GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 10. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Širokopojasni Internet uvodi potrebu za preuzimanjem velikog broja fajlova

Download manager

Bez obzira da li ste "stara kajla" ili ne, sigurno ćete biti u situaciji da fajlove ponekad jednostavno morate da skinete sa nekog veb sajta.

Sa sve većim brojem Internet korisnika u Srbiji i pojeftinjenjem širokopojasnog pristupa Internetu, povećava se i potreba za preuzimanjem velikog broja datoteka. Većina iskusnih korisnika Interneta odavno je u potrazi za raznim vrstama datoteka prešla ili na neke od popularnih P2P alata poput eMule, DC++ itd. ili se okrenula torrent klijentima.

Početnici su, zbog jednostavnijeg načina upotrebe, i dalje verni onom klasičnom daunloadovanju putem Internet brauzera. Bez obzira da li ste Internet "džomba" ili ne, sigurno ćete biti u situaciji da neke fajlove jednostavno morate da skinete sa nekog veb sajta.

Sigurno ste i na svojoj koži osetili, prilikom preuzimanja većih datoteka, naišli na gomilu problema, jer ni jedan od veb brauzera nije dorastao zadatku. Ovo ne čudi jer oni jednostavno nisu namenjeni za daunload. Njihova osnovna namena je pregled njnjnj sadržaja. Ipak, neke od novijih, nadograđenih verzija popularnih brauzera ove poslove odrađuju solidno i isključuju potrebu za dodatnim pomoćnim alatima.

Donjnload manager je aplikacija namenjena isključivo preuzimanju datoteka s Interneta, a zbog nekoliko razloga predstavlja odlično rešenje. Prekid veze, zagušenje mreže, naglo "zakucavanje" računara ili pad servera s kojeg učitavate datoteku može da dovede da deo fajla bude nepovratno izgubljen. Ponovo preuzimanje celog fajla je uglavnom frustrirajući posao.

Donjnload manageri imaju nekoliko osnovnih prednosti nad klasičnim preuzimanjem fajlova kroz veb brauzer:
- učitavanje je moguće pauzirati te nastaviti kasnije;
- koliko god sporu vezu da posedujete, donjnload manager će svoj zadatak obavljati besprekorno;

- omogućuju istovremeno učitavanje većeg broja različitih datoteka;
- imaju mogućnost zakazivanja vremena početka učitavanja željene datoteke, što uključuje i opcije automatskog prekida veze nakon završetka učitavanja te po potrebi i gašenje računara;
- neki od njih pretražuju Internet za istom datotekom na drugim poslužiteljima kako bi se učitavanje ubrzalo.

Navedene prednosti, u današnje vreme kada se pojedina datoteka može učitati na nekoliko različitih načina i kroz nekoliko različitih vrsta aplikacija, više nisu dovoljne. Od daunload menadžera se očekuju i neke od naprednijih mogućnosti. Potrebno je da se uspešno integrišu u svaki od dostupnih veb brauzera, da imaju mogućnost određivanja brzine "skidanja" fajla, što je izuzetno bitno onima koji imaju potrebu da u istovremeno surfuju, kao i naprednije opcije poput organizacije učitanih fajlova kroz interfejs aplikacije i po potrebi integracija s antivirusnim alatima.

FlashGet

Jedan od najčešće hvaljenih donjnload menadžera je FlashGet. Ovaj softver kompanije Amaze Software je po izboru mnogih stručnih i popularnih IT publikacija ušao u izbor najpopularnijih i najkorisnijih Internet alata.
Ono u čemu se Flashget, (verzija 1.65) ističe od ostalih alata iste namene je mogućnost ubrzavanja učitavanja pojedine datoteke i to otvaranjem nekoliko istovremenih učitavanja pojedinih delova fajla s nekoliko različitih servera, čime se ostvaruje najbrže moguće učitavanje.

Osim klasičnih mogućnosti, kao što su integracija s bilo kojim veb brauzerom i automatizacija učitavanja, još jedna od velikih prednosti mu je napredno upravljanje i organizacija fajlova i to u sistemski ili korisnički definisane kategorije. Program u sharenjare verziji ima banere i reklame, a da bi se oslobodili tih napasti moraćete da izdvojite 30 dolara.

GetRight

GetRight je softver koji će mnogi Internet veterani preporučiti korisnicima. Kako zbog činjenice da je to jedan od najstarijih programa ove namene, a tako i zbog toga što se velika većina starijih korisnika pomalo i boji prelaska na novije, ponekad i bolje aplikacije. GetRight je moguće konfigurisati pri samoj instalaciji programa, a za razliku od Flešgeta, iako košta 25 dolara, u potpunosti je čist od raznih adnjare i gluposti a interfejs mu nije zatrpan reklamama. GetRight takođe ima mogućnost "ubrzavanja" učitavanja a u potrazi za najbržom lokacijom pretražuje čak i neke FTP servere. Početnike će zadovoljiti i predefinisana setovanja programa, dok će iskusniji moći da uživaju u velikom broju dodatnih opcija.

DAP 7.4

Ovaj donjnload menadžer spada u kategoriju onih "imam sve opcije kao i drugi", ali sam u potpunosti besplatan. Nastavak prekinutog učitavanja, ubrzanje od skoro 300 odsto, automatsko pretraživanje alternativnih servera, integracija sa svim popularnim brauzerima samo su neke od osnovnih mogućnosti DAP-a. Ovaj program je izuzetno pouzdan, a to potvrđuje i više od 100 miliona registrovanih zadovoljnih korisnika.

Free Manager

Ovo je takođe besplatan donjnload menadžer koji privlači pažnju sve većeg broja korisnika. Ovaj programčić poseduje skoro sve mogućnosti starije braće, ali za razliku od njih on je u potpunosti besplatan i, što je najvažnije, čist od svih spynjare i adnjare napasti.

Fresh Download

Fresh Donjnload je jedan od onih programa koji imaju jednu jedinu namenu i obavlja je izuzetno dobro. Jednostavan je za upotrebu, nenametljiv i bez dosadnih reklama, a nedostatak je potreba za registracijom pre samog učitavanja instalacione datoteke, što paranoicima može prilično da zasmeta, kao i potreba za restartovanjem računara posle instalacije. Ipak pošto se obavi procedura registracije, instalacije i unosa dobijenog registracionog koda, Fresh Download je spreman za upotrebu. Kao dodatak, podržana je i provera učitane datoteke korisničkim antivirusnim programom i "pakovanje" internim arhiverom.


vesti po rubrikama

^tehnologij@

Širokopojasni Internet uvodi potrebu za preuzimanjem velikog broja fajlova
Predstavljamo: Briljantni Daglas Adams na bioskopskom platnu
IT Barometar: Serveri sigurniji od sefova
Tehno vesti: IP je budućnost komunikacija
 
 


     


FastCounter by LinkExchange