GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 5. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Sudije još nisu odlučile o zahtevu za privremeno puštanje na slobodu

Lazarević sarađuje s Haškim tribunalom

Tužilaštvo se ne protivi da general bude u Beogradu do početka suđenja jer je ponudio značajna dokumenta

HAG - Tužilaštvo Haškog tribunala nije se usprotivilo zahtevu generala Vladimira Lazarevića, optuženog za ratne zločine na Kosovu, da bude oslobođen do početka suđenja, ali sudije o tom zahtevu, prema zvaničnicima Tribunala, još nisu odlučile, prenosi Beta. Međutim, juče niko nije mogao da potvrdi informaciju RTS-a da će Lazarević najkasnije danas biti pušten iz pritvorske jedinice u Tribunalu.

- Koliko ja znam, nikakva odluka o tom zahtevu Lazarevića nije doneta - rekao je za Betu portparol Haškog tribunala Džim Lendejl.
Sudsko veće predsedavajućeg Patrika Robinsona donosi odluku da li će Lazarević biti pušten ili ne. U odgovoru na Lazarevićev zahtev da bude pušten do početka suđenja, Tužilaštvo navodi da je on sarađivao s tužiocima i ponudio im dokumenta koja ranije nisu imali. Tužilaštvo u podnesku navodi da je Lazarević od dobrovoljne predaje, 3. februara, "sarađivao s Tužilaštvom, naročito kroz opširni intervju koji je obavljivan pet dana u februaru i martu".

"Tokom intervjua, optuženi je ponudio dokumenta od kojih neka do tada nisu bila u dokumentaciji Tužilaštva", ističe u podnesku tužilac Tomas Hanis. Iako primećuje da je Lazarević u Hag došao sa izvesnim zakašnjenjem, Hanis potvrđuje da je on to učinio u roku dovoljnom da omogući objedinjavanje postupka sa procesom Milanu Milutinoviću, Nikoli Šainoviću i Dragoljubu Ojdaniću.

"Prilikom intervjua, Lazarević je objasnio da je u nekim periodima 2004. bio u bolnici, što ga je sprečavalo da preuzme optužnicu od Okružnog suda u Beogradu. On je izjavio da je vlada s njim stupila u kontakt zbog optužnice tek u zimu 2004. Izgleda, stoga, da Lazarević, za razliku od Sretena Lukića i Nebojše Pavkovića, nije pokušao da odugovlači sa svojim prebacivanjem u Hag, bar od trenutka kada su ga vlasti kontaktirale", piše u podnesku Tužilaštva.

Tužilac Hanis predočio je i da je Lazarević, kao komandant Prištinskog korpusa VJ, tokom rata na Kosovu bio na "značajno nižem položaju" od Milutinovića, Šainovića, Ojdanića i Pavkovića, kome je takođe bio potčinjen. "U svetlu tih specifičnih okolnosti, Tužilaštvo se ne protivi zahtevu za privremeno oslobađanje", navodi se u odgovoru.

Odbrana Lazarevića podnela je zahtev za privremeno oslobađanje 22. marta, a odgovor Tužilaštva, podnet sudskom veću 29. marta, objavljen je juče. Lazarević se iz Srbije dobrovoljno predao Tribunalu 3. februara, a u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavio je da nije kriv.


vesti po rubrikama

^politika

Oliver Ivanović, nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju, za Glas
Lazarević sarađuje s Haškim tribunalom
U centralnoj Srbiji živi više od 200.000 raseljenih sa Kosmeta
Pavković Hag shvata lično
Čanak: Nisam ja, SRS preti Maji Gojković
Korać: BIA me prisluškuje
Tadić s Putinovim izaslanikom
Pragmatično: Vožnja s narodom
 


     


FastCounter by LinkExchange