GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 13. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Grčki "Titan", vlasnik Fabrike cementa u Kosjeriću, uvodi novi energent i nezakonito podiže objekte

Cementna prašina zdrava za narod?

Nismo protiv Fabrike cementa, u njoj radi 350 naših sugrađana, ali insistiraćemo da sve što iz ove fabrike izlazi, od cementa do prašine i gasova, bude u granicama dozvoljenog, rekao je predsednik opštine

KOSJERIĆ - U opštini Kosjerić su izjavili da su u Fabrici cementa tokom bespravne gradnje deponije i postrojenja za mlevenje petrol-koksa, ipak, pribavili neke saglasnosti od Ministarstva ekologije Srbije. Predsednik opštine Kosjerić Željko Prodanović izjavio je da su od Ministarstva za zaštitu životne sredine u Kosjerić, koliko on zna, stigle saglasnosti na "prethodnu i detaljnu analizu uticaja postrojenja za mlevenje petrol-koksa u Fabrici cementa u Kosjeriću na životnu sredinu", kao i na "prethodnu analizu uticaja uvođenja petrol-koksa kao dodatnog energenta u tehnološki postupak u Fabrici cementa".

Dok vlast pokušava da, kako kažu, privoli fabriku da u gradnji objekata ispoštuje zakonsku proceduru, ono što ekologe i građane Kosjerića, koji su se u međuvremenu raspitivali o osobinama petrol-koksa, brine jeste podatak da čak ni u naučnoj literaturu nema mnogo podataka o posledicama koje na životnu sredinu može ostaviti sagorevanje ovog goriva u pećima.

- Nismo protiv Fabrike cementa, u njoj radi 350 naših sugrađana, ali ćemo do kraja insistirati da sve što iz ove fabrike izlazi, od cementa do prašine i gasova, bude u granicama dozvoljenog. Iz Fabrike tvrde da sagorevanjem petrol-koksa neće biti dodatnog zagađenja. Međutim, istrajaćemo u zahtevu da se, pre puštanja u rad postrojenja, izgradi i počne koristiti sistem sa praćenje nivoa zagađenja. Tražićemo i dodatne analize o uticaju ovog energenta na životnu sredinu - rekao je predsednik Prodanović.

Arsena četiri puta više

- Prošlogodišnje ispitivanje pokazalo je da je koncentracija takozvanih suspendovanih čestica, onih koji mogu da prodru u pluća, bila i do 12 puta veća od dozvoljenih vrednosti. Količina teških metala bila je u granicama dozvoljenog, ali je u vazduhu nađen i arsen i to u gotovo četvorostruko većoj koncentraciji od dozvoljene - rekla je Jelica Todorović, opštinski ekološki inspektor.
Zanimljivo je da su podaci koje je u isto vreme za Cementaru prikupljao Institut za tehnologiju nuklearnih i mineralnih sirovina iz Beograda pokazali da su takozvane taložne materije prešle dozvoljene vrednosti na samo pet od 16 mernih mesta. Mada, naglašava inspektor Jelica Todorović, u Fabrici se taložne materije mere drugim metodom, pa su rezultati teško uporedivi.

Više podataka o petrol-koksu kao energentu nemaju ni u Opštinskoj komisiji za ekologiju. Dr Ljiljana Kosorić, predsednik ove komisije, zaključila je da je Fabrika cementa godinama jedan od glavnih zagađivača, kao i da su podaci o štetnosti cementne prašine bili nedostupni javnosti.

- Jedno vreme čak su nas iz Fabrike ubeđivali da je cementna prašina dobra i da njeno udisanje ostavlja povoljne posledice po zdravlje ljudi i na životnu okolinu! U Fabrici se emisija prašine redovno prati i, po njihovim podacima, ona je češće u granicama normale nego što ide iznad dozvoljenih vrednosti. Međutim, jedna analiza sa kraja 2003. i početka 2004. godine, koju je uradila nezavisna ustanova, pokazala je da je koncentracija čađi i prašine u tom periodu bila i po deset puta veća od dozvoljenih vrednosti, a u vazduhu koji udišemo nađen je i arsen - izjavila je dr Kosorićeva.

Dr Ninoslav Uskoković, specijalista medicine rada u Domu zdravlja u Kosjeriću, dodao je da je istraživanje Službe socijalne medicine ZC u Užicu, rađeno za 2002. godinu, pokazalo da opština Kosjerić ima najveću smrtnost među deset opština regiona, da je na prvom mestu i po broju malignih i respiratornih oboljenja.

- Posebno brine to što je veoma malo podataka o uticaju petrol-koksa na životnu sredinu, što je on prilično nepoznat energent i što ne postoji domaća regulativa o graničnim vrednostima štetnih sastojaka. Uz veoma malo dostupnih naučnih podataka, možemo samo da nagađamo kakve će posledice sagorevanje ovog energenta ostaviti po nas i našu decu - zabrinuti su u Ekološkoj komisiji opštine Kosjerić.

- Očekivali smo da će novi vlasnici u očuvanju životne sredine primeniti zapadne standarde. Od toga, međutim, nema ništa! Uspeli su da remontuju samo jedan elektrostatički filter, od ugradnje modernijih, vrećastih filtera za sada ni traga. Fabrika cementa bila je po zakonu dužna da o promeni energenta upozna lokalnu zajednicu i da traži saglasnost čak i za probni rad. Oni to nisu učinili - zalljučila je dr Ljiljana Kosorić.

U opštinskoj ekološkoj inspekciji potvrdili su da je nezavisna institucija kvalitet vazduha u Kosjeriću poslednji put ispitala pre - 15 meseci.

Z. Šaponjić


vesti po rubrikama

^društvo

Moćni vlasnici lobiraju političare
Cementna prašina zdrava za narod?
Sudije i sindikat pravosuđa nisu oduševljeni predloženim povećanjem taksi
Ko je sve pomogao "drugu nemačku okupaciju"
Milorad Mirčić: Vlasti odgovara bezakonje
Talentovani studenti su ugrožena vrsta
Analiza namirnica za četiri minuta
 


     


FastCounter by LinkExchange