GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 12. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Poseta Kontakt grupe unela je juče novine u protokol za doček

Jedinstven stav za istim stolom

Domaći političari načelno se dogovorili da ubuduće svi budu na sastancima, a ne da stranci idu od kabineta do kabineta, kao do sada

BEOGRAD - Od danas prekidamo sa dosadašnjom praksom da naši visoki funkcioneri imaju odvojene susrete prilikom susreta sa strancima. Predstavnici Kontakt grupe razgovaraće u Palati federacije za istim stolom sa svim saveznim i republičkim funkcionerima, rekao nam je juče Vladeta Janković, savetnik premijera Koštunice za međunarodnu politiku i bivši ambasador u Londonu.

On kaže da je o tome postignut načelan dogovor i da će se ubuduće gledati, kad god je to protokolom moguće, da sastancima istovremeno prisustvuju svi funkcioneri i da se govori istim glasom, naročito kad o temama postoji saglasnost i na republičkom i na saveznom nivou.

- Za istim stolom, nasuprot ljudima iz Kontakt grupe, sedeće Marović, Tadić, Koštunica i Drašković, a nadamo se da će, ako se ispoštuje dogovor, tako biti i ubuduće, prilikom sledećih poseta, rekao je Janković.

Time je, kako stvari stoje, konačno prekinuta dosadašnja ružna praksa da strane delegacije idu na razgovore od jednog do drugog kabineta i razgovaraju sa predsednicima i premijerima po nekoliko puta na istu temu. Pre nekoliko dana, baš takva situacija ponovila se i prilikom boravka Havijera Solane glavnom gradu - visoki predstavnik EU imao je odvojene susrete sa visokim srpskim i saveznim zvaničnicima, kao i sa Filipom Vujanovićem i Milom Đukanovićem.

- Ne znam ko je dosad insistirao na odvojenim sastancima, ali mislim da su to više tražili stranci, svesni naše nesloge i na republičkom i na saveznom nivou, kao i toga da će nam tako razjedinjenima lakše naturati rešenja, kaže Đorđe Vukadinović, politički analitičar. On dodaje da su gosti na taj način testirali funkcionere, mogli da uoče koje razlike postoje među njima i, ukoliko to žele, da na lakši način naprave razdor, ukoliko im je to želja.

- Upravo zbog toga je potreban zajednički stav barem o nekim ključnim pitanjima, kao što su funkcionisanje savezne države ili Kosovo, jer bi nam razjedinjenima mnogo lakše nametali rešenja koja bi bila protivna našim nacionalnim interesima, rekao je Vukadinović.

M. Mijailović


vesti po rubrikama

^politika

Kolegijum Evropske komisije danas donosi odluku na sastanku u Strazburu
Poseta Kontakt grupe unela je juče novine u protokol za doček
Izmenu Ustavne povelje treba da ratifikuju sva tri parlamenta
U vojsku opet iz školskih klupa
Olja Šljivančanin, ćerka haškog optuženika: Tata nije prebio Lukića
Saradnja do izručenja Mladića i Karadžića
Pragmatično: Filozofija "preko reda"
Davinić: Proveriti pisanje Danasa
 


     


FastCounter by LinkExchange