[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 28. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ni u jednoj beogradskoj državnoj očnoj klinici ne radi laser za tretman očnog dna

Dijabetičarima

preti slepilo

U Institutu za očne bolesti KCS i KBC Zvezdara, već nekoliko meseci ne radi laser pomoću koga se zaustavljaju promene na očnom dnu i sprečava gubitak vida. Očni lekari trenutno upućuju pacijente na one ustanove u kojima laser radi, a to su Vojno-medicinska akademija, Niš, Kragujevac i Vrnjačka banja

BEOGRAD - Bez obzira ne to koliko se poslednjih dana priča o poboljšavanju kvaliteta života dijabetičara, sudeći po tome što u Beogradu ne radi nijedan laser za tretman očnog dna, ovoj grupi od oko pola miliona pacijenata ipak se ne poklanja dovoljno pažnje. Naime, u Beogradu u Institutu za očne bolesti Kliničkog centra Srbije i Kliničko-bolničkom centru Zvezdara, već nekoliko meseci ne radi laser pomoću koga se zaustavljaju promene na očnom dnu i sprečava potpuni gubitak vida, odnosno slepilo.

Svi aparati u Beogradu su u kvaru i u ovim ustanovama ni sami lekari ne znaju šta da kažu pacijentima kad će aparati biti popravljeni. Oni odgovorniji lekari tu i tamo objasne pacijentima u kojim ustanovama u Srbiji laser radi, a oni drugi, kojih nažalost ima, upućuju pacijente na privatne klinike, i to određene.

Uskoro nova oprema

Dr Vasilije Antić, pomoćnik ministra zdravlja, otkrio je za Glas da je u Ministarstvu već napravljena komisija koju čine eminentni predstavnici ustanova u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, a koja je već napravila predlog za nabavku opreme za očne klinike u Srbiji. Među njima je naravno i laser.
- Nadamo se da ćemo iduće nedelje izaći sa predlogom šta ćemo sve da kupimo, da ćemo ubrzo raspisati tender i da će za dva meseca biti bolje stanje u očnim klinikama - rekao je dr Antić.
Do tada, prema njegovim rečima, očni lekari trebalo bi da pacijente upute tamo gde laser radi. Ako je slučaj vezan za Beograd, onda se pacijent upućuje na VMA, i tim povodom formira se posebna komisija Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje koja mu taj uput odobrava - objasnio je dr Antić.

Petar Rancinger, sekretar Društva Vojvodine za borbu protiv šećerne bolesti, kaže za Glas da ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava.

- Pre dve godine se takođe desilo da su u jednom periodu radili laseri u svega nekoliko ustanova u Srbiji, a to su veoma važni aparati za sve one koji imaju dijabetes više od deset, dvadeset godina. Taj laser sprečava iskrvavljenje mrežnjače i zamućenje očne tečnosti. Zbog same bolesti se najfiniji kapilari naduvaju i u slučaju neblagovremene laserske intervencije može da prokrvari mrežnjača i zamuti se očna tečnost, a zbog toga može da se izgubi vid. To što u Beogradu ne radi nijedan laser poražavajuće je za nas pacijente jer popravka tog aparata sigurno manje košta državu od troškova socijalne zaštite tih pacijenata ukoliko oni ostanu slepi - rekao je Rancinger.

Prof. dr Sveta Milenković, načelnik odeljenja za vaskularne bolesti oka i dijabetes u Institutu za očne bolesti Kliničkog centra Srbije, kaže za Glas da ova ustanova, otkad ne radi laser, upućuje pacijente na one ustanove u kojima laser radi, a to su trenutno Vojno-medicinska akademija, Niš, Kragujevac i Vrnjačka banja.

- Mi smo ministarstvu pisali još pre nekoliko meseci i ukazali na to da laser ne radi, kao i na to da je ovaj aparat veoma bitan pacijentima koji imaju dijabetes i arterijska zapušenja i zapušenja vena na očnom dnu. Aparat takođe sprečava komplikacije koje mogu da izazovu gubitak vida - rekao je prof. Milenković.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:32h

Gost redakcije: Goran Petrović, bivši načelnik službe DB Srbije

16:39h

Reporter Glasa među kosmetskim Srbima (6)

16:46h

Ni u jednoj beogradskoj državnoj očnoj klinici ne radi laser za tretman očnog dna

16:53h

Aranđelovac: Mimo zakona naplaćuju sistematski pregled dece

17:01h

Savez slepih Slovačke i Kanadska agencija za razvoj poklonili Srbiji 168 Brajovih mašina

17:08h

Ponovo kreću dobrovoljne radne akcije

17:16h

Najnovija dostignuća na sajmu u Novom Sadu

17:23h

Klizišta na putevima lozničke opštine

17:30h

Sport dogodine izborni predmet

17:38h

Brzeće: Nino Brajović opet predsednik
   


     


FastCounter by LinkExchange