GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 13. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prizvodnja vode predstavlja jednu od najprofitabilnijih delatnosti

Strana ulaganja i u gradski vodovod

Voda će koštati jedan evro po kubnom metru, ali tek za osam godina, tvrdi gradski menadžer Bojan Stanojević

Proizvodnja vode jedan je od najprofitabilnijih poslova u svetu, a strane kompanije se utrkuju koja će preuzeti ovu delatnost. Ključnu ulogu u dovođenju stranaca imaju Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska agencija za rekonstrukciju koje savetuju lokalne vlasti da prihvate ovaj vid saradnje sa stranim kompanijama.

Evropska agencija za rekonstrukciju ponudila je pomoć u privatizaciji vodovoda u Srbiji, odnosno Beogradu 2004. godine, tako što je nalazila kompanije koje bi ulagale u upravljanje vodama. U tu svrhu ova agencija odobrila je 2,5 miliona evra. Pomoć je ponudila i Vlada Bavarske koja je platila 800.000 evra Institutu "Peher" da proceni stanje kanalizacije u Beogradu. Strani partneri ocenili su da se u upravljanje vodama u Beogradu može ući preko kanalizacije.

Prioriteti

1) Dovršiti kanalizacionu mrežu u Beogradu jer za sada četvrtina Beograđana nema kanalizaciju.
2) Izraditi kanale do postrojenja za prečišćavanje vode i to ovim redosledom po važnosti: Ostružnica, Batajnica, Krnjača i Veliko Selo.

Vredan posao

Prema mišljenju Đurđevića, procenjeno je da je za ovaj projekat potrebno milijardu evra i rok od 15 godina. S druge strane, Bojan Stanojević kaže da je potrebno uložiti najmanje oko 500 miliona evra, a koncesija bi trajala 25 godina.

- Evropska agencija za rekonstrukciju u septembru je uradila jedan deo studije za vodovod i kanalizaciju Srbije, Beograda i Krnjače, odnosno banatske zone. Projekti i tehnička dokumentacija nisu baš kvalitetno urađeni. Sa ovoliko uloženog novca naši stručnjaci mogli su da obave taj posao bolje- kaže Jovan Đurđević, tehnički direktor JKP-a "Beogradski vodovod i kanalizacija".

Prema njegovim rečima, važno pitanje je i cena vode koju bi tražio javni privatni partner ako bi se prihvatio posla. Po njegovom saznanju, predložena je cena od dva evra po kubnom metru vode, a trenutna cena je 0,34 evra.
- Sa jednim evrom mogli bi da pokriju troškove, a jedan evro po kubnom metru bio bi čist profit. Godišnje se proizvede oko 150 miliona kubnih metara vode puta 15 godina, koliko bi trajala koncesija, pa je lako izračunati koliko bi zaradili - kaže Đurđević.

U gradskoj vladi kažu da nema govora o ceni od dva evra po kubiku, već bi trebalo da u narednih osam godina cena vode bude jedan evro po kubnom metru.
- Još ne znamo pod kojim uslovima će ući privatne kompanije. Trebalo bi da bude gotova u septembru i, ako nam budu odgovarali uslovi, raspisaćemo konkurs u maju sledeće godine, a ugovor bi se potpisao tek 2007. godine. Mi ćemo sami podići cenu na nivo koji je prihvatljiv i za kompanije, a to je na jedan evro u roku od osam godina. Sada, kod nas, kao i svuda u svetu, cena proizvodnje kubnog metra vode košta jedan evro. To što se kod nas naplaćuje 0,34 evra je zato što grad subvencioniše razliku - rekao je Bojan Stanojević, gradski menadžer.

Stanojević je dodao i to da nije cilj ovoj gradskoj vlasti, niti stranim investitorima, da se zameraju potrošačima.
- Nama, a ni investitorima, ne odgovara da odmah povećamo cenu vode. Veliki je pritisak, politički i medijski, kada građani počnu da se žale. Ne želimo mi da budemo ti za koje će da kažu " E zbog njih je poskupela voda" - kaže Stanojević.

M. O.


vesti po rubrikama

[an error occurred while processing this directive]


     


FastCounter by LinkExchange