[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 15. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U glavnom gradu Pokrajine naprasno smanjena prodaja nekretnina

Stanove više nema ko da kupi

Uvođenje PDV-a dovelo je i do novog poskupljenja, pa su nezadovoljni i investitori i potencijalni kupci. Cena po kvadratu kreće se od 800 evra pa naviše

NOVI SAD - Eksplozija stanogradnje koja Novi Sad "drma" već nekoliko godina, posle uvođenja PDV-a i novog rasta cene stanova, rezultirala je situacijom u kojoj su nezadovoljni i investitori i potencijalni kupci. Trgovci nekretninama kažu da je u poslednjih nekoliko meseci drastično opala potražnja za stanovima i da je broj realizovanih kupoprodaja manji nego ikad u poslednjih nekoliko godina, a da istovremeno investitori najavljuju novo poskupljenje.

"Razloga za smanjenu potražnju verovatno ima više, ali ipak treba imati u vidu da su investitori posle uvođenja PDV-a automatski podigli cene novih nekretnina, a da su ih onda, valjda po inerciji, pratili i prodavci sekundarnih stanova. Prodaja kuća još slabije "ide", pa se u gradu mesečno proda svega nekoliko kuća. U isto vreme, agencije za izdavanje stanova imaju ponudu veću nego ikad, što znači da u Novom Sadu objektivno postoji višak stambenog prostora", rekao je direktor agencije za promet nekretnina "VINKOM" Vladimir Bajić.

Neće dugo

"Nije mi poznata računica investitora, ali mi izgleda neverovatno da je ova cena realna. Ne verujem da će ovakvo stanje moći dugo da potraje. Neko će morati da popusti sa cenama, jer ne vidim kako se, samo ovo što se sada gradi, uopšte može prodati. Moglo bi se desiti i da mnogi zaustave već započetu gradnju, pa da širom grada ostanu "rupe" ili večni skeleti započetih, a nezavršenih građevina", smatra Bajić.

Investitori za poskupljenje optužuju državu, koja je uvela PDV i lokalnu samoupravu, koja, kako navode, ponovo povećava cenu komunalija. Gradsko Udruženje investitora zato traži da se sa dnevnog reda današnje sednice Skupštine grada skine rasprava o povećanju komunalnih naknada za novogradnju, jer će to, kako tvrde, dodatno "opteretiti" cenu kvadrata.

"Ukoliko grad povećava svoje zahvatanje, automatski će rasti i cene stanova, jer investitori ne mogu pokriti to povećanje. To onda dalje dovodi do smanjenja prodaje, a time će biti ugrožena i čitava delatnost stanogradnje, koja sobom "vuče" još četrdesetak drugih privrednih grana. Samo u Novom Sadu se od ove delatnosti direktno izdržava oko 10.000 porodica, a ako računamo i sve ostale koji zavise od stanogradnje, kao što su proizvođači građevinskog meterijala, nameštaja i slično, onda je taj broj još veći", izjavio je Darko Popović iz Udruženja "Investitor NS".

Investitori tvrde da su postojeće cene stanova realne i da sa sadašnjim troškovima nemaju mogućnost za pojeftinjenje. Malo je, međutim, onih u Novom Sadu koji u to zaista veruju, jer u gradu vlada gotovo nepodeljeno uverenje da investitori ubiru ogroman profit. Cena kvadrata je samo na najmanje atraktivnim lokacijama ispod 800 evra, a neretko (za manje stanove) premašuje i 1.000 evra, što je bez premca u čitavoj državi.

Istovremeno, u glavnom gradu Vojvodine je i ubedljivo najveći broj novoizgrađenih stanova. U Udruženju investitora čak tvrde da je Novi Sad u ovom trenutku treći grad u Evropi po investicijama u stanogradnji u odnosu na broj stanovnika. Kao nigde u toj Evropi, međutim, hiperprodukcija stanova je ovde podigla cenu nekretnina, umesto da je obori.

R. Kukobat


vesti po rubrikama

^Srbija

16:21h

U glavnom gradu Pokrajine naprasno smanjena prodaja nekretnina

16:29h

Ko sve i kako spasava RTB Bor?

16:35h

Kladovski lekari osnivaju društvo za efikasnu borbu protiv raka

16:43h

Sukob kraljevačkih stranaka zbog preseljenja Telekoma u Kragujevac

16:50h

U napuštena srpska sela na Kosmetu vraća se život

16:58h

Počinje "Novosadsko proleće"

17:06h

Zrenjanin: Pijace i parkinzi zaradili svega 14.000

17:12h

Aranđelovac: Ukinut obavezni sanitarni pregled

17:20h

Kosjerić: Potera za vukovima

17:27h

Šabac: Izabran predsednik Okružnog suda

17:34h

Novi gradski grb Leskovca

17:40h

Sremska Mitrovica: Dokumenta naručuju telefonom

17:48h

Kikinda: Rekonstrukcija dela toplovoda
     
 


     


FastCounter by LinkExchange