GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 12. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Seljaci Mladenova traže od vojnog ministra Davinića svoje njive

"Karađorđevo" hoće da seje zasejane njive

Poljoprivrednici dobili rešenje opštine da im se zemlja vraća, a Ministarstvo finansija ga, iz formalnih razloga, osporava

BEOGRAD - Seljaci iz Mladenova kod Bačke Palanke od prekjuče pokušavaju da pomrse konce Vladi Srbije koja se sprema da ustupi u zakup vojnu ustanovu "Karađorđevo" i već je trebala da raspiše tender. Poljoprivrednici su u nedelju blokirali ulaz u njive, površine 869 hektara i ne dozvoljavaju da ih "Karađorđevo" preseje jer imaju potvrdu opštine da oni, odnosno zemljoradnička zadruga "Lovrenac", čiji su koperanti, imaju pravo raspolaganja zemljom. Lokalna samouprava u Bačkoj Palanci do sada je dva puta izdavala rešenje da mogu da obrađuju tu zemlju, pa su seljaci na skoro polovini njiva zasejali industrijsko bilje, ostatak su poorali i nađubrili.

Juče je, međutim, uprava "Karađorđeva" na čelu sa direktorima, uz pomoć nekoliko iznajmljenih privatnih traktora, pošto je njen mašinski park propao, tražila od policije da joj omogući da uđe u poorane i upola zasejane njive i ponovo ih preseje kukuruzom. Policija, osim što je sprečavala eventualni sukob, nije želela da presuđuje ko ima pravo na obradu njiva.

Ko je kome uzurpirao zemlju

Zamenik direktora "Karađorđeva" potpukovnik Branko Vukobrat kazao je Tanjugu da su seljaci uzurpirali njive te Vojne ustanove i počeli da ih obrađuju, istakavši da oni nemaju nikakva prava na to. Vukobrat je naglasio da su o postupku meštana Mladenova obaveštene nadležne institucije i da su pripadnici policije sačinili zapisnik, ali nisu imali sudsko rešenje za bilo kakvu intervenciju.

Spor oko vlasništva nad tom zemljom vodi se nekoliko godina, kaže predsednik Skupštine zemljoradničke zadruge "Lovrenac", Dragan Ivić. Ova zadruga potražuje zemlju od vojne ustanove "Karađorđevo" po osnovu Zakona o zadrugama iz 1995. godine prema kome je "Lovrenac" pravni sledbenik tri zemljoradničke zadruge, čija je zemlja svojevremeno oduzeta i pripojena Vojnoj ustanovi.

Na osnovu veštačenja utvrđeno je da "Karađorđevo" treba da vrati tih 869 hektara, ali se, kako kaže Ivić, Ministarstvo finansija dva puta žalilo, ne osporavajući zadruzi vlasništvo već zbog formalnih razloga, potvrde o registraciji zadruge. Ivić smatra da se žalbama samo kupuje vreme i da to ne bi bilo moguće u pravnoj državi.

- Prošle godine smo Ministarstvu odbrane uputili dopis da nema sile koja će nas zaustaviti da obrađujemo zemlju i da smo dobili rešenje opštine koja je nadležna da to reguliše. Upozorili su nas da će nas sprečiti svim silama. Pre tri godine smo kao kooperanti zadruge "Lovrenac" dobijali tu zemlju u zakup, tako što su to plaćali isporukom 900 kilograma pšenice po hektaru.

Prošle godine ta zemlja je data u zakup nekim privatnim zadrugama koje su obavljale uslužne poslove za "Karađorđevo". Raspisan je neki tender, ali smo mi izgubili. Ako nam uzmu tu zemlju naše selo nema nikakvu perspektivu jer posla u fabrikama nema, a ni dovoljno zemlje u ataru - kaže Ivić.

Zadruga "Lovrenac" inače potražuje kaže Ivić još neku imovinu koja je pripojena ovoj vojnoj ustanovi, a među njom su, osim zemljišta i neke radionice i deo mašinskog parka.
Da podsetimo da je Vlada Srbije prošle godine u novembru prikupila nekoliko ponuda za zakup najvećeg dela "Karađorđeva", ali je nakon toga sve poništeno sa obrazloženjem da nije bilo dovoljno transparentno, a najavljeni rok je već premašen.

S. J.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Seljaci Mladenova traže od vojnog ministra Davinića svoje njive
Nastavlja se štrajk u Rafineriji nafte Pančevo
Kosta Ilić, direktor Rafinerije nafte Pančevo: Goriva će biti dovoljno
Ist point prerađuje standardni koncentrat bakra
"Knauf" kupuje "Vunizol"
Vagoni iz Srbije za Brazil
Tadić kod guvernera Jelašića
 


     


FastCounter by LinkExchange