[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 28. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Londonski advokat Suzana Šutović tvrdi da su joj dete u Srbiji ubili iz odmazde

Mrtvog sina majci

vratili bez srca

Petar Šutović (24) nađen je 27. januara prošle godine mrtav u stanu svoje majke u Beogradu, navodno od posledica predoziranja narkoticima. Njegova majka je unajmila tim privatnih detektiva i forenzičkih stručnjaka koji su našli da je mladić brutalno ubijen

Britanski istražitelji su došli do dokaza da su pripadnici državne bezbednosti zbog osvete, u Beogradu ubila sina britanskog advokata za ljudska prava, piše britanski Indipendent. Petar Šutović (24) nađen je 27. januara prošle godine mrtav u stanu svoje majke u Beogradu, navodno od posledica predoziranja narkoticima. Pošto je saznala detalje smrti, njegova majka, Suzana Šutović, postala je sumnjičava i unajmila je tim privatnih detektiva i forenzičkih stručnjaka da ispitaju slučaj. Ono što su našli, ukazuje da je Šutović brutalno ubijen.

Svi izveštaji stručnjaka demantuju zvanični izveštaj srpske policije, tvrdeći da je momak verovatno udaren po licu i da mu je tom prilikom slomljen nos, da je izboden nožem s leđa i onda položen na krevet, gde su ga fotografisali srpski policajci. Neko je sa njega skinuo krvlju isflekanu odeću i obukao mu drugu, a njegova soba nameštena je tako da izgleda kao da je umro od predoziranja, kažu nezavisni stručnjaci.

U izveštaju srpske policije stoji da je Šutović nađen mrtav na krevetu, sa iglom u ruci, i da je verovatan uzrok smrti predoziranje. Njegovo telo je vraćeno u London, gde je obdukcijom utvrđeno da nema mladićevog srca, "nema vidljivih povreda" i da je "smrt povezana sa potencijalno fatalnim nivoom morfina u krvi". Ali na fotografijama tela pokojnika vide se teške povrede na njegovom licu.

Voleo Beograd i Zvezdu

Majka Petra Šutovića kaže da je njen sin strašno voleo Beograd i obožavao Crvenu zvezdu, bio jako vaspitan, kulturan i cenjen, i da se nikad nikom nije zamerio. Porodica Šutović je pravoslavna i drži s e naših običaja, a Suzana Šutović nikad nije bila član nijedne političke partije, ni ovde ni u Britaniji. Naš ambasador u Londonu, primio je gospođu Šutović i prosledio njena pisma, tačnije 60 diplomatskih pisama, različitim ministrima u Srbiji, ali ni Ministarstvo zdravlja, ni pravde niti policije nisu joj odgovorili.

Terens Merston, iskusan britanski policajac, na zidu beogradskog stana Šutovićeve našao je fleke od krvi Petra Šutovića i zaključio da je "Petar bio živ i bez svesti kad su slikane fotografije, a najverovatnije je da je ubijen". Nedostatak krvi na fotografijama, kaže Merston, u totalnom je neskladu sa činjenicom da je njegova odeća natopljena krvlju.

Nezavisni izveštaj Alana Džona Bejla, međunarodno priznatog forenzičara, koji je radio za Skotland jard, primetio je da je scena ubistva dosta ispreturana, a da stanje i položaj tela ukazuju da je ono naknadno odeveno, dok količina krvi na nekim delovima odeće ukazuje da je žrtva izbodena. Bejl i Merston, u svojim nezavisnim izveštajima, iznose tvrdnju da mladić nije umro na mestu na kome je nađen.

Treći izveštaj sastavio je Manolis Gavalas, bivši konsultant Bolnice univerzitetskog koledža i u njemu stoji sledeće: "U ovom slučaju bode oči to što se činjenice uopšte ne uklapaju. Nisam uspeo da shvatim kako je došlo do ovih fizičkih povreda, ako treba da verujemo u teoriju da je umro od predoziranja. Postoje nesumnjivi dokazi značajne povrede lica, uključujući most i skelet nosa, koji je očigledno deformisan. Takođe postoji kontuzija i uboj preko leve strane lica".

