GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 12. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Arogantni kelneri i skupoća odbijaju turiste od Grada svetlosti

U Pariz dolaze zbog Mikija Mausa

PARIZ - Utisak je da su u Pariz, zajedno s prolećem, pohrlili i turisti više nego pre posle tri godine krize turizma u francuskoj prestonici. Turistički radnici smatraju da su tu krizu izazvali globalna ekonomska situacija i hlađenje američko-francuskih odnosa, a da je prvi pomak ka boljem zabeležen lane blagim porastom broja turista u pariskoj oblasti.

Više od 15 miliona posetilaca (što je čitava populacija Holandije) stuštilo se prošle godine u "pariski krug" od 10 kilometara. Najčešći razlog za dolazak u Pariz bio je - Miki Maus. Pariski Diznilend posetilo je 12 miliona ljudi, što je dvostruko veći broj znatiželjnih nego što su privukli Đokonda u Luvru ili Ajfelov toranj, koje godišnje obiđe oko šest miliona posetilaca.

Nova pariska atrakcija je crkva Sen Silpis i to zahvaljujući američkom bestseleru Dena Brauna "Da Vinčijev kod". Ta crkva se nalazi u srcu Pariza, na trgu na koji iz svog stana gleda Katrin Denev, što je, takođe, zanimljivo za turiste. Crkva je ključno mesto u kojem se krije rešenje tajne u popularnom trileru. Zato je za mnogobrojne evropske turiste iz zemalja gde je Braunova knjiga na vrhu liste prodaje, Sen Silpis dobar povod da "skoknu" na tri dana do Pariza. Ali, ne duže.

Tri dana u Parizu je prosečna pariska turistička tura, a kratak boravak je i inače karakteristika turizma u ovom gradu. Jedan od razloga je, svakako, činjenica da je Pariz jedan od najskupljih gradova na svetu, ali ima i drugih. U Londonu, na primer, koji je još skuplji, turisti ostaju po šest noći u proseku.

Mnogi veruju da se razlog kratkog zadržavanja turista u Parizu krije u tradicionalnoj negostoljubivosti Parižana, koje stranci smatraju arogantnim i džangrizavim, naročito prema onima koji ne govore francuski. Tu su i namršteni kelneri koji jedva uspevaju da kroz zube procede "dobar dan" ili "doviđenja".

Turiste vrebaju i neprilike u pronalaženju taksija jer u Parizu danas ima svega 15.000 taksija - 10.000 manje nego 1925. Razmere koje ovaj fenomen poprima najočiglednije su na omiljenoj turističkoj destinaciji, Jelisejskim poljima. Na tom bulevaru u centru grada, u kojem se život kabarea i restorana završava mnogo kasnije po zatvaranju pariskog metroa, horde turista očajno tumaraju gore-dole u bezuspešnoj potrazi za taksijem. Rezultat je da turisti brzo spakuju kofere i upute se iz Pariza ka Londonu ili Barseloni, gde su, kažu putnici namernici, ljudi vedriji, hrana jeftinija, a ima i puno taksija.

Tanjug


vesti po rubrikama

^vesti

Arogantni kelneri i skupoća odbijaju turiste od Grada svetlosti
Dablin: Ircima ne smeta zabrana pušenja
Internet konkurs za papu
London: Baka umalo u zatvor zbog kolača od marihuane
Madrid: Lažne trudnice prenose eksploziv
Rim: Čaša mineralne vode stavljena van zakona
Nazvao se po imenu fudbalskog kluba
Umrla najteža žena na svetu
   


     


FastCounter by LinkExchange