[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 28. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U subotu počela velika akcija prolećnog čišćenja gradskih opština

"Čistoća" nosi

sve pred sobom

Bojan Stanojević, gradski menadžer: Apelujemo na građane da se ponašaju civilizovano da nas đubre ne zatrpa

Iako đubre preti da nas sve zatrpa, kako reče gradski menadžer Bojan Stanojević prilikom obilaska radnika koji su u subotu uređivali prostore na Čukarici, neki pojedinci ne haju za to.
U Radničkoj ulici, na Čukaričkoj padini, radnici "Čistoće" pokušali su da očiste pravo brdo smeća. Međutim, i pored dobre namere naišli su na otpor Roma nastanjenih na tom smetlištu.

Dragan Ignjatović koji sa gradskim menadžerom krenuo u obilazak, ostao je zaprepašćen scenom.
- Strašno je sve ovo! Više puta pokušavali smo da očistimo đubre i nikada nam nije uspelo jer nisu dozvoljavali da priđemo. Sada to mora da se sredi! - rekao je Ignjatović.

Brojke

"Gradska čistoća"
10 transportnih vozila
5 grajfera i autočistilica
2 utovarivača
6 vozila za odnošenje smeća
45 autocisterni

"Beograd put"
6 transportnih vozila i jedan utovarivač

"Beogradski vodovod i kanalizacija"
3 transportna vozila i jedan utovarivač.

Pobuna Roma prestala je kada je stigla dežurna patrola policije. Tako su ekipe "Čistoće" i "Zelenila" uspele da odnesu smeće. Ogromna količina đubreta, koje se tu odlagalo mesecima očišćena je pomoću bagera.

Na ovo smetlište Bojan Stanojević, Dragan Ignjatović, direktor "Gradske čistoće", i Radovan Draškić, direktor "Zelenila Beograd" naišli su kada su se vraćali iz obilaska radnika koji su, u okviru akcije prolećnog čišćenja grada čistili Ibarsku magistralu, groblje Orlovaču i Lipovačku šumu.

- Ibarska magistrala zatrpana je đubretom. Izbacuju ga svi koji ovuda prođu kolima. Ovakve akcije imali smo jednom godišnje, sada to radimo na šest meseci, ali obzirom na količinu smeća izgleda da ćemo morati da čistimo svakog meseca. Apelujemo na građane da se ponašaju civilizovano kako nas đubre ne bi zatrpalo - rekao je Bojan Stanojević.

U akciji prolećnog čišćenja grada učestvuju javna komunalna preduzeća "Gradska čistoća", "Beograd put", "Beogradski vodovod i kanalizacija" i "Zelenilo Beograd". Veliko doterivanje grada krenulo je u subotu. Prva na"udaru" bila je Čukarica, a slede Rakovica i Savski venac, koje će biti očišćene do 1. aprila.

- Nijedna opština neće biti zaboravljena. Angažovano je oko 100 vozila različite namene i 300 radnika. Očekujem da će Čukarica biti očišćena do sutra uveče. Očistiće se sve divlje deponije, a biće počišćene i zelene površine i oprane ulice i trotoari - rekao je Dragan Ignjatović, direktor "Gradske čistoće".

Ni "Zelenilo Beograd" neće sedeti skrštenih ruku. Kako je najavio Radovan Draškić, sve javne zelene površine u gradu biće očišćene.
- Do sada nam je prioritet bilo uređivanje zelenih površina u centru grada. Ali, krenućemo da čistimo i zelene površine u stambenim naseljima, gde one zauzimaju oko 1.800 hektara. Na terenu je trenutno oko 800 radnika, što je 300 ljudi više nego obično - kaže Draškić.

Svi koji su krenuli u obilazak, složili su se u oceni da je naša kultura takva da ne vodimo mnogo računa gde šta bacamo. Zato ćemo živeti zatrpani u smeću-ocenio je Bojan Stanojević, ukoliko se hitno ne edukujemo.

I. Zdravković


vesti po rubrikama

[an error occurred while processing this directive]


     


FastCounter by LinkExchange