GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 13. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


U toku druga faza reformi oružanih snaga Srbije i Crne Gore

Nova Vojska za pet godina

U trećoj, poslednjoj etapi reorganizacije, od 2007. do 2010. godine, naša država trebalo bi da dobije potpuno modernizovanu oružanu silu

BEOGRAD - U Vojsci Srbije i Crne Gore u toku je druga faza reformi koja će biti završena do kraja sledeće godine.
Kako je predviđeno, ovaj period obuhvata racionalizaciju komandi na operativnom nivou i formiranje komandi logistike, organizacijsku dogradnju strategijskog nivoa, kao i oslobađanje pojedinih objekata infrastrukture.

U ovoj fazi poseban akcenat stavljen je na promene u Generalštabu Vojske SCG (GŠ). Iz najvišeg vojnog tela izmešteno je finansiranje, planiranje ljudskih i materijalnih resursa, politika odbrane i obaveštajno-bezbednosni poslovi. Ovi poslovi preneti su na Ministarstvo odbrane, a Generalštab je ostao najviši stručno-štabni organ koji će se baviti pitanjima organizacije, pripreme i upotrebe vojske u miru i eventualnom ratu.

Smanjenje snaga

Oružane snage Vojske Srbije i Crne Gore "skresane" su sa 106.000 (na početku reforme) na oko 65.000 u mirnodopskom stanju, dok je u ratnom stanju taj broj sveden sa 300 na 260 hiljada pripadnika. Drastično je smanjen i broj ljudi u Generalštabu, pa je od 1.217 taj broj sada sveden na 525 zaposlenih.

Takođe, u nadležnosti GŠ su komandovanje, obuka i razvoj vojske. Ovaj organ organizovan je na funkcionalnim principima sa četiri zamenika i sedam uprava - za ljudske resurse, obaveštajno-izviđačke poslove, operativne poslove, za logistiku, razvoj, za vezu i informatiku i uprava za obuku.

Načelniku Generalštaba potčinjene su komande operativnih snaga, kopnenih, vazdušnih i snaga protivvazdušne odbrane, mornarice, logistike i Vojne akademije. Osim Novosadskog i Podgoričkog korpusa, rasformirani su svi drugi korpusi, a za dve godine nestaće i ove dve jedinice. Uz rasformiranje dela komandi jedinica i ustanova na taktičkom nivou, trebalo bi da usledi i potpuna profesionalizacija vojske, njena tehnička modernizacija i grupisanje jedinica na manji broj lokacija.

Reforme započete pre dve godine, podsetimo, do sada su rezultirale promenama u Ministarstvu odbrane, donele su izradu normativnih i doktrinarnih dokumenata (usvojena je Strategija odbrane SCG) kao i određene organizacijske promene na taktičkom nivou. U trećoj, poslednjoj fazi reformi, od 2007. do 2010. godine, naša država trebalo bi da dobije potpuno novu, modernu oružanu silu, koja će biti sposobna da garantuje efikasnu odbranu zemlje.

P. Pašić


vesti po rubrikama

^politika

SCG juče dobila pozitivnu Studiju o izvodljivosti, ali i upozorenje
U toku druga faza reformi oružanih snaga Srbije i Crne Gore
Aleksandra Milenov, iz kancelarije Haškog tribunala u Beogradu
Koštunica veruje da će Studija pozitivno uticati na optimizam građana
Tadić zove Rugovu na razgovore o Kosovu
"Civili" iz Račka stradali u borbi
Prokleta avlija: SpermaDOSoid
Dokaz proevropskog opredeljenja Srbije
Tadić zove, Rugova neće razgovor
 


     


FastCounter by LinkExchange