[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Nebojša Čović, predsednik Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju

Status Kosmeta

može da reši EU

Na Kipru je situacija sređena za samo godinu dana. Ne možemo da vodimo razgovore sa teritorijom, već sa državom, a Kosovo i Metohija nisu država, već teritorija

BEOGRAD - Ulazak u Evropsku uniju mora da bude motivacioni faktor koji će doprineti da se pronađe rešenje za status Kosova i Metohije, kao što je to bilo u slučaju Kipra, gde je situacija rešena za samo godinu dana, izjavio je Nebojša Čović, predsednik Koordinacionog centra SCG i Srbije za Kosovo i Metohiju povodom godine dana od martovskog nasilja nad Srbima u pokrajini.

On je uveren da to nasilje nije bilo spontano, što su potvrdile i međunarodne obaveštajne službe i da je ono otvorilo procese, kao što su decentralizacija vlasti i pripreme za rešavanje konačnog statusa Kosova.
- U ovom trenutku se pitanje statusa Kosova i Metohije definitivno otvara, a to je takođe rezultat 17. marta. Činjenica je i da mi ne možemo da vodimo razgovore sa teritorijom, već sa državom, a Kosovo i Metohija nisu država, već teritorija - rekao je Čović i dodao da je EU veoma važan faktor u nalaženju rešenja za Kosovo, da su UN faktor koji upravlja procesom kroz rezolucije i da se mi nalazimo u prostoru između prisustva "starateljstva UN i protektorata EU".

Čović je dodao da je naš državni vrh nedavno dao smernice za rešavanje pitanja KiM, koje glase "nešto više od teritorijalne autonomije, a manje od nezavisnosti, u sklopu ulaska u EU".
- Svesni smo i da je za rešenje KiM veoma važan ekonomski motiv, a za to je neophodna saradnja Prištine i Beograda koja, međutim, mora biti otvorena i sasvim iskrena - smatra Čović.

On i njegovi najbliži saradnici su izneli mnoge podatke koji pokazuju da te iskrenosti nema, i kada je reč o povratku proteranih Srba, i obnovi kuća i manastira, i pronalaženju nestalih.., pa sve do takve privatizacije preduzeća "u kojoj nema nijednog vaučera za Srbe, iako su oni decenijama tamo radili i podizali kosovska preduzeća".

On je izrazio očekivanje da će se ove godine, ipak, najveći broj nealbanaca vratiti na Kosmet, i apelovao na političare da Kosovo i Metohiju ne tretiraju samo kao političko, već i kao humanitarno pitanje.
- Zadatak novoosnovanog Saveta za KiM jeste i da konsoliduje zajednicu Srba na Kosmetu, i ja očekujem da će se ove godine ispuniti standardi i da će se ljudi vratiti svojim kućama - izneo je on, dodajući kako izbegle ne treba obeshrabrivati i da niko nema pravo da im govori "jelda da se nikada nećete vratiti na Kosmet".

Na pitanje novinara čija je briga povratak Srba, Čović je odgovorio:
- To je obaveza svih subjekata i, prema stepenu odgovornosti, to su najpre albanska zajednica, zatim međunarodna zajednica, i najzad Beograd. Očekujem masovan povratak raseljenih, što je jedan od standarda koji je postavila međunarodna zajednica.

M. Dapčević


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Političari se često koriste i praznim obećanjima da bi došli ili opstali na vlasti

17:25h

Nebojša Čović: Status Kosmeta može da reši EU

17:30h

Tadić: Kad Koštunica ode, Srbija može da napreduje

17:40h

Dva odbora Srpskog pokreta obnove u Kragujevcu

17:50h

Istraživanje agencije "Faktor plus": Najviše birača SRS

18:05h

Mićo Stanišić: Nisam kriv i braniću se sam

18:10h

Drago Nikolić otišao za Hag

18:20h

1 pitanje - 3 odgovora... Da li lažete i kada ste poslednji put nekoga slagali?

23:15h

Koštunica: Martovsko nasilje nije bilo spontano

23:30h

Vlada poziva generale na predaju do kraja marta

23:40h

Tadić danas u radnoj poseti Sloveniji

23:50h

U Skupštinu stigla inicijativa za smenu Markovića
   


     


FastCounter by LinkExchange