GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 5. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Oliver Ivanović, nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju, za Glas

Standardi su model života na Kosovu

Beograd mora da ima jedinstven stav, a Srbi u pokrajini jedino kroz institucije mogu ostvariti svoje vitalne interese

BEOGRAD - Beograd mora imati jedinstven stav o Kosovu i Metohiji, a Srbi u ovoj pokrajini jedino kroz institucije i u saradnji s međunarodnom zajednicom mogu ostvariti svoje vitalne interese, složili su se nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović i direktor za jugoistočnu Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Grčke Aleksandar Maljijas, novi ambasador ove države u SAD.

Ivanović i Ranđel Nojkić učestvovali su na konferenciji u Atini posvećenoj parlamentarnoj praksi, koju je organizovao Institut Istok - Zapad. Po povratku iz Atine, Ivanović je rekao za Glas da su u glavnom gradu Grčke razgovarali i sa predstavnicima PASOK-a i Nove demokratije koji su im izneli svoje viđenje kosmetskog problema. O političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji razgovarali su i sa našim ambasadorom u Grčkoj Dušanom Batakovićem.

Gašenje enklava

- Pričati o statusu mimo standarda bilo bi veoma loše. S jedne strane, destimulisalo bi one koji rade na ispunjenju standarda, a s druge, uneće nespokoj među Srbe - smatra naš sagovornik, ne skrivajući strahovanje od onoga što bi se moglo dogoditi u junu, po završetku školske godine. Nestabilna situacija, neizvesnost i priče o konačnom statusu, za koje niko nije spreman, plaši roditelje koji bi mogli da upišu decu u škole van Kosmeta, ili na sever Pokrajine, što bi značilo gašenje nekih enklava - strahuje Ivanović.

- Razgovarali smo i o tome kako će pitanje konačnog statusa Kosmeta biti otvoreno ove godine. Rečeno nam je da će standardi biti pažljivo praćeni. Ja sam, kao i nekoliko dana ranije u Dubrovniku, na Parlamentarnoj skupštini NATO posvećenoj bezbednosti u regionu, izneo svoje viđenje situacije na Kosovu i Metohiji. Ponovio sam stav da standardi ne bi smeli biti sredstvo za priču o standardima. Oni su model života. Na Kosmetu nema vladavine prava, ima etnički motivisanog kriminala i u takvim uslovima ne može se govoriti o ispunjenju standarda - rekao je Ivanović.

Maljijas se složio da će standardi biti važan momenat i da će se ići do kraja u njihovom ispunjavanju, ali da otvaranje priče o konačnom statusu neće značiti i njeno zatvaranje, već će ona trajati dok se standardi ne ispune.

Ivanović je na kraju telefonskog razgovora za naš list ponovio da je učešće Srba u institucijama neophodno, kako bi se borili za svoje stavove. Na pitanje šta o tome misle predstavnici međunarodne zajednice s kojima je Ivanović poslednjih dana kontaktirao, dobili smo odgovor da je i njihov jedinstven stav da je jedino pravo rešenje da Srbi svoje probleme i stavove iznesu u institucijama. Srbi to neće uraditi bez saglasnosti Beograda, a Ivanović je izrazio nadu da će uskoro biti postignut konsenzus o tome.

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

Oliver Ivanović, nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju, za Glas
Lazarević sarađuje s Haškim tribunalom
U centralnoj Srbiji živi više od 200.000 raseljenih sa Kosmeta
Pavković Hag shvata lično
Čanak: Nisam ja, SRS preti Maji Gojković
Korać: BIA me prisluškuje
Tadić s Putinovim izaslanikom
Pragmatično: Vožnja s narodom
 


     


FastCounter by LinkExchange