GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 12. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U četvrtak rasprava o predlogu Ministarstva za kapitalne investicije

Vojvođani ljuti na ministra Ilića

Namera Ministarstva da put prema Požegi gradi na račun koncesije, izdate za autoput od Horgoša do Beograda, podigla temperaturu u Novom Sadu, pa će o tome raspravljati pokrajinski poslanici

NOVI SAD - Namera Ministarstva za kapitalne investicije da put Beograd-Požega gradi putem koncesije koja bi obuhvatala i autoput od Horgoša do Beograda, biće po svemu sudeći još jedan povod sporenju na relaciji Pokrajina - Republika. Najave ministra Velimira Ilića da će gradnja autoputa prema Požegi početi krajem leta podigle su "temperaturu" u Novom Sadu, pa će o ovoj temi već u četvrtak raspravljati i Skupština Vojvodine.

"U zajedničkoj državi treba da se poštuje princip solidarnosti i mi nemamo ništa protiv toga da se deo prihoda ostvarenih u Vojvodini investira u projekte od opšteg društvenog značaja u nekim drugim delovima zemlje. Ovakva inicijativa, međutim, nikako ne može biti prihvaćena, jer niko nema pravo pravo da izdaje koncesije za puteve u Vojvodini kako bi gradio saobraćajnice negde drugde.

Skupština Vojvodine će se o tome izjasniti, a o formi u kojoj će naš stav biti formulisan, tek treba da se dogovorimo. Za mene bi najlogičnije bilo da donesemo svoju rezoluciju ovim povodom, ali to je samo moj lični stav", kaže za Glas predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš.

U Vojvodini ne spore potrebu da se izgradi put koji bi povezivao Beograd i južni Jadran, ali je ta saobraćajnica zamišljena tek kao krak međunarodnog koridora 10 koji još nije završen. Osim toga, poznate kalkulacije ukazuju i na ogromnu nesrazmeru u potrebnim sredstvima: za završetak druge trake puta od Horgoša do Beograda treba oko 120 miliona evra, a za put do Požege više od 600 miliona. Upravo na to je ukazivala Pokrajinska vlada, kada je prošle nedelje tražila od Vlade Srbije da povuče predlog o "trodelnoj koncesiji".

"Davanje jedinstvene koncesije koja obuhvata već izgrađene puteve, suprotno je Zakonu o koncesijama, kao i državnim interesima. Prema ovoj inicijativi, budući koncesionar bi ubirao putarinu za sve vreme trajanja koncesije na deonicama Horgoš - Novi Sad i Novi Sad - Beograd, a zauzvrat bi Vojvodina dobila samo jednu traku puta od mađarske granice do Novog Sada. To je potpuni apsurd", izjavio je pokrajinski sekretar za privredu Jovan Vujičić.

R. K.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

U četvrtak rasprava o predlogu Ministarstva za kapitalne investicije
Štrand se "umiva"
Ulica Zorana Đinđića
Apatin: Uspešna lovna sezona
Problem "Bratstva" pred Vladom Srbije
 


     


FastCounter by LinkExchange