[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 22. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Uskoro se u gradu postavlja uređaj za detekciju alergenog polena u vazduhu

Dolazi nam vreme

polena i alergija

Koncentracija polena je najveća ujutro, po suvom, toplom danu i slabom vetru

Svaki četvrti stanovnik planete je ugrožen polenom biljaka, kažu stručnjaci. Zbog toga će Agencija za zaštitu životne sredine danas postaviti uređaj za detekciju alergenog polena u vazduhu, na krovu Opštine Novi Beograd.

Simptomi

Kada imate alergijsku reakciju osetite kombinaciju sledećih simptoma:
* kijanje
* svrab očiju
* curenje nosa
* otežano disanje
* astmatične napade

- Početkom februara počinje emitovanje polena drveća i to leske i jove, zatim slede breza, topola i vrba. Ove godine imamo kašnjenje emitovanja polena zbog meteoroloških uslova, pa sezona merenja počinje sredinom marta. Takođe, u zavisnosti od meteoroloških parametara, stručnjaci Agencije davaće prognoze za narednih tri do pet dana o koncentraciji alergenog polena u vazduhu, koji se mogu naći na sajtu opštine Novi Beograd - kaže Mirjana Mitrović, inženjer agronomije.

Za sada, savet Beograđanima je da se konsultuju sa svojim lekarima i pripreme za naredni period kako bi sebi olakšali tegobe koje im izaziva polen vrste na koju su eventualno alergični. Redovno praćenje koncentracije polenovih zrna u atmosferi od velike je koristi lekarima za postavljanje dijagnoze kod pacijenata. Poslednjih godina je utvrđeno, da veliki broj ljudi ima problema zbog polena korova, a kod nas je najpoznatija korovska biljka ambrozija, najveći alergen jer ima najveću godišnju produkciju polena.

Alergije predstavljaju reakciju organizma na supstancu koja se naziva alergen. Polen takođe može biti alergen i u imunom sistemu alergične osobe pokreće niz reakcija. Polen biljaka se javlja u toku godine u tri vremenska razdoblja: sezona drveća - od februara do maja, sezona trava - od maja do juna i sezona korova - od jula do oktobra.

Koncentracija polena je najveća ujutro, po suvom, toplom danu i slabom vetru.

V. V.


vesti po rubrikama

[an error occurred while processing this directive]


     


FastCounter by LinkExchange