[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture čeka novac od Grada za obnovu drevnih graĐevina

Sjaj gradskih spomenika

Zavod je dao predlog da se još 20 objekata u gradu stavi pod zaštitu države. Kako je Beogradska tvrđava nepresušni izvor posla za radnike ovog zavoda, za ovu godinu u planu su i rekonstrukcije Sahat i Zindan kapije, mostova kod Karađorđeve i Kralj kapije i jugoistočnog bedema

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda već su zasukali rukave iako još ne znaju tačno s koliko će novca iz gradskog budžeta ove godine raspolagati.
- Odluku o budžetu očekujemo što pre. Lepo je vreme i trebalo bi da počnemo ozbiljno da radimo. Sada završavamo radove u kojima nas je zima prekinula. U Beogradskoj tvrđavi na mostovima kod Opservatorije, Sahat i Zindan kapije ostalo je još samo da zamenimo gazeće površine. Radove na nosećim stubovima i čeličnim konstrukcijama završili smo prošle godine. Krov i prozore na Bajrakli džamiji takođe smo sanirali prošle godine, a sada samo završavamo čišćenje fasade. Ona je dotrajala, ali i od požara zagaravljena - rekao je Zoran Simić, rukovodilac sektora za osnovnu delatnost u Zavodu.

Planirani radovi u 2005.

* izrada konzervatorsko-restauratorskog projekta za Zindan-kapiju
* izrada projekta i rekonstrukcija jugoistočnog bedema Beogradske tvrđave
* restauracija Sahat-kapije
* restauracija mostova kod Karađorđeve i Kralj kapije
* restauracija Spomen-kosturnice oslobodiocima Beograda na Novom groblju
* restauracija Spomen-kosturnice boraca Kolubarske bitke u Lazarevcu
* završni radovi na restauraciji mostova kod Opservatorije, Sahat i Zindan kapije
* završetak radova na Bajrakli džamiji
* nadgledanje radova na rekonstrukciji fasada

Spomen-kosturnica oslobodiocima Beograda na Novom groblju ne mora da čeka usvajanje budžeta. Novac je obezbedilo Ministarstvo za rad i socijalna pitanja.
- Tu ima mnogo posla. Mora da se sanira vlaga u kosturnici i uredi kompletna okolina. Treba da vidimo šta se dogodilo sa ventilacionim sistemom unutar kosturnice i zaštitimo spoljni deo, oblogu od vlage - objasnio je Simić.

Sličan problem s vlagom ima i Spomen-kosturnica Kolubarske bitke u Lazarevcu. Ove godine se proslavlja 90. godišnjica ove bitke i bilo bi, pre svega, normalno da se ti problemi reše do septembra.
- Njena restauracija je, takođe, uvrštena u plan radova za ovu godinu, ali čeka se novac iz budžeta - dodaje Simić.

Zavod je dao predlog da se još 20 objekata u gradu stavi pod zaštitu države, a kako je Beogradska tvrđava nepresušni izvor posla za radnike ovog zavoda, u planu za ovu godinu su i rekonstrukcije Sahat i Zindan kapije, mostova kod Karađorđeve i Kralj kapije i jugoistočnog bedema.
- To je deo bedema koji ide od Opservatorije. Vreme i kiše su isprali malterne spojeve, otpada kamenje i zato treba da ga rastresemo - najavljuje Simić.

Pare stižu krajem marta

Gradskom Sekretarijatu za kulturu odobreno je oko 300 miliona dinara iz budžeta grada. Ali taj novac treba da se rasporedi na muzičko-scensku delatnost (deset pozorišta), likovnu delatnost, kulturno-obrazovnu delatnost (Dom omladine, DKC, centre za kulturu u Sopotu, Mladenovcu....), zaštitnu delatnost (muzeji, zavodi arhivi)...
- Naše stručne komisije razmatraju planove koje su predložile 34 ustanove, koliko ih je na gradskom budžetu. Odrediće prioritete i predlog dostaviti Skupštini grada na usvajanje. Već na prvoj sednici, krajem marta, znaćemo koliko novca će koja od ustanova kulture dobiti. Mnogo toga bi trebalo da se uradi, ali novca nema za sve - objasnila je Ljiljana Prokić, zamenik gradskog sekretara za kulturu.


B. B.


vesti po rubrikama

[an error occurred while processing this directive]


     


FastCounter by LinkExchange