[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 22. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Štrajku avio-mehaničara u nacionalnoj kompaniji juče se pridružili i avio-inženjeri

Direktori iznajmili

avione i smanjili plate

U najam uzete letelice nepoznatih avio-kompanija na osnovu čega su nedeljni troškovi firme čak 500.000 evra, kažu sindikalci

BEOGRAD - Svih 600 avio-mehaničara nacionalne kompanije "JAT ervejz" nastaviće štrajk sve dok se ne nađe rešenje za izlazak kompanije iz krize. I inženjeri JAT-a stupili su juče u štrajk, zahtevajući od v. d. generalnog direktora Nebojše Starčevića da sprovede mere vlade i smeni kompletno poslovodstvo.

Predsednik Sindikata inženjera Igor Šarenac rekao je da štrajkači zahtevaju i da Tehnika kompanije posle restrukturiranja ostane jedinstvena i dugoročnim ugovorom vezana za JAT. Avio-inženjeri, kako je on rekao Beti, zahtevaju i da se ne dozvoli odlivanje sredstava kompanije za isplatu otpremnina radnicima koji imaju 30 i više godina radnog staža, a u JAT-u su proveli samo po nekoliko meseci.

Smiljanićeva podrška

Milenko Smiljanić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, podržao je štrajkače u JAT-u i rekao da će u maju, uz podršku 600 hiljada članova tog sindikata, doći do kulminacije radničkog nezadovoljstva. "Kroz takozvani proces restrukturiranja odigrava se poslednja pljačka državne imovine, odnosno javnih preduzeća", rekao je on.

- Mehaničari ne štrajkuju samo zbog plata, zarade za januar isplaćene su u petak, a da to nismo ni znali. Najplaćeniji mehaničar je primio oko 15.000 dinara, dok je decembarska plata bila 28.000, a novembarska 30.000 dinara. Došli smo do podatka da će nam u februaru biti isplaćeno 11.000, a u martu samo 500 dinara. Niko od nadležnih iz vlade i iz poslovodstva nije nam se obratio ni posle petog dana štrajka, što je apsurd - rekao je juče predsednik Sindikata mehaničara JAT-a Dragan Bogdanović i dodao da je predlog za rešenje krize upućen vladi pre 20 dana, ali da još niko nije reagovao na to.

Pozivamo predsednika Borisa Tadića, premijera Vojislava Koštunicu i resornog ministra Velimira Ilića da započnemo dijalog o spasu kompanije, rekao je on. Bogdanović je istakao da poslovodstvo, pored svojih aviona, iznajmljuje letelice "nepoznatih avio-kompanija sa nekih ostrva na osnovu čega su nedeljni troškovi firme čak 500.000 evra". On je zapitao nadležne odakle novac za tako skup najam i ko se sve ugradio u te poslove i izneo podatak da angažovanje tih aviona košta od 2.550 do 2.900 dolara po satu.

Poređenja radi, dodao je Bogdanović, troškovi JAT-ovih aviona su 500 evra po satu. On demantovao tvrdnje ministara da samo "šačica mehaničara štrajkuje" i da je protest nelegalan i pročitao pisma podrške kapetana i inženjera JAT-a, za koje je rekao da će se priključiti štrajku mehaničara ako vlada nastavi sa sprovođenjem represivnih mera.

"Mi ne održavamo letelice i ne znamo kakva je bezbednost u iznajmljenim avionima, mi samo garantujemo bezbednost leta JAT-ovih aviona", dodao je Tomislav Isailović, član Štrajkačkog odbora.

I. Krasnić

 

Aerodrom raskinuo ugovor

JP Aerodrom "Beograd" odlučio je da raskine Ugovor o naplati aerodromske takse sa "JAT ervejzom" zbog velikog duga koji ova kompanija nije izmirila prema Aerodromu. Zato će se od 1. aprila putnicima JAT-a taksa naplaćivati odvojeno na šalterima Aerodroma, a ne kao do sada, prilikom kupovine avio-karte.
Ovakav način plaćanja primenjivaće se dok srpski avio-prevoznik ne izmiri sadašnja dugovanja. Cena aerodromske takse ostaje ista, 500 za domaće i 1.000 dinara za međunarodne letove. Putnici ostalih avio-kompanija i dalje će uslugu putničkog servisa plaćati kada kupuju avio-karte.

A. M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:01h

Štrajku avio-mehaničara u nacionalnoj kompaniji pridružili se i avio-inženjeri

17:09h

Obećanje ministra Dinkića o padu bankarskih kamata neostvarivo

17:17h

Zbog žalbe odložena izgradnja kargo-centra na Aerodromu "Beograd"

17:24h

Predložene izmene ekonomskih zakona na udaru poslanika

17:32h

Evropska unija obezbedila poklon: Za čistiji vazduh 31 milion evra

17:40h

Konkurs za rekonstrukciju poletno-sletne staze: Sletanje i po magli

17:44h

Izrael ulože u Srbiju milijardu dolara

17:51h

Ne menja se Uredba o podsticaju izvoza

17:59h

Prosečna februarska neto zarada 15.295 dinara

18:07h

HVB banka: Srednjoročni potrošački krediti

18:14h

Prodaja osiguranja samo uz licencu

18:21h

Dimitrijević najavio: Novi zakon o trgovini u oktobru

22:51h

Pripremaju se otkazi za štrajkače
   


     


FastCounter by LinkExchange