GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 11. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Slobodan Samardžić, savetnik Vojislava Koštunice za Kosovo i Metohiju, za Glas o poseti Kontakt grupe

Tražimo objektivnu procenu standarda

Od Kontakt grupe ne očekujem dijalog o prelaznom rešenju, već da izlože kojim će se kriterijumima voditi prilikom ocene, kaže Samardžić

BEOGRAD - Predstavnici međunarodne Kontakt grupe boraviće danas u Beogradu da bi sa najvišim zvaničnicima Srbije i državne zajednice razgovarali o Kosovu.
U Beograd će doći politički direktori u ministarstvima spoljnih poslova šest zemalja članica Kontakt grupe i predstavnici Evropske unije, a sa njima će razgovarati Svetozar Marović, Boris Tadić, Vojislav Koštunica, Vuk Drašković i Nebojša Čović.

Inače, iz Pariza je procurila nezvanična informacija da su toku konsultacije o prelaznom rešenju za Kosmet i da će o tome biti reči prilikom ove posete, baš iz razloga jer još nema saglasnosti o konačnom statusu pokrajine.
- O takvoj ideji nemam nikakvu zvaničnu informaciju, ali sumnjam da se o tome razmišlja iz prostog razloga što bi se na taj način dezavuisao princip "standardi pre svega", kaže za Glas Slobodan Samardžić, savetnik premijera Koštunice za Kosovo i Metohiju.

On navodi da će ključno u današnjim razgovorima biti insistiranje Beograda da ocena standarda bude ozbiljna i objektivna.
- Očekujem da predstavnici Kontakt grupe izlože svoje viđenje načina i postupka ocenjivanja standarda, kao i to, kako će se pripremiti za taj posao i kojim će se kriterijumima voditi prilikom ocene. Mi pažljivo pratimo taj proces i naš stav će biti uslovljen upravo konačnom ocenom koja će, očekuje se u junu, biti izneta pred Savet bezbednosti.

Mislim da u svemu Kontakt grupa ima najveći značaj, jer u njoj sede predstavnici najmoćnijih zemalja sveta koji mogu da privole autore izveštaja, konkretno, novog predstavnika generalnog sekretara, da napiše objektivan tekst. U svemu tome, uloga Beograda je veoma važna, jer će svi pratiti kako ćemo oceniti taj izveštaj, odnosno posmatraće se i naša reakcija o tome da li su ispoštovani srpski interesi, a ne kao dosad, samo albanski, zaključio je Samardžić.

Predstavnici Kontakt grupe posle Beograda, u utorak odlaze na Kosovo, da bi sa predstavnicima lokalnih i međunarodnih vlasti razmotrili koliki je napredak ostvaren u ispunjenju standarda demokratskog društva koje UN traže od Kosova pre početka svakog razgovora o njegovom statusu.

Koštunica je u sredu rekao da će na sastanku sa predstavnicima Kontakt grupe praktično početi razgovori o dostizanju tih standarda i najavio da će Vlada Srbije u tome imati "krajnje aktivan stav".
Pred odlazak na Kosovo, predstavnici Kontakt grupe održaće u Beogradu konferenciju za novinare, najavila je ruska ambasada u SCG, koja će biti domaćin.

Zvaničnici Unmika su u utorak kazali da je počela poslednja faza ocenjivanja standarda, u kojoj će se razmatrati koliko je dostignut svaki pojedinačni parametar sadržan u dokumentu "Standardi za Kosovo". U tom dokumentu, norme demokratskog društva grupisane su u osam standarda - "funkcionisanje demokratskih institucija", "vladavina prava", "sloboda kretanja", "održivi povratak, prava zajednica i njihovih pripadnika", "privreda", "imovinska prava", "dijalog" i "Kosovski zaštitni korpus".

Predstavnici Kontakt grupe uradiće novu "tehničku procenu" standarda, a konačnu reč će, najverovatnije u junu, dati Savet bezbednosti UN u sveobuhvatnoj oceni od koje će zavisiti početak razgovora o statusu Kosova. Ukoliko ona bude pozitivna, razgovori bi, po oceni šefa Unmika Sorena Jesen-Petersena, mogli početi već u septembru.

M. Mijailović


vesti po rubrikama

^politika

Na teritoriji Crne Gore boravi 22.000 Srba prognanih iz Metohije
Slobodan Samardžić, savetnik Vojislava Koštunice za Kosovo i Metohiju, za Glas o poseti Kontakt grupe
Performans za normalno građansko razmišljanje
Kosumi najavio formiranje obaveštajne službe Kosova
Dušan Petrović, potpredsednik DS: Protiv vlade, ako uopšte bude bilo rasprave
Ujedinjuje se sedam vojvođanskih stranaka
Medlin Olbrajt: Bombardovanje prava stvar
 


     


FastCounter by LinkExchange