[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 28. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Strani avio-mehaničari ekspresno položili sve ispite za JAT-ove avione

Tunižani dobili

dolarske dnevnice

Naše "kolege" doletele falkonom Vlade Srbije u Beograd, kaže Dragan Bogdanović, predsednik Sindikata avio-mehaničara

BEOGRAD - Sedam avio-mehaničara iz Tunisa doleteli su u subotu falkonom Vlade Srbije u Beograd, kaže Dragan Bogdanović, predsednik Strukovnog sindikata vazduhoplovnih mehaničara Srbije. "Nakon ručka dobrodošlice u hotelu "Slavija luks", uspeli su da "ispolažu" ispite iz poznavanja zakona i vazduhoplovnih propisa Srbije i Crne Gore, kao i iz poznavanja sistema održavanja i tehničke dokumentacije naših aviona.

Dodatni razlog za nevericu izazvalo je saznanje da su pomenute "kolege" došle iz "Chartago Airlines", kompanije koja je prvi let imala 2002. godine. Oko 16 sati, uz jake policijske snage, ušli su u hangare Tehnike, a već u 18 sati u nebo se "vinuo" avion JAT-a za Cirih. "Pored šestočlane posade, u avionu su bila i četiri putnika", saopštavaju avio-mehaničari. Oni dalje tvrde da je ubrzo zatim otkazan gromoglasno najavljeni let za Sarajevo u 20 sati jer putnika "avanturista" nije više bilo.

Bogdanović nam je rekao da su Tunižani smešteni u "Slavija luksu", da imaju plaćene sve obroke, a JAT ih plaća 35 dolara po satu, plus 50 dolara dnevnice. "Taj novac dobili su za mesec dana unapred. Te pare dovoljne su da se plate svi naši avio-mehaničari. Policija čuva avio-mehaničare iz Tunisa dok jedu, spavaju, rade. Pitam se da li su pod tim uslovima sposobni da rade", kaže Bogdanović.

Rad stranih državljana na JAT-ovi" avionima, koje je rukovodstvo unajmilo iz Tunisa, Bogdanović je ocenio kao "igranje s bezbednošću posade i putnika".
On je najavio da će avio-mehaničari danas protestovati u Ambasadi Tunisa jer njihovi državljani - "štrajk brejkeri" - nezakonito ugrožavaju štrajk domaćih radnika.

Bogdanović dodaje da je poslovodstvo JAT-a uputilo otkaze našim avio-mehaničarima poštom, ali da "pošto niko od nas ne radi u PTT-u, te otkaze nismo videli". On je najavio da će u utorak u 14 sati Sindikat vazduhoplovnih mehaničara organizovati protest ispred Vlade Srbije, pozivajući, pritom, da im se u tome pridruže svi sindikati koji su ih podržali.

Avio-mehaničari upozoravaju da se, za sve to vreme, najprofitabilnije linije JAT-a prepuštaju stranim kompanijama, pa je tako "Alitalia" povećala broj letova za Milano, a "Er Frans" je počeo da leti za Pariz tri puta dnevno iako poslednjih sedam godina nije imao nijedan let.

Bogdanović je demantovao da su domaći avio-mehaničari, koji su odlučili da prekinu štrajk, servisirali JAT-ove avione koji su preksinoć počeli da lete.
Nacionalna avio-kompanija odbacila je tvrdnje avio-mehaničara, koji štrajkuju, da unajmljeni mehaničari iz Tunisa nemaju licence za rad u Srbiji i Crnoj Gori.

V. d. generalnog direktora JAT-a Nebojša Starčević izjavio je da očekuje da će se red letenja JAT-a normalizovati za nekoliko dana i da će se sukcesivno popunjavati red letenja, a proradiće i naši avio-mehaničari. Ministar Velimir Ilić izjavio je da će Vlada ako bude potrebno, raspisati i međunarodni konkurs za nove avio-mehaničare.

Let za Sarajevo otkazan iz komercijalnih razloga

Medija centar JAT-a demantovao je da je inspekcija zaustavila poletanje JAT-ovog aviona za Sarajevo.
U informativnoj službi Aerodroma "Beograd" potvrdili su da avion za Sarajevo sinoć nije poleteo, ali su naglasili da je let otkazan iz komercijalnih razloga, pošto putnici nisu na vreme mogli da stignu do beogradskog aerodroma jer je let bio najavljen sat unapred. Bogdanović je izjavio da je inspekcija zaustavila poletanje JAT-ovog aviona tipa ATR 72.


G. J.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:01h

Strani avio-mehaničari ekspresno položili sve ispite za JAT-ove avione

17:09h

Saopštenje NBS: Inflacija u martu neće preći 0,8 odsto

17:16h

Danica Popović: Stranci za Srbiju

17:24h

Kragujevac: Konfuzija u "Zastava Oružju"

17:32h

Velimir Ilić: 800 miliona evra investicija

17:40h

Viza karticama plaćeno 200 odsto više roba i usluga
   


     


FastCounter by LinkExchange