[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 14. 3. 2005.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


FORUM GLASA

 

Rasprava o knjizi "Lažni car Šćepan Kiš"

Napad na mit napisan ofrlje

Odavno jedna knjiga nije uzburkala javnost kao delo Nebojše Vasovića "Lažni car Šćepan Kiš". Tim povodom, u redakciji Glasa razgovarali su urednik knjige Vasa Pavković i pisac Vule Žurić

Pesnik Nebojša Vasović nedavno je objavio knjigu "Lažni car Šćepan Kiš" ("Narodna knjiga"). Vasa Pavković, urednik ove knjige, i pisac Vule Žurić, na inicijativu glasa javnosti razgovarali su o ovom pokušaju destabilizovanja lika i dela Danila Kiša. Teza Glasa bila je da se knjiga bavi nekim drugim stvarima, a ne književnim, baš kao i onda oko "Grobnice za Borisa Davidoviča", kao i da se knjiga nimalo slučajno nije pojavila sada, u Srbiji.

Besmisleno je bilo brojati koliko je puta Vasović napisao reči Jevrejin, judaizam, jevrejsko, talmudsko. Što pod navodnicima, što bez, podrazumevajući valjda da je to samo po sebi književni argument prvog reda. Evo kako je Kiš sedamdeset i neke odgovorio na slična "tumačenja" svog dela: "... pisati o Jevrejima, imati za junake svojih tekstova Jevreje, to se smatra nekom vrstom rasno-versko-nacinalnog opredeljenja, i neki bi kritičari, kada bi mogli, mene najradije uvrstili u hebrejsku literaturu i naterali me da pišem ako ne na hebrejskom, a ono na jidišu.

I tu je uzaludno svako dokazivanje, svako objašnjavanje, jer u odsudnom trenutku, u trenutku kad zatrube nacionalističke trube, onda se treba opredeljivati za narod, za pokrajinu i oblast, onda se treba jasno izjasniti da li si naš ili si njihov, jer nečiji moraš da budeš...

Foto

Vule Žurić

I kazati im tada da ti zapravo pripadaš, svojim jezikom na kojem sanjaš i na kojem pišeš, da dakle pripadaš ovoj našoj literaturi... reći im, dakle, da si, iz tog ugla gledano (u smislu tradicije), jugoslovenski pisac, to se onda smatra nekom vrstom književne laži ili beskućništva, Heimlichkeitom koji izaziva sažaljenje ili bes..." Citat je ovde, jer Vasović , trideset godina posle ovih reči, opet govori - ili si za nas ili si protiv nas, mada bi se moglo reći da je reč o nemoćnom besu. No, evo sagovornika Glasa.

Glas: Šta mislite o ovoj knjizi?
Žurić:
Vasović je progovorio o nečemu o čemu se zaćutalo posle polemike o "Grobnici za Borisa Davidoviča". Samo, pitanje je koliko su se odnosi na književnoj sceni promijenili, ja ne vjerujem da se bilo šta promijenilo, samo što se sad umjesto komiteta "pita" , tržište. Ali, ista je stvar, isti su odnosi i isti su ljudi.

Uvijek je dobro da se pojavi "antiprotivna" knjiga, ali je ovdje problem što se u ovoj polemici govori o karakteru knjige, o situaciji u kojoj se pojavila, pa se na tu polemiku lijepe sve druge polemike. Aleksandar Jerkov je "potegnuo" Legiju, Vasa Pavković "zalijepio" Tasića i Ninovu nagradu, kao na onoj reklami za "Puma" patiku, pa je sada Vasovićeva knjiga ta "Puma" patika i sve se osice sada kače na nju. Ipak, problem ove knjige jeste to što je tema veoma zanimljiva, ali je način na koji je obrađena loš, a rezultat još lošiji. Koliko je problem značajan, toliko knjiga nije značajna.

