[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 22. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Visoki predstavnik EU Havijer Solana, posle susreta sa Borisom Tadićem, rekao da je Beograd na dobrom putu

Studija izvodljivosti

prvi je korak saradnje

BRISEL - Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izjavio je juče u Briselu, posle razgovora s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, da je Beograd na dobrom putu u procesu koji vodi ka zaključenju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.
- Ne bih govorio o datumima, ali ako se ovakva situacija nastavi u idućim mesecima, imaćemo mogućnost da nastavimo proces ka zaključenju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - rekao je Solana.

Ističući da je ovaj trenutak u odnosima SCG i EU "konstruktivan i dobar", Solana je rekao da dvostruki kolosek koji Brisel primenjuje u saradnji s državnom zajednicom deluje, da su svi iskazali dobru volju da se proces približavanja SCG EU unapredi i da se saradnja s Haškim tribunalom, "iako nije savršena", odvija bolje.

U saradnji s Haškim tribunalom mora se učiniti mnogo više, rekao je Solana, ali prvi znaci su pozitivni, baš kao što su pozitivni i drugi elementi vezani za Studiju izvodljivosti.
- Voleo vih da naglasim da ljudi ne bi trebalo da misle kako je Studija izvodljivosti poslednji korak u procesu saradnje SCG sa EU. Naprotiv, to je tek početak - rekao je Solana.
- Svaki korak je važan, svaki ima svoj trenutak i mora da narodu ulije više uverenja da je to pravi put - dodao je Solana.

Boris Tadić je ocenio da je veoma važno to što je dobijena pozitivna reakcija EU kad je reč o odnosima sa SCG. Tadić je potvrdio da je Studija izvodljivosti samo prvi korak u procesu evropske integracije.
- Iza toga sledi sporazum o stabilizaciji i priduživanju. Moramo učiniti sve što je u našoj moći kad je reč o evropskim integracijama... Mi težimo da to postignemo - izjavio je srpski predsednik.

On je, takođe, rekao da sve mora biti podređeno cilju evropskih integracija Srbije i Srbije i Crne Gore i da "svako pitanje mora biti sagledano u kontekstu našeg budućeg članstva u EU - što pre, to bolje".

Govoreći o problemu legitimiteta zajedničkog parlamenta državne zajednice, Tadić je rekao da on i Solana imaju o tome istovetan stav. - Saglasili smo se da moramo da pronađemo rešenje relegitimizacije sadašnjeg parlamenta, odnosno za produženje mandata poslanicima - ne samo zbog EU, već i zbog Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, pa čak, delimično, i zbog Studije izvodljivosti - istakao je Tadić.
- To je naš interes i na tome moramo da radimo. Slažem se s tom idejom i učiniću sve da se omogući produženje mandata poslanicima državne zajednice - istakao je Tadić.

Predsednik Srbije osvrnuo se i na referendum u Crnoj Gori i istakao da se za to pitanje, kao i za pitanje direktnih izbora, mora naći rešenje koje bi garantovalo kontinuitet u našim evropskim integracijama i koje ne bi zatvorilo evropske perspektive ni za Srbiju ni za Crnu Goru.
- Istakao sam da podržavam državnu zajednicu SCG kao najdelotvorniji dokument za naše evropske integracije - naglasio je Tadić.

Osvrćući se na saradnju s Haškim tribunalom, Tadić je rekao da ta saradnja "mora biti apsolutno izvedena".
- U tom smislu podržavam značajne rezultate koja je Vlada Srbije ostvarila u poslednje vreme, posebno poslednje izjave ministra pravde i predsednika vlade, jer nas taj proces samo vodi brže u evropske integracije, što je naš ključni cilj - rekao je Tadić.

Tanjug


vesti po rubrikama

^politika

17:05h

Skupština državne zajednice SCG održala dve sednice

17:15h

Nacionalni savet za saradnju s Tribunalom usvojio Nacrt zakona

17:25h

Solana posle susreta sa Tadićem: Beograd na dobrom putu

17:30h

Spor SPO u Skupštini oko kancelarije: Neće da sede zajedno

17:35h

SPO podseća: Sećamo se Stevanovićevih reči i dela

17:45h

Danica Drašković: Velja Ilić stoji iza raskola u SPO

17:55h

Potpisan Memorandum o saradnji Skupštine i Misije Oebsa

18:05h

Priština: Tači predvodi vladu u senci

18:10h

Pragmatično: "Skenderbeg" kod premijera

18:20h

1 pitanje - 3 odgovora: Da li će SCG u aprilu dobiti pozitivnu Studiju o izvodljivosti?

23:25h

Tražiti podatke o haškim optuženicima iz Vojske

23:40h

Sutra izbor premijera Kosmeta
   


     


FastCounter by LinkExchange