[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 22. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dom zdravlja, dva meseca posle presude, i dalje ima dva direktora

Četiri miliona za

nezakonite smene

Gradska vlast još ćuti. Dr Ljiljana Švonja ima sudsku potvrdu da je direktor, a dr Đorđe Petrović odluku Gradske skupštine

NOVI SAD - Slučaj dvovlašća u novosadskom Domu zdravlja, u kojem dr Ljiljana Švonja ima sudsku potvrdu da je direktor, a dr Đorđe Petrović odluku Skupštine grada o svom imenovanju, nije rešen ni dva meseca posle završetka sudskog postupka.

Čitav slučaj su "zakuvali" bivši gradski čelnici, koji su po svaku cenu želeli da preuzme kontrolu nad najvećim domom zdravlja u Srbiji, a njihovi naslednici još nisu našli "formulu" po kojoj bi bili ispoštovani i sudska presuda i njihov dogovor o podeli direktorskih mesta u gradskim preduzećima i ustanovama (čelno mesto u Domu zdravlja pripada SPS-u).

Član Gradskog veća za oblast zdravstva Branislav Bobić u izjavi za naš list priznaje da je odluka o direktoru Doma zdravlja u "sferi politike" i da još ne može reći kako će ovaj neobični slučaj biti rešen.
- Zakon mora biti poštovan, a kako će se to razrešiti, zaista ne znam. Odluka o imenovanju dr Petrovića za direktora doneta je u Skupštini grada, pa tamo mora i da se razrešava nastali problem. Očekujem da će se to pitanje uskoro naći na dnevnom redu Skupštine - kaže Bobić.

Nema čarobnog rešenja

Kako nezvanično saznajemo, u vladajućoj koaliciji ima sve više pobornika ideje da se sa odlukom o Domu zdravlja sačeka još neko vreme, kako bi dr Švonji formalno istekao mandat, pa da se onda imenuje novi čelnik gradske zdravstvene ustanove. Takvo rešenje bi, međutim, sigurno pokrenulo novi sudski spor, pošto Švonji, prilikom imenovanja za direktora, uopšte nije bilo određeno trajanje mandata.

Doktorka Švonja je na mesto direktora Doma zdravlja postavljena 2001. godine, rešenjem tadašnjeg ministra zdravlja Obrena Joksimovića. Posle progona DSS-a iz DOS-a 2002. u obračunu sa kadrovima ove stranke tadašnja gradska vlast je (pozivajući se na Zakon o lokalnoj samoupravi) smenila Švonju, koja je tada bila član "prokazane" partije (više nije). Od tada se vode i sudski procesi u koje se u međuvremenu uključilo i nekoliko ljudi koji su, zbog saradnje sa smenjenom direktorkom, ostali bez posla.

Prema do sad poznatom, nezakonita smena direktorke Doma zdravlja je pokrenula čak dvadesetak sudskih sporova, koji se sada vode protiv ove ustanove.
- Svi tražimo i da budemo novčano obeštećeni, a računice pokazuju da nam Dom zdravlja sada duguje 3,5-4 miliona dinara. Zbog toga me je pre nekoliko nedelja direktor, kojeg je imenovala Skupština grada, pozvao na razgovor u kojem mi je ponuđeno vansudsko poravnanje i molio me da ne blokiram račun ustanove kada krene naplata. Naravno da sam spremna na dogovor jer neću da radim protiv interesa ustanove u kojoj sam godinama zaposlena, ali ne mogu ni da odustanem od zaštite svojih prava i zakonitosti.

Isto sam rekla i sekretaru Skupštine grada, koji me je, takođe, tim povodom zvao na razgovor. Da sam u pravu, pokazuje i slučaj kolege iz Kule, koji je bio smenjen na isti način kao i ja, a koga je ministar zdravlja posle tri presude Vrhovnog suda morao ponovo da imenuje za direktora. Odugovlačenjem se samo stvaraju dodatni troškovi, jer dugovanja prema nama svakodnevno rastu - kaže Švonja.

R. Kukobat


vesti po rubrikama

^Vojvodina

17:04h

Novi Sad: Dom zdravlja i dalje ima dva direktora

17:12h

Zrenjanin: Odbornici raspravljaju o "Jugoremediji"

17:19h

Novi Sad: Veliko sređivanje bašta

17:27h

Zrenjanin: Redovi za "vazdušarinu"

17:34h

Inđija: Izmenjena setvena struktura

17:42h

Poplavljeni obori u Sečnju
   


     


FastCounter by LinkExchange