GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 14. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prihodi od poreza na dodatu vrednost uvećani za polovinu

Manji PDV na meso lekove, pšenicu...‚

Od avgusta umesto 18 porez će biti osam odsto i za povrće, aparate za dijalizu, stočnu hranu i živu stoku

BEOGRAD - Uvođenjem poreza na dodatu vrednost smanjena je siva ekonomija, a za oko 52 odsto uvećani su prihodi u odnosu na ubiranje od poreza na promet. Od 1. januara do 13. aprila 2004. od poreza na promet prihod je iznosio 38 milijardi dinara, a godinu dana posle od PDV-a 60 milijardi. Značajnom povećanju naplate od PDV-a doprineli su mali privrednici i preduzeća koji su duplirali svoje uplate u martu.

Od ukupnog prihoda, mala preduzeća uplatila su polovinu, odnosno oko pet milijardi dinara, a tome je doprinelo uvođenje fiskalnih kasa i stroga kontrola Poreske uprave - rekao je juče ministar finansija Mlađan Dinkić, govoreći o rezultatima primene PDV u prethodna tri i po meseca.

Pijačne trgovce "pujdaju šverceri"

Dinkić je rekao da neće odustati od sporazuma koji je ponuđen pijačnim prodavcima, koji su i juče nastavili da protestuju ispred Ministarstva finansija. "Ponuđeno im je da do 1. juna registruju firme i počnu da plaćaju doprinose koji iznose do 4.500 dinara mesečno, kao i da do avgusta kupe fiskalne kase. Ako to ne prihvate, krenućemo u rigoroznu kontrolu", rekao je Dinkić i naveo da pijačne prodavce "pujdaju šverceri".

Dinkić je rekao da su prihodi veći, ali i da su uvećani rashodi za Penzioni fond. Na osnovu toga je odlučeno da se od jula stope od 18 odsto smanje na osam odsto za smrznuto voće, povrće, meso i ribu, zatim med, smrznuta peciva, kore, pšenicu, kukuruz i druge žitarice. Stopa je smanjena i za sve lekove, uključujući i veterinarske, aparate za dijalizu, stočnu hranu, živu stoku, kompost sa micelijumom i ulaznice. On je napomenuo da će uskoro biti olakšica za uvoz polovnih automobila, ali da se potpuna liberalizacija očekuje po potpisivanju ugovora o asocijaciji i stabilizaciji sa EU, za oko godinu dana.

Dinkić je još rekao da zahvaljujući većim prihodima, a manjim rashodima lokalnih samouprava - Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac - koje su za tri i po meseca ostvarile suficit od 3,8 milijardi dinara, budžet Srbije takođe ostvario suficit od 1,4 milijarde dinara. Prihodi samouprava, naveo je Dinkić, iznosili su 21,3 milijardi dinara, a rashodi 17,5, od čega je samo Beograd ostvario 15 odsto veći prihod, odnosno 9,2 milijarde dinara a imao je rashod od 6,1 milijardu.

- Zato pozivam gradonačelnike da smanje lokalne komunalne takse, zakupnine i naknade za građevinsko zemljište. To je neophodno da bi se budžeti (republički i samouprava) izbalansirali, a time bi se ujedno i povećao privredni rast. Republika je lokalnim samoupravama učinila ustupak, kada je u pitanju naplata od poreza na imovinu, pa ja sada njih pozivam da učine ustupak Vladi i smanje takse - rekao je Dinkić.

I. Krasnić


vesti po rubrikama

^ekonomija

Prihodi od poreza na dodatu vrednost uvećani za polovinu
Radnici Rafinerije zamrzli štrajk do 1. juna
Spor NBS i Trgovinskog suda zbog kreditne banke
Amerikanci ipak grade kargo-centar
"Nastavljaju da uništavaju RTB Bor"
"Univorld" tuži
Kamiondžije blokiraju granicu
 


     


FastCounter by LinkExchange