[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 22. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Odbor za obnovu Dubrave traži da se zlatnici otkopani prošle godine vrate manastiru

Nađeno blago hoće

ponovo da zakopaju

Od države očekuju nadoknadu za zlato kako bi se, na taj način ispunio amanet kaluđera iz Dubrave. Ako ne dobiju novac, uzeće svih 260 mletačkih zlatnika da bi ih zalili betonom u temelje Dubrave

Kada je maja prošle godine, u ruševinama manastira Dubrava, u kanjonu Uvca, otkrivena manastirska skrivnica i u njoj 260 mletačkih zlatnika iz 16. i 17. veka, monah Danilo, koji je nekoliko godina ranije u nedođiji Zlatibora, vođen Božjom rukom otkrio zaboravljenu svetinju, nije ni trepnuo pred tolikim blagom.
- Eto, vidite, kako se to hoće. Sad, sa Božjom pomoći, imamo sa čim da obnovimo crkvu - izustio je.

Bezmalo godinu dana kasnije, postalo je jasno da državni zakoni koji regulišu postupanje sa otkrivenim dragocenostima imaju malo veze sa snovima monaha o obnovi manastira. Nađeni zlatnici prebačeni su u Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, gde stručnjaci ove ustanove, koji su radili na arheološkim istraživanjima u Dubravi godinu dana, imaju pravo da proučavaju zlatnike, a zatim će oni, po slovu propisa, završiti u nekom od muzeja.

- Zavodu u Kraljevu platili smo radove, platili smeštaj i hranu za ekipu stručnjaka, gorivo... Potpuno je jasno - da mi nismo tražili arheološka istraživanja, da zlato ne bi bilo ni nađeno. Sada, niko se iz državnih institucija ne javlja da ponudi neku satisfakciju, nadoknadu koju bismo iskoristili za obnovu Dubrave, a to što nas je Bog udostojio tog pronalaska, njegova je volja - kaže Dobrivoje Knežević, predsednik Odbora za obnovu Dubrave.

Još jedan važan argument pominju Knežević i otac Danilo kada govore o sudbini zlata iz Dubrave.
- Potpuno je jasno da je zlato ispod poda oltarskog dela manastirske crkve u teškim vremenima sakrio neki od monaha, da je zlato pripadalo manastiru i da je ostavljeno da se u nekim budućim vremenima od tog novca obnovi manastir. To je, u neku ruku, amanet monaha koji su ga tu sakrili. Ko nama, danas, daje za pravo da taj amanet menjamo, da ga ne ispunimo - veli Knežević.

Zavejan 18 dana

Snežna oluja koja je Zlatibor zadesila pre mesec dana oca Danila zatekla je u kanjonu Uvca u malom konaku manastira Dubrave. Svi pokušaji Dobrivoja Kneževića da nađe mašinu i probije smetove do Dubrave nisu urodili plodom, pa je monah ostao zavejan u Dubravi ravno 18 dana, bez vode i struje, sa sasvim malo hrane. Tek kada je dunuo jugo, i spao sneg, otac Danilo uspeo je pešice da se probije do Zlatibora, a onda je konačno, mašina rudnika magnezita probila smetove do Dubrave. U isto vreme, zavejan je dvadesetak dana ostao i monah koji sam živi u manastiru Uvac, desetak kilometara nizvodno.

Predsednik Odbora za obnovu Dubrave kaže da su potpuno svesni zakonske regulative, ali da sem zakona, u ovom slučaju valja u vidu imati i neke važnije uzuse.
- Tražimo od države, od Ministarstva vera i ministra kulture da nam, na ime uzetog zlata, daju nadoknadu koju ćemo iskoristiti za obnovu stare manastirske crkve, da na taj način ispunimo amanet kaluđera iz Dubrave. Ako ne to, onda ćemo svim silama tražiti da nam država vrati svih 260 mletačkih zlatnika otkrivenih u Dubravi, a mi ćemo, onda, te zlatnike pred Bogom i narodom ponovo zakopati, zaliti betonom u temelje Dubrave. Možda će neke buduće generacije, kroz petsto ili hiljadu godina, znati pametnije da iskoriste dragocenost iz svetinje, da ispune amanet star tri ili četiri veka - kaže Knežević.

