GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 12. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nastavlja se štrajk u Rafineriji nafte Pančevo, benzina ima dovoljno, ali nedostaje evro-dizel

Radnici ne odustaju

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio da nema povećanja plata u NIS-u, makar Srbija ostala bez litre benzina

BEOGRAD/PANČEVO - Ni četvrtog dana štrajka radnika Rafinerije nafte Pančevo, situacija se nije bitno promenila - štrajkači nisu odustali od svog zahteva za povećanje plata, a para se nije odrekao ni ministar finansija Mlađan Dinkić. On tvrdi da povećanja plata nema "pa ni po cenu ostavke, ni da Srbija ostane bez litre benzina ili da padne vlada".

Za to vreme, RNP i sva njena postrojenja rade, ali je isporuka derivata blokirana za sve, osim za prioritetne potrošače, škole, zdravstvene ustanove, policiju, kojima su isporuke od juče i povećane. Na većini benzinskih stanica u Srbiji juče je bilo derivata, iako su na nekim privatnim pumpama primećeni redovi i nestašica pojedinih vrsta goriva.

Po mišljenju predsednika Štrajkačkog odbora Veljka Žunića, postoji sumnja da privatnici namerno zadržavaju derivate, jer čekaju povećanje cena.
- Poslovodstvo NIS-a je obavestilo javnost da narednih 20-ak dana neće biti nestašice goriva. Ne mogu radnici RNP-a posle četiri dana štrajka da izazovu manjak derivata - rekao je Žunić.

On je istakao da radnici neće odustati od svog jedinog zahteva. "Ako je vlada mogla da izađe u susret privatnicima koji su štrajkovali krajem prošle godine, to sigurno može i treba da uradi i sa zaposlenima u RNP-u", kaže on.
- Preksinoć smo razgovarali sa ministrom finansija. Dinkić je bio isključiv da neće biti povećanja plata i da ne sme da se ode iznad fonda koji je odobrio MMF. To što nam je ponudio devet odsto povećanja, nije ništa novo, to su dobila sva javna preduzeća. Ni to ne može da se sprovede, ukoliko se ne smanji broj zaposlenih u NIS-u do juna za 1.500 ljudi. Takođe, 13. plata, koju nam je Dinkić ponudio, nam pripada, ni to nije ništa novo - kazao je Žunić.

Do blokade isporuka derivata iz RNP došlo je, podsetio je Žunić, zato što je poslovodstvo i resorno ministarstvo tražilo poštovanje sporazuma, po kojem je trebalo da se smanje plate za 36 odsto u martu, a da se to smanjenje nastavi i naredna tri meseca za još devet odsto. "Nemamo obavezu da taj sporazum, koji su potpisali svi sindikati NIS-a, poštujemo, jer smo najavili štrajk pre potpisivanja", dodao je Žunić.

A. Matić


vesti po rubrikama

^ekonomija

Seljaci Mladenova traže od vojnog ministra Davinića svoje njive
Nastavlja se štrajk u Rafineriji nafte Pančevo
Kosta Ilić, direktor Rafinerije nafte Pančevo: Goriva će biti dovoljno
Ist point prerađuje standardni koncentrat bakra
"Knauf" kupuje "Vunizol"
Vagoni iz Srbije za Brazil
Tadić kod guvernera Jelašića
 


     


FastCounter by LinkExchange