GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 12. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


U vojsku opet iz školskih klupa

BEOGRAD - Mladi regruti najverovatnije će ponovo ići na odsluženje vojnog roka pravo iz srednjoškolskih klupa, a na eventualno odlaganje moći će da računaju najkasnije do isteka apsolventskog staža - ovo bi trebalo da bude najznačajnija novina novog zakona o Vojsci koji priprema Ministarstvo odbrane SCG.

Ako ova ideja bude prihvaćena, još jedanput će biti pomerena donja starosna granica za odlazak u vojsku pa će regruti na odsluženje ići sa navršenih 19 godina umesto sa 21, kao do sada. Oni koji upišu fakultet više neće moći da odlažu ovu obavezu do završetka školovanja, odnosno do 27 godine života, kao što je bio slučaj.

U Ministarstvu odbrane takođe razmišljaju da na adekvatan način reše način služenja vojnog roka našim državljanima u dijaspori. Za sada je najbliža varijanta da se onim licima koja u inostranstvu imaju stalni boravak, stalni posao i porodice omogući otkup vojnog roka. Takođe, ovo Ministarstvo priprema i zakon o civilnom služenju vojnog roka, po uzoru na demokratske zemlje, kojim će se ovaj vid izmestiti iz Ministarstva odbrane u neko ministarstvo Vlada Srbije i Crne Gore.

Očekuje se da će predlozi zakona biti završeni do kraja narednog meseca, kako bi se pre leta našli u skupštinskoj proceduri i bili usvojeni do kraja godine.

P. P.


vesti po rubrikama

^politika

Kolegijum Evropske komisije danas donosi odluku na sastanku u Strazburu
Poseta Kontakt grupe unela je juče novine u protokol za doček
Izmenu Ustavne povelje treba da ratifikuju sva tri parlamenta
U vojsku opet iz školskih klupa
Olja Šljivančanin, ćerka haškog optuženika: Tata nije prebio Lukića
Saradnja do izručenja Mladića i Karadžića
Pragmatično: Filozofija "preko reda"
Davinić: Proveriti pisanje Danasa
 


     


FastCounter by LinkExchange