Doktor Alan Džejmison, direktor britanskog Forenzičkog instituta, rekao je da postoje jasni dokazi da je krv obrisana s lica posle, verovatno, krvarenja iz nosa na jastuk i čaršav.
Vilijem Dolman, lekar sudske medicine koji je ispitao telo Šutovića po njegovom dopremanju u London, utvrdio je, međutim da je mladić umro od predoziranja morfijumom.

Foto

Forenzičar Alan Dž. Vejl

Zato je Suzana Šutović pokrenula sopstvenu istragu. Ona je otkrila da je Vilijem Dolman, londonski specijalista sudske medicine, odmah stupio u kontakt sa beogradskom sudskom medicinom, što je zakonom strogo zabranjeno. Time je on bio već upoznat sa slučajem i zaključkom beogradskih forenzičara pre nego što je i video telo Petra Šutovića. Gospođa Šutović se odlučila na nečuven korak, i 11. marta ove godine pred Vrhovni sud Velike Britanije izvela Dolmana. Posle petočasovnog suđenja, sudija Vrhovnog suda je zaključio da Dolman nije radio po zakonu, a da je, sa druge strane, učinio sve da spreči majku da dobije crno na belo da je njen sin ubijen.

Kad je telo njenog sina stiglo u London, gospođa Šutović je rekla: "To nije nos mog sina", ukazujući da je Petrov nos slomljen. Pošto to forenzičari nisu učinili, ona je morala sama da fotografiše Petrovo telo. Ona podseća da nijedan stručnjak, ni forenzičar u Beogradu ni onaj u Londonu, nije objasnio rane na leđima njenog sina. Nijedan takođe nije pružio objašnjenje zašto je telo Petra Šutovića u London stiglo bez srca. Videvši izveštaje beogradskih i londonskog forenzičara, sudija Vrhovnog suda Velike Britanije obratio se Dolmanu rečima: " Ovaj dečko je ubijen. Nemojte više da se brukate, sedite i ćutite". Na stranu porodice Šutović stali su najveći britanski forenzički stručnjaci.

Za slučaj Petra Šutovića zauzeli su se i britanski i međunarodni Amnesti. U izveštaju Amnesti internešenela stoji da je "Petar Šutović verovatno ubijen i da su srpska policija i forenzičari pokušali da to zataškaju" što daje mesta sumnji da je ubistvo rezultat moguće zavere zvaničnika". Nečuveno je da se jedna takva svetska organizacija zauzme za pojedinačan slučaj, ali je ovaj zločin privukao pažnju uglednih institucija.

Doktor Robert Forest, najveći britanski, a možda i svetski, stručnjak za toksikologiju, takođe je stao na stranu Šutovića, pozivajući se na sveže donesen britanski zakon, u kome piše da se i u telu čoveka koji pogine u automobilskoj nesreći, kao reakcija na stres, može naći količina morfina tri-četiri puta veća od uobičajene. Time pada u vodu tvrdnja da je mladi Šutović umro od predoziranja morfijumom, tvrdi Forest.

Slađana Ilić


vesti po rubrikama

^hronika

18:06h

Londonski advokat Suzana Šutović tvrdi da su joj dete u Srbiji ubili iz odmazde

18:14h

Teška saobraćajna nesreća na Avalskom putu kod Pinosave

18:22h

Šabac: Država plaća kaznu zbog nesprovođenja odluka

18:29h

Podgorica: Danas nastavak suđenja Damiru Mandiću

18:36h

Bujanovac: Albanci ranili srpskog mladića

18:43h

Debeli brijeg: Otkriveni dileri sa 3,5 kg kokaina

23:37h

Beograd: U pucnjavi ispred kluba "Filozof" ranjen mladić
   


     


FastCounter by LinkExchange