GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 5. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


U centralnoj Srbiji živi više od

200.000 raseljenih sa Kosmeta

BEOGRAD - Republički komesar za izbeglice Dragiša Dabetić izjavio je juče da srpske vlasti nisu za deklarativan povratak raseljenih na Kosovo i Metohiju već za stvaran, bezbedan i održiv povratak Srba, Roma i drugih nealbanaca, kojih u centralnoj Srbiji ima više od 200.000.

- Ohrabrio nas je stav šefa Unmika Sorena Jesen-Petersena izrečen tokom posete raseljenima u Bujanovcu da svi raseljeni treba da se vrate na Kosovo i Metohiju, ali nismo za deklarativan, već za stvarni povratak - rekao je Dabetić Tanjugu. On je precizirao da to ne znači masovan povratak, već povratak u "većim grupama, zbog sigurnosti povratnika", kao i obezbeđenje ekonomskih uslova za "održivost povratka".

Prema rečima Dabetića, Petersen je u Bujanovcu bio apsolutno iznenađen time što je svih 400 raseljenih izrazilo želju da se vrati, a posebno kada su mu Srbi i Romi iz Gnjilana pokazali fotografije svojih kuća i vlasničke listove, kao neoborive dokaze.

- Petersen je bio iskreno iznenađen kada su mu neki raseljeni Romi pokazali da imaju i po tri kuće, a da ni posle šest godina ne mogu u njih da se vrate, iako su prazne - preneo je Dabetić.

Kako je naglasio, Komesarijat je spreman da se aktivno uključi u pripreme za povratak raseljenih, u skladu s tvrdnjama Petersena da bi voleo da se u narednih šest meseci, kad je u pitanju povratak, "nešto dogodi" i da "nešto mora da se preduzme".


vesti po rubrikama

^politika

Oliver Ivanović, nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju, za Glas
Lazarević sarađuje s Haškim tribunalom
U centralnoj Srbiji živi više od 200.000 raseljenih sa Kosmeta
Pavković Hag shvata lično
Čanak: Nisam ja, SRS preti Maji Gojković
Korać: BIA me prisluškuje
Tadić s Putinovim izaslanikom
Pragmatično: Vožnja s narodom
 


     


FastCounter by LinkExchange