[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 28. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Patrijarh Pavle povukao potpis sa kosmetskom Vladom, ali Sinod SPC odlučan

Memorandum ipak

ostaje na snazi

Neočekivani događaji u SPC potpuno zbunili javnost. Za Unmik je ovaj dokument validan - saopštili zvaničnici

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle potpisao je "Memorandum o razumevanju o dogovorenim opštim principima za obnovu objekata SPC", potom je povukao potpis i oglasio ga nevažećim a na kraju je Sveti arhijerejski Sinod SPC odlučio da ovaj dokument ostaje i dalje na snazi.
Ovo je, za sada, u najkraćem, epilog situacije nastale posle potpisivanja pomenutog dokumenta.

Pomenuti "Memorandum o razumevanju" pored patrijarha Pavla, koji je svoj potpis stavio 24. marta u beogradskoj Patrijaršiji, u Prištini je potpisao i ministar za kulturu, sport i omladinu u Vladi Kosova i Metohije Astrit Haraćija. Sporazumom je predviđeno da rekonstrukciju srušenih pravoslavnih hramova na Kosovu i Metohiji nadgleda petočlana komisija na čelu sa stručnjakom iz Međunarodnog nasleđa kulturne baštine.

Ponovo negiran Artemijev stav

Ako najnovija informacija bude tačna i Memorandum zaista ostane na snazi, Sinod će se na taj način ponovo suprostaviti vladiki Raško-prizrenskom Artemiju, koji, kao što je poznato, ne priznaje privremene institucije na Kosovu i Metohiji. Eparhija Raško-prizrenska i nadležni episkop više puta su isticali "da oni koji su rušili srpske manastire i crkve sada ne mogu da učestvuju u njihovoj obnovi". Takođe Eparhija želi da spreči da se srpska kulturna baština naziva "svetskom", "evropskom" ili "vizantijskom" a hoće i sama da odlučuje koji će objekti i kada biti obnavljani. U Eparhiji smatraju da je ovaj Memorandum sličan prethodnome iz juna prošle godine, ili je, čak, i nepovoljniji za SPC.

Prema sporazumu, komisija bi trebalo da ima po jednog člana iz SPC i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije kao i dva člana privremenih institucija Kosmeta. Zanimljivo je da sve do povlačenja potpisa patrijarha Pavla, domaća javnost nije ništa znala o detaljima ovog sporazuma. Iako to inače praktikuje, Informativna služba SPC ovu informaciju nije objavila na zvaničnom crkvenom sajtu.

Dodatnu zabunu izazvalo je oštro (nepotpisano i bez pečata) saopštenje od 25. marta"Radne grupe Vlade Republike Srbije" čiji je zadatak da predlaže saradnju sa predstavnicima međunarodnih organizacija koje pokreću inicijative i utvrđuju programe u cilju obnove i zaštite srpske kulturne baštine na Kosmetu.

- Ne ulazeći u podrobnu i detaljnu analizu i kritiku mnogobrojnih nedostatak i propusta kojima obiluje Memorandum i koji će, bude li primenjen, biti pogubni po identitet, bivstvovanje i dugoročni opstanak srpskog naroda i njegove baštine na Kosmetu, Radna grupa želi da ukaže na grubo i neočekivano kršenje principa i procedure koja je trebalo da prethodi potpisivanju jednog ovako važnog i dugoročno značajnog akta.

Crkva ne mora da kalkuliše

Nedžmedin Spahiju, politički savetnik u kosmetskoj vladi zadužen za odnose sa Beogradom i kosovsko-metohijskim Srbima, izjavio je juče za Bi-Bi-Si da je to "politiziranje i da bi Pravoslavna crkva trebalo drugačije da misli, kao Crkva, a ne kao, recimo, premijer ili ministar u Beogradu, koji kalkuliše nekim političkim interesima".
- U interesu Crkve je da crkve budu ponovno građene, da se one koje su oštećene renoviraju i to je njen prvi interes. Ne bi trebalo da stavljaju na kocku, recimo, sudbinu Crkve sa političkom sudbinom Kosova - rekao je Spahiju. On je dodao da su građani Kosova zbog uništavanja pravoslavnih objekata tokom martovskih događaja platili ceh vredan milione evra i da je potpisani Memorandum bio znak dobre volje ne samo Ministarstva za kulturu, nego i vlade i svih na Kosovu.

Radna grupa napominje da je potpisani dokument neprihvatljiv i neprimenljiv za obnovu srpske baštine na Kosovu i Metohiji i da na osnovu njega nije moguće započeti proces obnove - navodi se pored ostalog u saopštenju. U subotu, 26. marta, Informativna služba SPC iznenada je objavila informaciju da je patrijarh Pavle povukao potpis sa Memoranduma i navela da je poglavar SPC "odlučio da povuče potpis i oglasi ga nevažećim posle upoznavanja sa novim činjenicama, njemu nepoznatim u trenutku potpisivanja Memoranduma".

- Ovo ne znači da SPC i patrijarh Pavle prekidaju dalje razgovore i saradnju sa Međunarodnom zajednicom na usaglašavanju principa saradnje o obnovi svetinja SPC na Kosovu i Metohiji - navodi se u saopštenju Informativne službe. U čitavu situaciju (očekivano) se umešao i Unmik koji je juče saopštio da nije zvanično kontaktiran ni obavešten o povlačenju potpisa patrijarha Pavla. "Stoga mi smatramo da je 'Memorandum o razumevanju' validan - izjavio je Remi Durlo, portparol UN.

Taman kada se očekivalo da će patrijarh danas i zvanično obavestiti šefa Unmika na Kosmetu Sorena Jesena Petersena, koji boravi u Beogradu, o razlozima povlačenja potpisa, Sveti arhijerski Sinod je juče, na vanrednoj sednici, odlučio da "Memorandum ostaje na snazi".

Na sednici "crkvene Vlade", kojom je predsedavao patrijarh, izvršena je podrobna analiza činjenica koje su izazvale zabrinutost patrijarha Pavla i drugih činilaca zaduženih za obnovu i zaštitu srpske kulturne baštine na Kosovu, kao i za očuvanje celovitosti Srbije, i Sinod je zaključio da memorandum ostaje na snazi, kaže se u saopštenju Informativne službe SPC.

P. Pašić


vesti po rubrikama

^politika

16:25h

Dušan Janjić: Vlada Srbije konačno otvorila karte

16:35h

Oliver Ivanović o učešću Srba u kosovskim institucijama

16:50h

General Lukić danas na operaciji

17:00h

Ljajić: Ne može cela zemlja da bude talac dva čoveka

17:10h

SPO čeka odluku Skupštine o mandatima

17:15h

Šef Unmika, Soren Jesen-Petersen u Beogradu

17:25h

Miša Đurković: Visoka autonomija za Vojvodinu

17:35h

Prokleta avlija: Magarci Srbije

17:45h

1 pitanje - 3 odgovora: Da li ćete da kupite vozilo na Sajmu automobila?

23:10h

Patrijarh Pavle povukao potpis sa kosmetskom Vladom, ali Sinod SPC odlučan

23:25h

Drašković stigao u dvodnevnu posetu Alžiru
   


     


FastCounter by LinkExchange