Kao da je pisana u žurbi, tako da su samo navedene neke teze čijim bi doslijednim i strpljivim dokazivanjem dobili ozbiljno delo. Smeta mi što nema nijedne fusnote, što su primjeri ne iz nekog konstantnog čitalačkog iskustva djela Danila Kiša, već birani ofrlje, kako Vasoviću odgovara. Dio u knjizi o Kišu i Vinaveru je najbolji primer neuspjelosti i promašaja. Vasović piše kao neki bijesni gimnazijalac koji je ušao u književnost pa misli da on to najbolje zna. A to jednostavno nije način da jedan pjesnik dovede u pitanje vrijednost djela drugog pjesnika.

Foto

Vasa Pavković

Glas: Koji je uopšte povod pisanja ove knjige?
Pavković:
"Narodna knjiga" je objavila knjigu pesama "Posečene su šume", potom esejističku knjigu "Dnevnik 1", a onda je Nebojša Vasović, jedan od najznačajnijih srpskih pesnika i esejista posle deset godina po prvi put iz Kanade došao u Beograd. Sreli smo se Kod konja…Razgovor je tekao ovako: Da li si video moju knjigu protiv Kundere? - Jesam; Da li ti se sviđa? - Sviđa mi se; imam i knjigu protiv Kiša, ali ti ne bi smeo da je objaviš!

- Ako je dobra, objaviću je. Nebojša Vasović je pošao od toga da je Kiš ovde tabu i da se o njemu više ne može govoriti problemski. I zaista, poslednjih se godina o ovom izvanrednom piscu piše tako što se papagajiše, prežvakavaju se i ponavljaju stalno ista mesta. Da bi se objavila ovakva knjiga, mora da bude važan pisac o kome se piše i da bude važan i dobar pisac koji piše. Vasović je jedan od najboljih srpskih savremenih pesnika, koji silom prilika već deset godina živi u inostranstvu i svi njegovi tekstovi po periodici uvek su bili polemički.

On je izazvao skandal kada je napisao prvi negativan prikaz knjige "Darovi naših rođaka" Vladete Jerotića, kao i kasnije Mihiza. Pročitao sam rukopis i smatrao da postoji dovoljno vrednosti i da može da bude objavljen. Jer ga je napisao odličan pesnik i esejista o odličnom piscu.

Glas: Da nije Vasović promašio temu? Ako je već hteo da se obračuna sa tabuom Kiša, a ne sa Kišom, zašto onda nije napao te koji su od Kiša i napravili tabu?
Pavković: On je hteo da se obračuna s mitom o Kišu.
Žurić: Ali, on tvrdi da je Kiš sam stvorio taj mit.

Pavković: Obračunava se sa Kišom kao figurom. Kiš je bio emigrant pošto je otišao posle one polemike. I imao je uspeha, prevođen je na jezike, potpisao je ugovor sa američkim izdavačima. Vasović je, takođe, otišao i imao drugu sudbinu. Vasović je sam u inostranstvu, a Kiš je ipak uspeo da oko sebe stvori recepcijski prostor. I tako imamo dve figure emigrantskih pisaca. Jedan ostvaren i drugi koji u svetu još uvek nije, bez obzira na vanredan kvalitet onoga što piše…

Piše: Tatjana Čanak
Nastavlja se


vesti po rubrikama

^kultura

17:09h

Forum Glasa: Rasprava o knjizi "Lažni car Šćepan Kiš"

17:16h

Premijera predstave "Orden" na sceni Kruševačkog pozorišta

17:23h

Premijera Nušićeve "Autobiografije" na sceni "Krsmanca"

17:31h

Alibunar: Pozorišni dani Rumuna

17:38h

"Balkanska rapsodija" izvedena u Otavi

17:46h

Vodič kroz "Svet Vizantije"

17:54h

Florida: Otkriven film sa Morisonom

18:02h

Ekranizacija Hobita za tri ili četiri godine
   


     


FastCounter by LinkExchange