GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 13. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Analiza namirnica za četiri minuta

BEOGRAD - Institut za ispitivanje namirnica "SP Laboratorija" iz Bečeja, jedna od najopremljenijih laboratorija u zemlji, preksinoć je domaćoj javnosti predstavila najsavremeniji uređaj za laboratorijske analize na svetu. Bečejska laboratorija, zahvaljujući ovom aparatu, moći će da obavlja analize za koje je ostalim domaćim laboratorijama potrebno više vremena. Ovaj uređaj analize radi sa neverovatnom preciznošću od milijarditog dela grama, a može da otkrije prisustvo bilo kog hemijskog elementa ili jedinjenja i to samo za četiri minuta.

Zahvaljujući brzini i preciznosti uređaja, roba za koje je potreban atest o ispravnosti i kvalitetu brže će moći da stigne do potrošača, a inspekcijske službe, carinski organi, trgovci i proizvođači biće u tom segmentu značajno rasterećeni. U laboratoriji najavljuju brze i pouzdane rezultate analiza, što će dovesti do toga da mnoge dugotrajne procedure, poput uvoza namirnica, traju daleko kraće, a krajnji potrošači će biti zaštićeniji jer će do njih stizati roba boljeg kvaliteta.

Ovo je prvi takav aparat u našoj zemlji, a tek drugi na Balkanu.
Bečejska laboratorija osnovana je 1983. godine, a među prvima u zemlji, 2000. godine, počela je ispitivanja genetičke modifikovanosti, a danas je jedna od dve laboratorije u zemlji koja ima ovlašćenje Ministarstva za poljoprivredu za ispitivanja u toj oblasti.

G. Tadić


vesti po rubrikama

^društvo

Moćni vlasnici lobiraju političare
Cementna prašina zdrava za narod?
Sudije i sindikat pravosuđa nisu oduševljeni predloženim povećanjem taksi
Ko je sve pomogao "drugu nemačku okupaciju"
Milorad Mirčić: Vlasti odgovara bezakonje
Talentovani studenti su ugrožena vrsta
Analiza namirnica za četiri minuta
 


     


FastCounter by LinkExchange