GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 3. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Knjiga izabranih tekstova Branka Vukojevića

Kako je bio rokenrol

U izdanju Društva ljubitelja popularne kulture ovih dana se pojavila knjiga "Kako je bio rokenrol" u kojoj su na jednom mestu sakupljeni izabrani tekstovi novinara Branka Vukojevića (1956 - 2003) objavljivani u časopisima "Džuboks", "Ritam" i "Novi Ritam" između 1975. i 1991. godine.

Vukojević je za "Džuboks" (jedini muzički magazin u SFRJ) počeo da piše sa 19 godina, početkom 80-tih bio je i glavni urednik, a krajem te decenije pisao je i uređivao "Ritam" i "Novi Ritam". Autor je scenarija za prvu priču ("Do izvora dva putića") iz omnibusa "Kako je propao rokenrol" i koscenarista sve tri kratke međupriče o "doživljajima Zelenog Zuba".

Kada je u Jugoslaviji počelo ratno ludilo, odlazi u London (1992) gde živi baveći se kompjuterskim dizajnom, ali "za svoj groš" radi i razne druge stvari. Učestvovao je, tako, u radu na video-spotovima "Ain't No Reason" i "Evil Man" grupe Disciplina Kitschme, osmislio i programirao multimedijalnu prezentaciju na albumu Mire Furlan "Songs From The Movies That Have Never Been Made" (1998)... Preminuo je u Londonu 2003. godine od posledica saobraćajne nesreće.

Priređujući knjigu "Kako je bio rokenrol", Vukojevićeve kolege i prijatelji okupljeni u Društvu ljubitelja popularne kulture, prvenstveno su imali nameru da istrgnu od "novinskog" zaborava tekstove koji su, bez preterivanja, definisali poimanje brojnih pop-kulturnih fenomena kod više "jugoslovenskih" generacija.

Krajnji ishod - luksuzno opremljena knjiga, sa bogatim sadržajem hronološki podeljenim u deset celina, sa mnoštvom "retkih" fotografija (iz arhiva Goranke Matić i porodice Vukojević) - predstavlja mnogo više od toga. "Kako je bio rokenrol" je svojevrsna enciklopedija jednog, ipak, mnogo boljeg vremena od ovog današnjeg, svedočanstvo kako je ne tako davno i u ovoj kulturnoj sredini postojala sposobnost promišljene recepcije globalnih fenomena popularne kulture i njihovog smislenog "prevođenja" na naš jezik i kulturni obrazac.

Knjiga Vukojevićevih tekstova je, prema rečima recenzenta Dragana Ambrozića, naša prva prilika da sagledamo veličinu tog premošćavanja svetova koje je građeno na pisaćim mašinama iz nedelje u nedelju, tokom 70-tih i 80-tih godina. "Na njima je ispisana za mnoge jedina relevantna istorija kulturnih promena u Jugoslaviji tog vremena".

U trenutku kada "turbo-sadašnjost" svakim danom sve više zamagljuje svest o ne tako davnoj prošlosti, pojavljivanje "dokumenta" ovakvog formata nema samo kulturni, već i širedruštveni značaj. To je dokaz prve vrste kako je notorna laž da ovde nije moguć drugačiji koncept popularne kulture do ovog "ovaploćenog" u glamuroznim silikonskim divama. Sve je stvar izbora...

P. D.


vesti po rubrikama

^glasno

Knjiga izabranih tekstova Branka Vukojevića
Knjiga i Internet sajt Bono The Puppet
Čomski i Merlin u Sloveniji i Hrvatskoj
Toni T.S. Mek Fi u DOB-u
 


     


FastCounter by LinkExchange