[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stranački prvaci konačno postigli dogovor o formiranju odborničke većine u Skupštini grada

Razlaz SPO-a i demokrata

Trojica odbornika Srpskog pokreta obnove pružiće podršku većini. Lideri stranaka poručuju da neće biti stvaranja koalicija, jer su Demokratska stranka Srbije, NS, G17 i SPO rezervisani prema SPS-u i PSS-u

Predsednik GO SPO-a Života Milosavljević najavio je da će trojica odbornika ove stranke napustiti odborničku grupu DS-a i pružiti podršku skupštinskoj većini. Na ovaj način formirala bi se klimava većina od 34 odbornika, s obzirom na to da opozicione DS i SRS zadržavaju 27 odborničkih mesta u gradskom parlamentu.

Međutim, kako naglašavaju lideri stranaka koje nameravaju da formiraju skupštinsku većinu, izostaće formalna koalicija, a odluke će dobijati podršku odbornika, zavisno od procene njihovog interesa za grad. Manjak formalne koalicije, posledica je rezerve koje DSS, NS, G17, SPO imaju prema socijalistima i PSS-u, čija im je podrška neophodna u gradskom parlamentu, bez obzira na primedbe koje imaju u odnosu na njihov politički kredibilitet.

- Najbolje je rešenje da se većina formira od stranaka demokratske opcije koje vrše vlast na nivou republike. Otuda i naša odluka da trojica odbornika, koja su bila deo odborničke grupe DS-a, pruže podršku novoj skupštinskoj većini - rekao je Milosavljević.

Međutim, on naglašava da ne želi da ima nikakve veze sa socijalistima, s obzirom na njihovo političko nasleđe, ali i maksimalističke zahteve koje postavljaju, jer su svesni da je skupštinskoj većini potrebna njihova podrška.
- Predsednik GO DS-a Vladimir Domazet naglašava da će ova stranka ostati u opoziciji. Komentarišući najavu Milosavljevića da će svoje odbornike staviti u službu nove većine, Domazet je naglasio da će stav DS-a biti obelodanjen posle današnjeg sastanka odborničkog kluba, ali je izrazio nadu da će Milosavljević odustati od ove odluke.

Milovan Radovanović, predsednik Okružnog odbora SRS-a, kaže da će ova stranka ostati u opoziciji.
- Mi smo napustili dogovore o formiranju skupštinske većine kada smo shvatili da ona može biti formirana i bez nas - rekao je Radovanović.

On je odbacio spekulacije da je razlog njihove odluke da i dalje budu opozicija, odbijanje njihovog zahteva da im pripadne mesto predsednika skupštine.

Potpredsednik SG-a Goran Ilić rekao je za Glas da će Skupština najverovatnije biti zakazana za kraj sledeće nedelje, te da će okosnicu nove skupštinske većine činiti DSS, SPO, NS i G17, ali da se očekuje da ona ima podršku ostalih stranaka osim SRS-a i DS-a koje ostaju u opoziciji.

D. K.


vesti po rubrikama

^Niš

17:06h

Postignut dogovor o formiranju odborničke većine u Skupštini grada

17:13h

Nišlije koje su zimovale u Bugarskoj upozoravaju na moguće neprijatnosti

17:20h

Radnici Kompanije RK "Beograd": U Beograd po odgovore

17:27h

"Forum": Uvođenje pretplate na RTS nezakonito

17:34h

Gradska Toplana smanjila dug
        


FastCounter by LinkExchange