GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Kome je zasmetao Zoran Stanković, čovek besprekorne biografije, ličnog, stručnog i moralnog integriteta

Transplantacija nepoštenja

"Napred marš!" Da li ova komanda u slučaju general-majora Zorana Stankovića glasi: "MARŠ"? Čovek besprekorne biografije, ličnog, stručnog i svakog drugog integriteta, koga je naš sneni, tadašnji vrhovni komandant, a današnji premijer, svojevremeno postavio kako bi poručio "poslovnom okruženju" srebroljubca Pavkovića da se krug bezakonja razbija. Otišao bi Stanković i bez te prostačke komande koja daleko više govori o onome koji je izdao, nego što je namenjena njemu samom.

A kako je sve izgledalo. Vrhovni savet odbrane radosno je činodejstvovao, pokazujući impozantan stepen saglasnosti, efikasnosti i inače nepoznatog jedinstva kada je trebalo moralno - hirurškom tehnikom amputirati nepoželjno tkivo. U trenucima kada se reformiše jedan od Titovih mezimaca ("ne dirati maserku, armiju i pudlice"), doduše, uz samrtne muke i puno sete za privilegijama na izdisaju, kada će značajan predmet raznih "poslovnih" pogodbi biti i VMA, kada teško ranjena farmako-mafija nastoji da se ponovo uvuče pod šinjel, sasvim je sigurno da nema mesta za ljude, stručnjake i rukovodioce moralnog kalibra dosadašnjeg načelnika VMA.

Takođe, potpuno je razumljiva i briga ministra odbrane, inače jednog od članova "ekspertskog tima", za pažljivim pronalaženjem Stankovićevog naslednika koji treba da ima izražene "menadžerske sposobnosti". Dakle sada, kada je Stanković podigao VMA iz ogromne dubioze i doveo do 9 miliona evra raspoloživih para i još 11 miliona potraživanja, potrebno je dovesti "kvalifikovanu" ličnost proverenih menadžerskih performansi da raspolaže tim resursima. Nema sumnje da će se tu pojaviti neki novi "ekspert" čije će umeće daleko nadmašiti svetski poznatog opsenara Dejvida Koperfilda poznatog po izvođenju trika sa nestajanjem Statue slobode. Ako se setimo rezultata istrage sudbine kiparskih para, može se zaključiti: u "ekspertskom timu" ništa novo.

Istine radi, kako nema bezgrešnih ljudi, i general-majoru Stankoviću se može ponešto prebaciti. Prvo, zašto je na svoju ruku, a počesto i o vlastitom trošku obdukovao preko 5.000 poginulih u ratnim godinama? Nije mu trebalo ni da sredinom devedesetih diktatoru u naponu snage javno prebacuje instrumentalizaciju mrtvih u funkciji jedne prevaziđene i nacionalno pogubne politike. Ili, kada je na sednici Savezne vlade prezentovao dokaze iz Mrkonjić Grada za koje je tvrdio da su dovoljni za podizanje neoborive optužnice protiv Franje Tuđmana, što je drug Šaja prokomentarisao sa: "Zelen si ti, moj doktore, ako misliš da se to tako radi".

A da ne bude sve baš tako crno, pobrinuo se crnogorski vrhovni komandant srpske vojske. Onaj koji je izvršio smenu i naredio: "MARŠ". Ovaj vojni strateg je valjda nekim čudom naslutio novu srpsku svinjariju koja se kuva u vojsci pa je zbog toga odlučio da pravovremeno skloni jednog poštenog čoveka da se ne bi ukaljao u predstojećim događajima. Pritom ga u ime loše obaveštenog premijera unapređuje u novi čin, inače, nepoznat u armijama sveta - čin generala "upotrebi-baci".

Na kraju, generale, nešto od rezerviste. Jedan stručnjak međunarodnog formata reče mi jednom davno: "Problem kod vas Srba je što sve radite po sistemu - što veća tama, jedna zvezda više sija!". Tama jeste, i to neprovidna, a od zvezde nema ništa. Barem za sada. Ali, zasijaće uskoro. Samo treba biti strpljiv i ne posustati.

Prof. dr Predrag
Gavrilović, Beograd


Krediti za dužničko ropstvo

Slušamo pre neki dan da država nudi namenske kredite za SAMOZAPOŠLJAVANJE, i to od pet do 20.000 evra! Međutim, šta je od 5. oktobra do danas prethodilo ovome?! Prvo su ministarstva finansija, kako Đelićevo tako i sadašnje Dinkićevo, privredu i privredne subjekte opteretila sa mali milion dažbina, poreza, davanja, doprinosa... Posle tog čina, na te iste poreske obveznike napujdali su sve raspoložive ljudske resurse koji rade u finansijskim i inspekcijskim službama. Ove komedije nigde nema.

Prvo država otima građanima crno ispod nokata, hvali se da je budžet pun ko oko, a za to vreme broj NEZAPOSLENIH raste iz dana u dan. Da bi posle toga ti isti "eksperti" velikodušno nudili po nekoliko hiljada evra za samozapošljavanje nezaposlenih i ojađenih radnika. Tolika količina licemerja, providnosti, demagogije odavno nije viđena. Tako to biva, gospodo, kada se takozvani eksperti, koji ništa u životu praktično nisu radili i uradili, dočepaju vlasti i moći. Tada nastupa pravi ekonomski pakao, kada se na probleme i na vlast gleda kao kad Mali Đokica razmišlja o politici.

