GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 12. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Na SOS telefon u Valjevu za godinu dana javilo se više od 200 žrtava nasilja u porodici

Deca tuku roditelje

Od 268 prijava nasilja, dve se odnose na muškarce 37 odsto su stari, a u tri slučaja prijavljeno je zlostavljanje dece. Žrtve često zaključavane i ostavljane bez hrane

VALJEVO - Nasilje u porodici očigledno ima u Valjevu i ono donekle ima obeležja alarmantne situacije, rekla je, prilikom predstavljanja rezultata rada SOS telefona u ovom gradu, Nataša Perišić-Pavlović, koordinator projekta i predsednica nevladine organizacije za emancipaciju žena "Hora". Za nešto više od godinu dana rada ovog telefona, evidentirano je 268 poziva različitih osoba, a samo u poslednjih devet meseci prijavljen je 151 slučaj, od čega je 30 žena zatražilo i pravnu i psihološku stručnu pomoć.

- Procena je da ni ovaj broj ne odslikava realno stanje. Iskustva drugih zemalja ukazuju da se svega jedna trećina žena koje trpe nasilje obraća za pomoć. Razlozi su mnogobrojni, a jedan od glavnih kod nas je to što smo još uvek patrijarhalno društvo i što se ovakva dešavanja najčešće shvataju kao lični neuspeh i sramota - rekla je Perišić-Pavlović, ističući zapažanje da nasilje u porodici uglavnom traje godinama, da su žrtve najčešće žene i da se one retko odlučuju da prijave nasilnika "jer je to sramota" i "neće da time komšije ispiraju usta".

Jedan broj žena, prema njenim rečima, trpi višegodišnje maltretiranje i zbog toga što se nada da će proći, ili "zbog dece", ali najčešće, ipak, zbog toga što su uglavnom ekonomski zavisne, nemaju gde da odu i, ako i imaju platu, ne mogu od toga samostalno da žive.

Iskustva rada SOS telefona u Valjevu, sprovedenog u saradnji sa Centrom za socijalni rad, govore i da je veliki procenat nasilja prema starima - 37 odsto, pri čemu su nasilnici bračni partneri ili deca, a neretko i kombinovano.

- Uglavnom su se javljale same žrtve nasilja, osim u par slučajeva kada su umesto njih zvale prijateljice ili komšije. Primećeno je i da se povećao broj poziva iz sela u okolini Valjeva. Imali smo dva poziva muškaraca koji su žrtve nasilja, a zabeležena su i tri slučaja kada su nam prijavljena zlostavljanja dece - navela je koordinatorka projekta.

U 39 odsto svih slučajeva prisutan je problem alkoholizma, a 90 odsto dece koja maltretiraju roditelje takođe je vezano za problem alkoholizma i narkomanije.
Načini zlostavljanja kreću se od lupanja šamara, udaranja pesnicama, čupanja za kosu, pretnji, šikaniranja i omalvažavanja, zabrane izlaska iz kuće, pa sve do zaključavanja u kući ili pomoćnim prostorijama, uskraćivanja hrane, cepanja odeće, zabrane telefoniranja, druženja sa prijateljicama i kontakata sa rodbinom. Najduže zaključavanje, kako je rečeno, trajalo je tri dana.

B. O.


vesti po rubrikama

^Srbija

Na SOS telefon u Valjevu za godinu dana javilo se više od 200 žrtava nasilja u porodici
Saradnja pripadnika Vojske SCG i monahinja u vranjskim manastirima
U Kruševcu počela sezona građevinskih radova
Šabački srednjoškolci uveliko se pripremaju za ekskurzije
Protesti zbog Potpećkog jezera
Vranje: Fabrika u mraku radnici kod kuće
Loznica: Najviše potražuje vodovod
   
 


     


FastCounter by LinkExchange