[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Političari se često koriste i praznim obećanjima da bi došli ili opstali na vlasti

Više birača ima

onaj ko bolje slaže

Dejan Mihajlov reče da se samo šalio i da ne zna ko je ubio premijera, Milošević imao švedski san, Protić najavljivao 100 novih autobusa mesečno, G17 samo što nam nije obezbedio svetski standard i visoke plate... To su neodgovorni ljudi, kaže psiholog Jelena Vlajković. Sve im se to vraća kao bumerang kroz rejting, navodi politički analitičar Milan Nikolić

BEOGRAD - Na suđenju za ubistvo Zorana Đinđića, Dejan Mihajlov, generalni sekretar vlade i visoki funkcioner DSS-a, izjavio je kako se tada samo šalio da on zna ko je zapravo organizovao smaknuće premijera. Mihajlov je pojasnio kako je tada bio šef izbornog štaba Dragan Maršićanina i da je izjavu dao u svrhe izborne trke!

Ta izjava svojevremeno je dobrano uzdrmala državu i dovela do veoma teških reči na relaciji DS - DSS, toliko teških da je dugo trebalo da se strasti smire. Zapravo, najveću štetu on je naneo upravo Maršićaninu, koji je kasnije "pregažen" na izborima, a i sebi, jer ga otada bukvalno nema na javnoj sceni. Posle svega, postavlja se pitanje odakle političarima tolika prava da obećavaju (neki bi rekli da lažu) kule i gradove, apsolutno se ne obazirući na posledice i reakcije građana.

Još se pamti Miloševićev "san" o švedskom standardu, a takođe u predizbornoj trci, ali za gradonačelnika Beograda, Milan Protić obećavao je stotinu novih autobusa mesečno koji će stizati u grad. Kasnije, kad su ga upitali gde su ti autobusi, on je bez trunke stida svoju izjavu obrazložio kao i Mihajlov: "Pa, uobičajeno je da se u predizbornoj trci obećava više od realnog" (?!?).
- U slučaju Mihajlova, kao i u nizu drugih, imamo na sceni neodgovorne ljude koji misle da im je sve dozvoljeno tokom borbe za vlast, ali i kad je osvoje - kaže za Glas Jelena Vlajković, psiholog.

Na pitanje kome uopšte posle svega da veruje običan čovek, ona kaže da ne treba da veruje nijednom političaru, ali ni novinaru i da jednostavno sam donosi zaključke čitajući između redova.
- Inače, zbog ovoga bi moralo da se oglasi tužilaštvo ili sud i da Mihajlova adekvatno kazni, a sve dok javnost i zakonodavna tela ne reaguju, ovakav manir će živeti na političkoj sceni, zaključila je ona.

Mihajlovu lek za pamćenje

Omladina liberalno-demokratske frakcije DS sprovela je juče akciju "Kako te nije sramota?" ispred zgrade Vlade Srbije tako što je Dejanu Mihajlovu, generalnom sekretaru srpske vlade donela lek za poboljšanje memorije stugeron forte. Sledbenici Čedomira Jovanovića to su učinili kako bi pomogli Mihajlovu da se "priseti ko mu je napisao saopštenje, u kome se tvrdilo da DSS zna ko je ubio Zorana Đinđića, a koje je pročitao na konferenciji za novinare predsedničkog kandidata Dragana Maršićanina". Omladinci LDF-a podneli su juče i krivične prijave protiv Mihajlova i Maršićanina zbog, kako tvrde, krivičnog dela "Pomoć počiniocu posle izvršenog krivičnog dela", član 204, stav 3, u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakona.

Milan Nikolić, politički analitičar, kaže da se svuda u svetu preteruje u predizbornim kampanjama, ali u našoj mladoj demokratiji gotovo i da nema granica u tome.
- Mora se imati mere i ne sme se biti nepošten, jer se onda onima koji šalju prazna obećanja obično sve vrati kao bumerang. Setite se samo obećanja G17 plus neposredno pred pad Miloševića, kada su najavljivali plate od hiljadu maraka i svetski standard - time su i došli na vlast, a pogledajte njihov rejting danas. I DSS je obećavao rešavanje brojnih afera, ali im to nešto sporo ide, verovatno je problem u izboru kadrova... Ubuduće, građani će morati da se naviknu da ne veruju mnogo političarima, naročito pred izbore, a izgleda da je to poverenje sve manje, jer i sad na izbore ne izlazi više od 60 odsto građana - kaže Nikolić.

On dodaje da će se trend praznih obećanja nastaviti, jer političari i nemaju šta drugo da kažu, s obzirom na teško stanje u ekonomiji i na sve brojnija otpuštanja radnika.
- Građane Crna Gora gotovo i ne zanima, Kosovo ih pomalo boli, ali najvažnije im je da imaju posao i da im poraste standard. Političari su toga svesni i upravo zato daju lažne nade baš na tom planu. Istini za volju, ni njima nije lako, jer su svesni da je malo verovatno da će se stanje popraviti za najmanje tri do četiri godine, da je članstvo u EU pod velikim znakom pitanja, a tek ne bi moglo da se zamisli šta bi se dogodilo ukoliko radikali dođu na vlast - zaključio je Nikolić.

DS: Bruka i sramota

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je juče da su se stekli uslovi za podnošenje krivične prijave protiv generalnog sekretara Vlade Srbije Dejana Mihajlova zbog saopštenja o ubistvu Zorana Đinđića. "Cela Srbija je znala da je Mihajlov lagao i da su lagali oni koji su sa njim pisali taj tekst", rekao je Petrović novinarima u Skupštini Srbije. On je ocenio da je svedočenje Mihajlova pred Specijalnim sudom u procesu optuženima za ubistvo Đinđića "bruka i sramota". Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić rekao je novinarima u Skupštini da nikada nije pitao Dejana Mihajlova ko je pisao to saopštenje i da se ne seća njegovog sadržaja, pa ne može da ga komentariše, prenosi Beta.


M. Mijailović


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Političari se često koriste i praznim obećanjima da bi došli ili opstali na vlasti

17:25h

Nebojša Čović: Status Kosmeta može da reši EU

17:30h

Tadić: Kad Koštunica ode, Srbija može da napreduje

17:40h

Dva odbora Srpskog pokreta obnove u Kragujevcu

17:50h

Istraživanje agencije "Faktor plus": Najviše birača SRS

18:05h

Mićo Stanišić: Nisam kriv i braniću se sam

18:10h

Drago Nikolić otišao za Hag

18:20h

1 pitanje - 3 odgovora... Da li lažete i kada ste poslednji put nekoga slagali?

23:15h

Koštunica: Martovsko nasilje nije bilo spontano

23:30h

Vlada poziva generale na predaju do kraja marta

23:40h

Tadić danas u radnoj poseti Sloveniji

23:50h

U Skupštinu stigla inicijativa za smenu Markovića
   


     


FastCounter by LinkExchange