[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


"Crvena planeta" imala je "vodenu prošlost", tvrde naučnici

Na Marsu, ipak, bilo života?

LONDON - Tekuća voda, lava i led oblikovali su površinu Marsa pre nekoliko miliona godina - tvrde naučnici u novim izveštajima, pojačavajući tako nagađanja o mogućnosti da je na toj planeti nekada bilo života, prenosi Srna.

U tri izveštaja, štampana u časopisu Nejčr, međunarodna ekipa naučnika objavila je fotografije misije Evropske svemirske agencije "Mars ekspres" i nove podatke koji ukazuju na kretanje leda, klimatske promene i vulkansku aktivnost na Marsu.

- Sada na Marsu vidimo geološke karakteristike koje mogu biti povezane sa životom - naveo je Džejms Hed sa Univerziteta Braun na Roud Ajlendu i autor jednog od izveštaja.
- Ipak, veoma smo daleko od toga da znamo da li je života stvarno bilo - dodao je Braun.

Novi dokazi koji se zasnivaju na fotografijama površine "crvene planete", dobijeni stereo-kamerom visoke rezolucije, pokazuju da je Mars "dinamičan i da je imao vodenu prošlost", a poznato je da je tekuća voda preduslov za život.

Ernst Hauber iz nemačkog Aerospejs centra u Berlinu i njegove kolege smatraju da su erupcije, koje su se dogodile pre 350 miliona godina, stvorile depresije u vulkanu "Hetates Tolus". Pre pet miliona godina ledene naslage su oblikovale unutrašnjost depresija, tvrde naučnici. Ledenjaci na Marsu kretali su se sa polova prema srednjim regijama, otprilike u periodu između tri i po do četiri miliona godina.

U poslednjem izveštaju, Džon Muri sa Otvorenog univerziteta iz Velike Britanije daje dokaz postojanja smrznutog vodenog tela veličine i dubine Severnog mora. Dokazi stereo-kamere visoke rezolucije pokazuju da je voda još tamo, u obliku leda ili duboko ispod površine.


vesti po rubrikama

^vesti

18:12h

"Crvena planeta" imala je "vodenu prošlost", tvrde naučnici

18:19h

Zagreb: Polagali testove umesto nepismenih

18:26h

Moskva dobija ulično grejanje

18:32h

Evropljani bucmastiji od Amerikanaca

18:40h

Austrija: Čokolada od kamiljeg mleka

18:48h

Sofija: Založio ženu zbog duga od 500 evra

18:57h

Bin Ladenova nećaka bi da postane pevačica

23:31h

Berlin: Dobio 20 miliona evra na lotu i plaši se otkaza!
   


     


FastCounter by LinkExchange