[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 28. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Islamske verske zajednice traže da im se obezbedi molitveni prostor

Džamija na kraju grada

U Novom Sadu živi 20.000 muslimanskih vernika. Prema nepodeljenom mišljenju urbanista, džamija sa minaretom ne uklapa se u arhitekturu grada

NOVI SAD - Predstavnici islamske verske zajednice u Novom Sadu iskoristili su nedavni prijem kod predsednika Skupštine grada Zorana Vučevića da ponovo aktuelizuju pitanje izgradnje molitvenog prostora (džamije) za muslimanske vernike u glavnom gradu Vojvodine.

Prema zvaničnim podacima, na području Novog Sada danas živi oko 20.000 muslimanskih vernika koji za molitvu koriste omanju zgradu u Futoškoj ulici, površine oko 60 kvadratnih metara, što je odavno postalo nedovoljno za potrebe ovako brojne populacije. Njihov zahtev je, kako procenjuju, naišao na pozitivan prijem u Skupštini grada, ali do realizacije čitavog projekta, ipak, treba prevaliti još dug put.

"Problem molitvenog prostora za islamsku versku zajednicu u Novom Sadu objektivno postoji i taj problem treba rešiti. Naša je preporuka da se taj zahtev obnovi, a da se onda sve prepusti nadležnim gradskim službama. Predstavnicima ove zajednice rekao sam da u svojim zahtevima treba da budu realni, odnosno da ono što traže usklade sa stvarnim mogućnostima grada", kaže predsednik Skupštine grada Zoran Vučević.

Prvi zvaničan zahtev za izgradnju džamije u Novom Sadu podnet je 1990. godine, ali je "zapelo" već na samom početku zbog moguće lokacije. Gradnja džamije sa minaretom se, prema nepodeljenom mišljenju urbanista, nikako ne uklapa u arhitekturu Novog Sada, što je samo po sebi buduću džamiju "izmestilo" iz centra grada.

"Posao određivanja lokacije i drugih urbanističkih uslova treba da obave nadležne službe. Kako će se one izjasniti o tome, ne mogu da kažem. Ono što mogu da tvrdim jeste da aktuelna gradska vlast neće ometati i sprečavati rešavanje pitanja molitvenog prostora za islamske vernike. Za neke je ovakav stav možda iznenađujući jer o Srpskoj radikalnoj stranci postoji predrasuda kao o partiji koja je netrpeljiva prema drugim verskim zajednicama, ali to uverenje nije osnovano. Želimo dobre i korektne odnose sa svima u gradu, pa tako i islamskom zajednicom", istakao je Vučević.

R. K.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

17:03h

Novi Sad: Islamske verske zajednice traže molitveni prostor

17:11h

Kraj agonije oko prodaje subotičke Azotare?

17:19h

Kikinda: "Topola" uskoro dobija novog vlasnika

17:27h

Novi Sad: "Štrand" skuplji?
   


     


FastCounter by LinkExchange