[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 22. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Narod sumnja u nameštaljku, a ipak samo malobrojni odustaju od "iskušavanja" sreće

Lotomanija prerasla

u lotoparanoju

Matematičari tvrde da nemamo opremu za izbacivanje "nepostojeće" sedmice, programeri misle suprotno, a direktor Lutrije najavljuje nove reklamne spotove

BEOGRAD - Sedmice u lotou nema već nedeljama, njeno današnje eventualno izvlačenje "teško" je oko 3,5 miliona evra, a lotomanija polako prerasta u lotoparanoju. Dok narod sumnja u nameštaljku, nadležni u Lutriji odlučno demantuju, a matematički stručnjaci tvrde da period bez izvučene sedmice torijski može potrajati beskonačno dugo. Iako u izjavi za Glas profesor matematike Milan Božić kaže da mu mućka ne deluje verovatno, ipak dodaje da je Srbin spreman da nadmaši sva vrhunska dostignuća.

On objašnjava da je mogućnost da se sedmica izvuče jedan prema 10 miliona, odnosno 0,000000016, što je veoma mala verovatnoća, čak i ako se uplati na desetine miliona kombinacija. Veliki broj uplaćenih kombinacija ne garantuje da će sve moguće "sedmice" biti pokrivene.

Najčešće kombinacije koje je lutrijska statistika izbacila:

5, 10, 15, 20, 25, 30, 35
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Ovu drugu kombinaciju u svakom kolu uplati oko 4-5.000 ljudi.

Profesor Božić smatra da kod nas ne postoji računarska oprema koja bi odredila "neuplaćenu" sedmicu za tri sata, koliko je "praznog hoda"od zatvaranja uplatnih mesta do izvlačenja.
- Mislim da su šanse za mućku skoro nikakve i to mi ne deluje verovatno. Onaj ko mućka mora da zna šta radi, a kod nas ne postoji takva računarska oprema - smatra Božić i dodaje da se svima koji organizuju igre na sreću i drže kockarnice ne isplati da varaju jer zarađuju od prometa.

Kao primere za prevaru on nas podseća na Jezdu i Dafinu, gde su dobro prošli samo oni koji su prvi podigli novac. Slične situacije dogodile su se u mnogim bivšim socijalističkim zemljama, gde su prevareni svi oni sa dna piramidalne novčane konstrukcije.
- Mi Srbi smo poznati kao paranoici, ali meni varanje deluje besmisleno. Ipak, to ne znači da neko ne mućka, a ako je tako, onda on poseduje veštinu kosmičkih razmera - tvrdi Božić.

Programerski stručnjaci za Glas tvrde da kod nas ipak postoje kompjuteri koji mogu izbaciti podatke o uplaćenim kombinacijama, ne za tri sata, već za mnogo kraće vreme.

Direktoru Državne lutrije Srbije Bojanu Krištu jasno je da narod masovno misli da je reč o organizovanoj pljački naroda, ali to odlučno demantuje. On ponavlja da Lutriji nije u interesu da se sedmica toliko dugo ne izvuče, jer u poslednja četiri kola uplate već opadaju i pored toga što džek-pot raste.
- Loto je igra na sreću organizovana iz tri razloga: zabava, popunjavanje budžeta i ostvarivanje plata zaposlenih. Narod zbog sumnje u poslednje vreme sve manje uplaćuje, što nama nikako ne odgovara - kaže Krišto.

Od početka prvog kola, do sada je uplaćeno preko 70 miliona kombinacija, a u svakom kolu se uplati prosečno oko 10 miliona. Iz kola u kolo se dešavaju ponavljanja nekih kombinacija, što broj onih "sedmica" koje su u igri smanjuje na oko sedam miliona.
Krišto se nada da će sedmica što pre biti izvučena, a već su snimljeni i novi spotovi sa istim likovima, ali ovoga puta oni troše novac koji su dobili.

G. Tadić


vesti po rubrikama

^društvo

16:33h

Istraživanje: Kakva se voda pije kod nas

16:41h

Lotomanija u Srbiji prerasla u lotoparanoju

16:49h

Kanjiža: Radnici "Keramike" štrajkuju

16:56h

Protest zdravstvenih radnika 20. aprila

17:01h

Depresije najčešći poremećaji

17:08h

Promena zakona - legalizacija korupcije

17:16h

SCG na prvom mestu korisnika italijanske pomoći

17:23h

ASNS podržava štrajkove

22:26h

Umro novinar Vremena Stojan Cerović

23:14h

Leskovac: Rodila trinaesto dete
   


     


FastCounter by LinkExchange