GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 13. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Promovisana knjiga Miodraga Skulića "Nacionalna kuća Politika poklonjena nemačkom Vacu"

Ko je sve pomogao "drugu nemačku okupaciju"

BEOGRAD - Crna knjiga o nacionalnoj kući Politika predstavljena je juče javnosti. Ona govori o suvlasničkoj ulozi nemačkog "Vaca", koji trenutno poseduje najznačajniji deo akcija u našoj najvećoj nacionalnoj kući. Autor knjige Miodrag Skulić u publikaciji pod nazivom "Nacionalna kuća Politika poklonjena nemačkom Vacu"objašnjava da je drugu nemačku okupaciju AD "Politika" obavio Bodo Hombah, uz pomoć pokojnog premijera Zorana Đinđića, aktuelnog predsednika Republike Borisa Tadića, Davorina Ribnikara, generalnog direktora naše najstarije medijske kuće, Slavice Čedić, predsednika Skupštine akcionara, i Ljubomira Mihajlovića, predsednika Upravnog odbora AD "Politika".

Prema Skulićevim rečima, oni su omogućili otuđenje velike imovine "Politike", čijih je 60 procenata akcija bilo u vlasništvu malih akcionara, a 40 odsto državnog kapitala. Slavica Čedić je optužena da je, bez odluke Skupštine akcionara, potpisala ugovor o prenosu celokupne opreme, 1.200 maloprodajnih objekata, prava na izdavanje dnevnog lista Politika i drugih 14 izdanja, a matično preduzeće se odreklo osnovne novinske delatnosti.

Skulić je upozorio na činjenicu da je "Vac" u Esenu registrovao svoju "prljavu" firmu-ćerku pod nazivom "Balkan". Firma registrovana sa samo 50.000 nemačkih maraka kapitala prodaje "Politici" repromaterijal po znatno višim cenama od regularnih. Autor kaže da je "Balkan" već osvojio štampane medije u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji.

Jedan od malih akcionara AD "Politika" Svetislav Vasiljević objasnio da je na AD pao veliki deo gubitaka PNM-a (Politika njuspejpr magazins), a da se neracionalna podela gubitaka direktno odražava na plate zaposlenih. Prema njegovim rečima, u ugovorima sa "Vacom" nije precizirano ko snosi deo tih gubitaka. Vasiljević je istakao da u "Politici" ima puno malverzacija i zloupotreba položaja, a da odgovorni na visokim položajima, umesto krivičnih prijava, dobijaju otpremnine za odlazak iz kuće.

Miodrag Skulić pozvao je kolege diplomirane ekonomiste u "Politici" da ne potpisuju lažne bilanse i da kažu istinu akcionarima da "svoje akcije mogu slobodno smatrati bezvrednim papirima koje slobodno mogu baciti sa vrha zgrade koja se nekada zvala "Politika".

G. Tadić


vesti po rubrikama

^društvo

Moćni vlasnici lobiraju političare
Cementna prašina zdrava za narod?
Sudije i sindikat pravosuđa nisu oduševljeni predloženim povećanjem taksi
Ko je sve pomogao "drugu nemačku okupaciju"
Milorad Mirčić: Vlasti odgovara bezakonje
Talentovani studenti su ugrožena vrsta
Analiza namirnica za četiri minuta
 


     


FastCounter by LinkExchange