[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 22. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Predložene izmene ekonomskih zakona na udaru poslanika

Mnogo žalbi na nove

propise o prodaji firmi

BEOGRAD - Skupštinsku raspravu o tri ekonomska zakona, o privatizaciji, Akcijskom fondu i hartijama od vrednosti, obeležile su kritike poslanika Srpske radikalne stranke, koji smatraju da predložene novine neće sprečiti da se "i dalje sprovodi burazerska privatizacija". Oni smatraju da je privatizacija neminovan i ekonomski opravdan potez, ali da na sve moguće načine država treba da sprečiti da se on odvija uz mnogobrojne korupcije i nepravilnosti.

Savet: Ne glasajte

Savet za borbu protiv korupcije saopštio je juče da predložene promene zakona o privatizaciji i Akcijskom fondu predstavljaju legalizaciju korupcije u privatizaciji. Kako se navodi u saopštenju, Savet smatra da je Vlada Srbije, stavljanjem na dnevni red tekućeg skupštinskog zasedanja predloga zakona o izmenama zakona o privatizaciji i Akcijskom fondu, "manifestovala svoju nespremnost za suštinsku borbu protiv korupcije". Savet je pozvao poslanike svih političkih partija da svoje "deklarativno zalaganje za borbu protiv korupcije manifestuju ne glasajući za predložene izmene".

Aleksandar Vučić je istakao da se među novinama u Zakonu o privatizaciji ne bi smele naći krivične odredbe, pošto se njima samo "zatrpava" i ruši pravni sistem, odnosno postojeći Krivični zakon. Radikali neće podržati izmene zakona ukoliko se ne usvoje njihovi amandmani, među kojima je i zahtev da se neke kaznene odredbe retroaktivno odnose na poslodavce koji nisu ispunili ugovore.

Kada je reč o DSS-u i G17, oni podržavaju predložene izmene, ali poslanici DSS-a kažu i da privatizacija teško da može da bude pravedna ako se paralelno sa njom ne sprovodi i obeštećenje bivših vlasnika preduzeća koja se prodaju.

Suzana Grubišić iz G17 plus ističe da je Agenciji za privatizaciju u toku prošle godine stiglo više od 5.000 žalbi i dopisa te da su predložene izmene Zakona "suštinske i obimne", ali da su promene "u okviru postojećeg modela privatizacije". Ona je objasnila da se uvode mnoge novine, kao što su odredbe o tome kako se može raskinuti ugovor o kupovini preduzeća, uvode se instituti "ustupanje ugovora", ili "zastupnik kapitala", određuje postupak nadoknade štete...

M. D.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:01h

Štrajku avio-mehaničara u nacionalnoj kompaniji pridružili se i avio-inženjeri

17:09h

Obećanje ministra Dinkića o padu bankarskih kamata neostvarivo

17:17h

Zbog žalbe odložena izgradnja kargo-centra na Aerodromu "Beograd"

17:24h

Predložene izmene ekonomskih zakona na udaru poslanika

17:32h

Evropska unija obezbedila poklon: Za čistiji vazduh 31 milion evra

17:40h

Konkurs za rekonstrukciju poletno-sletne staze: Sletanje i po magli

17:44h

Izrael ulože u Srbiju milijardu dolara

17:51h

Ne menja se Uredba o podsticaju izvoza

17:59h

Prosečna februarska neto zarada 15.295 dinara

18:07h

HVB banka: Srednjoročni potrošački krediti

18:14h

Prodaja osiguranja samo uz licencu

18:21h

Dimitrijević najavio: Novi zakon o trgovini u oktobru

22:51h

Pripremaju se otkazi za štrajkače
   


     


FastCounter by LinkExchange