Umesto da se nova vlast posle preuzimanja vlasti 2000. godine usresredila na promenu zakonskih regulativa, stvaranju povoljne poslovne klime za bavljenje privatnim preduzetništvom, zapošljavanjem i pronalaženjem novih strateških radnih mesta, ona ne samo što to nije uradila, već je uradila sve da ojadi, sludi, opljačka i obeshrabri svakog privrednika, privatnika i nezaposlenog pojedinca.

Zbog svega ovoga, a usled strmoglavog pada rejtinga nekih političkih grupacija, gorepomenuto kreditiranje za samozapošljavanje ljudi samo je klasičan marketinški potez očajnika na vlasti.

Milutin Mlađenović, Beograd


Paušalna optužba naroda

Iako niko ne reaguje, mislim da pismo gospodina Rakića iz Strazbura zaslužuje odgovor. Povod za pismo je smrt Pape Jovana Pavla Drugog i eto povoda da g. Rakić, po ko zna koji put, optuži Srbe da govore: "Papa mrzi Srbe ". Često dolazim u Beograd i nikada ne čuh tako nešto. Ne znam šta to Rakić očekuje od srpskog naroda jer ga paušalno optužuje.

On kaže "da je čitav svet protiv Srba, a Srbi protiv čitavog sveta", što, naravno, nije tačno. Gospodin Rakić odista umesno pliva u vodama hipokrizije, ali će pre biti da je u pitanju najobičnija psihološka konstrukcija. Mislim da g. Rakić ima problema sa sopstvenim osećanjima, naročito prema onom delu srpskog naroda koji želi da sačuva ono malo dostojanstva što nam je ostalo. On kritikuje čitav narod, ne znajući kako se zove politička linija koja tako nešto odobrava!

Politika je svuda prisutna, a ja ću napisati samo nekoliko rečenica. Svi imamo apsolutno pravo da odobravamo ili ne odobravamo ono što papa čini, ili ne čini, govori ili se za nešto zalaže.

Ničiji autoritet nije iznad prava individue da misli svojom sopstvenom glavom! I ko koga voli, ne voli, mrzi, ne mrzi odista je neozbiljno, ali vrlo opasno, raspravljati.
Vrlo je nekorektno koristiti izjave pojedinaca da bi se optužio čitav narod. Imam utisak da g. Rakić posmatra čitavu realnost antagonistički: ljubav-mržnja. A realnost je da su naša osećanja najčešće van tih ekstrema. Gospodine Rakiću, Srbi su umorni od isplivavanja iz mrakova potlačenosti. Dajte namučenom narodu vremena, predaha da nauči pravila savremene igre. Ko će i kako biti srećniji zbog takvih znanja - ne znam.

Miodrag Bjelić, NJujork


Zar tako kolega?!

Na prvom kanalu RTS-a pre neki dan gledala sam, kao i svakog utorka, emisiju "48 sati svadba". Ovog puta odabran je par iz Novog Sada. Pored svih tužnih i ružnih vesti, ova emisija je osveženje za gledaoce. Odlična je ideja da se jednom nedeljno izabere par čiju će svadbu finansirati RTS, uz mnogobrojne sponzore. Kroz ovu seriju upoznajemo razne krajeve naše zemlje, običaje, naravi, ljude različitih zanimanja i sredina.

Upoznali smo i različite profesije budućih supružnika (železničare, milicionere, lekare, zemljoradnike itd.). Uz ovako pohvalne reči moram da istaknem i jednu ružnu pojavu koja me je šokirala. U emisiji, budući supružnici su simpatičan i drag par mladih lekara. Kada su obavljeni svi zadaci, svadba je zakazana za nedelju. Ali, iskrsava jedan problem. Mladoženja u ponedeljak ima dežurstvo u bolnici. Šta sad da se radi?

Primoran je da telefonira kolegi s molbom da ga zameni na dežurstvu, što ovaj odbija. Mladoženja tužno spušta slušalicu i kaže: "Izvini". Pa kakvi smo mi to ljudi! Da li je tom kolegi poznata reč drugarstvo, solidarnost, korektnost, tolerancija i "čuvena lekarska etika"! Sledećeg dana, u drugom delu emisije, saznali smo da se mladoženja ipak snašao i rešio problem dežurstva.

Nedeljka Perišić, Beograd


"Japance" za Kineze

Zamolio bih nadležne iz Grada da, ako je to ikako moguće, vikendom pojačaju linije čije trase prolaze pored kineske tržnice u bloku 70. Ovo posebno mislim na liniju 95 čiji su autobusi subotom i nedeljom krcati i u koje je nemoguće ući već posle nekoliko stanica.

Mislim da bi uvođenje malog broja autobusa i dugih vozila rešilo muke žitelja ovog dela Novog Beograda, ali i mnogih "kineskih mušterija".