GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 3. 4. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Odložen rok za završetak aranžmana sa MMF

Umesto u aprilu dolari

stižu tek u septembru

BEOGRAD - Vlada Srbije zatražiće od Međunarodnog monetarnog fonda da rok za okončanje trogodišnjeg aranžmana i povlačenje do sada neiskorišćenih 290 miliona dolara, koji ističe 13. maja, pomeri do sredine septembra. Sredinom aprila delegacija u kojoj će biti guverner NBS Radovan Jelašić, potpredsednik Vlade Miroljub Labus, ministar finansija Mlađan Dinkić i ministar za privredu Predrag Bubalo otputovaće u Vašington gde će od predstavnika MMF zvanično zatražiti da se produži rok za sprovođenje aranžmana.

Ministar finansija Mlađan Dinkić je, kako piše Dnevnik, ovo potvrdio, i izrazio uverenje da će Srbija početkom juna dobiti pozitivno mišljenje za petu, a sredinom septembra i za šestu, ujedno poslednju reviziju izveštaja o tome da li se u potpunosti sprovodi dogovorena ekonomska politika. Dinkić je ocenio da je veoma važno da se aranžman do kraja sprovede, jer je to uslov da Pariski klub, u skladu sa sporazumom iz novembra 2001. otpiše oko 700 miliona dolara duga prema toj grupi poverilaca. Saglasnost MMF-a na petu reviziju ujedno je i uslov da Srbija dobije novu tranšu kredita za popunu deviznih rezervi NBS.

Na pitanje da li Vlada po okončanju tekućeg razmišlja i o sklapanju novog aranžmana sa MMF-om, Dinkić je rekao da će se i o tome razgovarati, dodajući međutim da to "sigurno neće biti isti tip aranžmana kao sadašnji".
"S obzirom da se krediti MMF-a ne troše, već služe za jačanje deviznih rezervi, oni nam objektivno više nisu potrebni, ali smo zainteresovani za neku vrstu saradnje", naveo je Dinkić.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Direktor BAT: Iz Vranja izvoz svetskih marki
Odložen rok za završetak aranžmana sa MMF
Varnice između Rusije i SAD zbog KAP-a
Širi se štrajk u "JAT ervejzu"
 


     


FastCounter by LinkExchange