GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 13. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Milorad Mirčić: Vlasti odgovara bezakonje

Iako je pre dve godine srpski premijer ubijen na samom pragu Vlade Srbije, usred bela dana u centru prestonice, najviši državni funkcioneri ni danas se ne drže osnovnih bezbednosnih pravila dok obavljaju visoke državničke funkcije. Tako premijer Vojislav Koštunica i dalje živi u svom stanu u centru Beograda, za koji stručnjaci za bezbednost kažu da ga nije moguće idealno sačuvati.

Za bezbednost prvog čoveka srpske vlade zaduženi su pripadnici Žandarmerije, a prema izvorima Glasa, to su petorica najobučenijih specijalaca koji se ne odvajaju od premijera. Osim petorice pripadnika Žandarmerije, ispred premijerovog stana uvek su još po petorica ispred njegovog stana na Dorćolu, koji rade u smenama. Za obezbeđenje premijera MUP Srbije koristi blindirane BMW automobile.

Naš sagovornik tvrdi da se premijerovo obezbeđenje sastoji iz tri prstena, od kojih prvi čini fizičko obezbeđenje, odnosno telohranitelji, koji su uglavnom naoružani kratkim cevima i automatskim oružjem manjih dimenzija. Drugi prsten čine obaveštajci i kontraobaveštajci i oni određuju ruterute i vreme kretanja, biraju vozila kojima će se koristiti i prikupljaju informacije za telohranitelje, kojima izdaju direktna naređenja. Veoma je važno da ličnost koja se obezbeđuje nikada za redom dva puta ne sedi u istom blindiranom vozilu u koloni pod pratnjom.

Stručnjaci naglašavaju da se atentati događaju uglavnom kada ljudi iz drugog prstena naprave neki propust. Treći prsten čine vojni bezbednjaci, doušnici, polukriminaci i strane obaveštajne službe. Njihov zadatak je da obaveštavaju drugi prsten o potencijalnim opasnostima, ali i da pružaju pogrešne informacije onima koji pokušavaju da ugroze bezbednost onih koji se čuvaju.

Za razliku od premijera, predsednika Srbije Borisa Tadića, predsednika SCG Svetozara Marovića i načelnika Generalštaba Dragana Paskaša obezbeđuje Protivteroristički odred Vojske SCG, poznatiji kao "Kobre". Jedinica je direktno podređena načelniku Generalštaba, a prevashodna namena im je borba protiv terorizma, kao i obezbeđenje visokih državnih funkcionera. Jedinica se popunjava isključivo iz profesionalnog oficirskog sastava, po principu dobrovoljnosti i uz zadovoljavanje kriterijuma za prijem u jedinicu.

Ministri u Vladi Srbije voze se uglavnom običnim "audijima", "pasatima" i "opelima", a osim vozača, u njihovoj pratnji ide i po jedan pripadnik obezbeđenja. Izuzetak je ministar policije Dragan Jočić, koga svakodnevno obezbeđuje pet do sedam ljudi. Oni su raspoređeni u dva automobila "lađnjaka" koji su identični ministrovim, ali nisu blindirani.

Predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost Milorad Mirčić kaže da se sa donošenjem Zakona o fizičko-tehničkom obezbeđenju odugovlači, jer "vladajućoj koaliciji odgovara ovakvo bezakonje u kome svaka privatna agencija za obezbeđenje može da nosi oružje".

- U tim agencijama često sede kriminalci koji mogu i u banke da upadaju, da pljačkaju i da vrlo lako dođu do oružja. Predlog zakona o fizičko-tehničkom obezbeđenju urađen je u prethodnom sazivu parlamenta, ali inicijativa za njegovo stavljanje u skupštinsku proceduru mora da se obnovi i tek onda će Odbor za bezbednost moći o njemu da raspravlja i da svoje mišljenje - tvrdi Mirčić i dodaje da je donošenje ovakvog zakona neophodno i da ga treba doneti što pre.

O. N. S.


vesti po rubrikama

^društvo

Moćni vlasnici lobiraju političare
Cementna prašina zdrava za narod?
Sudije i sindikat pravosuđa nisu oduševljeni predloženim povećanjem taksi
Ko je sve pomogao "drugu nemačku okupaciju"
Milorad Mirčić: Vlasti odgovara bezakonje
Talentovani studenti su ugrožena vrsta
Analiza namirnica za četiri minuta
 


     


FastCounter by LinkExchange