Posle prošlogodišnjih arheoloških istraživanja, u Dubravi je već, sa blagoslovom vladike žičkog gospodina Hrizostoma, pored temelja stare manastirske crkve izgrađen konak sa tri kelije, sa pekarom i ostavom u prizmelju. Arhitekta Miloš Sekulić iz Užica ovih dana završava projekat nove manastirske crkve, a pored crkve gradiće se i isposnica za monaha Danila, i još jedan, nešto veći konak, jer u Žičkoj eparhiji planiraju da Dubrava bude ženski manastir. Gradnju konaka i nove crkve finansira ktitor Goran Stojanović, Srbin koji živi u gradu Vejn, u državi Nju Džersi u SAD.

U Odboru za obnovu Dubrave planiraju da, ako ne bude pomoći države, traže ktitora i za obnovu stare manastirske male crkve koja će biti građena od materijala koji se nalazi na iskopinama, a konačni plan jeste da manastiri Dubrava i Uvac, u kanjonu ove reke, postanu važan duhovni centar ovog kraja Srbije.
- Prošle godine urađeno je 11,5 kilometara puta od Zlatibora prema Dubravi, a pare su obezbeđene samo zahvaljujući trudu monaha Danila i Odbora za obnovu.

Dobar deo i tih radova plaćen je zahvaljujući razumevanju našeg ktitora Gorana Stojanovića, i uz veoma malu pomoć sa strane, posebno od države. Zato sada i tražimo zlato, da ga, ako ne bude pomoći, vratimo u temelje Dubrave da ne bi sutra nekoga grizla savest zbog toga što je zlato odneto, a pomoći obnovi manastira nije bilo - zaključuje Knežević.

Skrivnica Dubrave

- Otkriće je izuzetno vredno, možemo reći da se radi o ekskluzivnom nalazu, jer, ostave, odnosno skrivnice novca ne nalaze se tako često u crkvama. Na nađenim zlatnicima su, uglavnom, dve predstave - na aversu je "Sveti Marko koji blagosilja Dužda", na reversu "Hrist u Mandorli. Ostava svedoči da se Dubrava nalazila u graničnoj oblasti, gde je trgovina sa Mlecima i drugim zapadnim zemljama bila izuzetno razvijena. Samo skrivanje novca, može se, prema našim pretpostavkama, vezati i za burne istorijske događaje s kraja 17. veka na tom području. Bile su to poslednje godine Velikog rata između Svete lige i Osmanlijskog carstva, tada je stradao manastir Pribojska banja, mnoge crkve, metosi, manastiri Uvac i Dubrava, a do najveće turske odmazde došlo je posle 1697. godine. Ljudi, monasi, pred nadolazećom opasnošću, skrivali su blago, tada je skrivena i riznica Pribojske banje, pa je moguće da je tada u skrivnicu u oltaru sklonjen i novac Dubrave - izjavila je prošle godine, posle otkrića zlatnika, Gordana Tošić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu koja je rukovodila istraživanjima u Dubravi.


Z. Š.


vesti po rubrikama

^ljudi i dogadjaji

17:23h

Odbor za obnovu Dubrave traži da se zlatnici otkopani prošle godine vrate manastiru

16:47h

Dizajner futurističkog automobila "pežo 2020" sada i u kragujevačkoj "Zastavi"

17:04h

Janu Semjuel Đovani i Tiri Ako, fudbaleri iz Kameruna, odomaćili se u Subotici

17:26h

Tonči Huljić uradio nov aranžman za pesmu "Zauvjek moja"

17:54h

Zanimljivosti: Na turneju u korsetu od 45.000 evra
   
 


     


FastCounter by LinkExchange