo Tadiću podršku
Labus: SCG u EU do 2012. godine
DHSS uznemirava javnost
 


     


FastCounter by LinkExchange