GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 11. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Centru "Sava" odigrani najatraktivniji delovi baleta "Rajmonda", "Romeo i Julija" i "Don Kihot"

Pariske zvezde otvorile

Beogradski festival igre

Imam mnogo prijatelja i članova Međunarodnog saveta za umetničku igru u Beogradu i drago mi je što sam ih ponovo sreo, a veoma sam srećan što sam u prilici da zvanično otvorim Drugi beogradski festival igre u vašoj zemlji - rekao je sinoć Alkis Raftis, predsednik Međunarodnog saveta za umetničku igru pri Unesku, otvarajući u punoj dvorani Centra "Sava" Beogradski festival igre. A potom su, posle pola veka pauze, na domaćoj sceni ponovo nastupili vrhunski solisti Baleta cuvene Pariske opere, ukupno njih 14 na celu sa Anjes Letestu i Hoze Martinezom.

Beograd je mogao da vidi najatraktivnije delove baleta "Rajmonda", "Romeo i Julija", "Don Kihot" u koreografijama Rudolfa Nurejeva i Keneta Mekmilana, a potom i savremene balete poput "Bahtija" po tradicinalnoj indijskoj muzici, u koreografiji Morisa Bezara ili "U sredini" i "Etide"…

Neverovatno atraktivan, sa najvećim brojem izvođača bio je "Don Kihot" u kome su posebno zablistali Aleksis Saramite i Samuel Murez, koji ima samo 22 godine, ali poseduje neverovatnu harizmu i prosto dominira scenom. Izuzetan utisak ostavili su i blistavi kostimi kao i svetlo za koje su takođe bili odgovorni ljudi iz Pariske opere. Zanimljivo je da su se na podijumu našli i učenici škole "Lujo Davičo", što je još jednom podsetilo na pravilo koje je još Nurejev uveo u Parisku operu, a to je da se šansa uvek daje mladima.

U publici su bili prisutni i naši poznati baletski umetnici poput Konstantina Kostjukova, prvaka i direktora beogradskog baleta, Mire Sanjine nekadašnje primabalerine, poznate po španskom repertoaru…. A iz sveta politike u publici su sedeli guverner Radovan Jelašić, Predrag Marković, Radmila Hrustanović, Goran Pitić, potom američki, britanski, holandski, francuski i švajcarski ambasador… Tokom čitave baletske gala večeri publika je gromkim aplauzima pratila sve bravure velikih zvezda pariskog baleta, koje su opravdale slogan ovogodišnjeg festivala "Svet igra u Beogradu".

B.L.


vesti po rubrikama

[an error occurred while processing this directive]


     


FastCounter by LinkExchange