GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 12. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


OŠ "Siniša Nikolajević" svojim osnovcima redovno predstavlja različite beogradske srednje škole

Pekar, lekar, apotekar...

Najviše interesovanja deca pokazuju za gimnazije, slede pravnobirotehnička, ekonomska. Sa profesorima srednje škole koja se predstavlja dolaze i učenici ne bi li što verodostojnije predstavili svoju školu

Koliko jedna škola može da brine o svojim đacima, pokazuje primer Osnovne škole "Narodni heroj Siniša Nikolajević" na Crvenom krstu. Treću godinu zaredom osmacima se organizuje predstavljanje srednjih škola. Tako budući srednjoškolci ne moraju da idu daleko jer im škole dolaze "na noge".

- Predstavljaju se škole raznih profila, od gimnazija do srednjih stručnih škola - kaže Darko Matejić, direktor OŠ "Siniša Nikolajević". - Svake godine ispitujemo interesovanja dece i zaključili smo da su najviše zainteresovani za gimnazije. Nekima su zanimljive pravnobirotehnička i ekonomska škola, koje su gostovale u prvom polugodištu. A do kraja školske godine dolazi i medicinska škola.

"Tesla", "Tehnoart" i "Siniša" u brojkama

- U tri odeljenja OŠ "Siniša Nikolajević" ima 77 osmaka
- "Tesla" ima 64 odeljenja sa 2.000 učenika, što je čini jednom od najvećih škola u Srbiji
- do Ulice kraljice Natalije, bivše Narodni front, gde je smeštena "Tesla", stiže se linijama: 23, 40, 41, 58, 37, 15...
- do "Tehnoarta" u Ulici Svetog Nikole, nekadašnjoj Baje Sekulića, stiže se sledećim linijama GSP-a: 65, 77, 28, 40
- 934 učenika ima "Tehnoart", razmeštenih u 25 odeljenja mašinstva, 19 su četvrtog stepena, šest trećeg, uz 12 odeljenja umetničkih zanata.

Protekle nedelje organizovana je prezentacija nekadašnje Srednje mašinske škole "Beograd", a sada škole modernog naziva "Tehnoart Beograd", kao i Elektrotehničke škole "Nikola Tesla".
Čini se da su obe škole učinile sve što je u njihovoj moći da privuku jedan deo osnovaca u svoje redove, pa se pričalo i o putovanjima, učenju stranih jezika, svim pogodnostima ako si učenik baš ove škole... Decu je interesovalo gde se ide na ekskurzije, ali bilo je i vrlo praktičnih pitanja, poput, "koliko će mi bodova biti potrebno da se upišem na određeni smer".

"Tehnoart" će verovatno upisati devojčice koje žele da dizajniraju nakit, odnosno da budu juveliri umetničkih predmeta. Tako će imati priliku da i same budu "svoji manekeni" za ono što naprave. Ali, ima u ovoj školi i smerova kao što su precizni mehaničar, mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanjeÖ
- Za upis na kompjuterske smerove treba oko 60 poena - napomenuo je profesor iz "Tehnoarta". - Sa ovim smerovima ne možete da pogrešite jer se dosta zarađuje, a neki naši učenici rade za strane firme, "Pežo", na primer. Programi po kojima radimo isti su kao u Americi tako da naši stručnjaci stoje rame uz rame sa inostranimÖ

Dobra vest za one koji ne vole klasičan prijemni - za umetničke smerove na "Tehnoartu" u tri dana polažu se tri ispita - crtanje, slikanje i vajanje. Neko će reći: "odlično, samo da nema matematike".
Rečima: " Svaka čast na prezentaciji, kolege, ali mi smo bolji!" obratile su se profesorke iz škole "Nikola Tesla" kolegama iz "Tehnoarta".

- Mi smo preko puta bolnice "Narodni front", kod Ruskog doma, a u blizini jedne baš dobre igraonice. Škola nije teška za one koji vole matematiku i fiziku. Inače je muška škola, pa devojčica ima manje - rekla je Olivera Jovanović, profesorka srpskog jezika i književnosti u "Tesli", pa su njene reči o matišu i devojkama izazvale komentare i uzdahe dečaka. - Najviše dece želi da se upiše na računarski smer, imamo šest kabineta i svaki učenik ima "svoj" kompjuter. Ali, za upis treba 90 poena - objasnili su predstavnici "Tesle".

J. Vučić


vesti po rubrikama

[an error occurred while processing this directive]


     


FastCounter by LinkExchange